Lovcom pedofilov načapaný český kňaz Puvák je späť. Jeho pokánie vraj už skončilo
12 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Českou katolíckou cirkvou otriasol v októbri minulého roka škandál, ktorý spôsobil kňaz Marcel Puvák. Bývalý farár z Dětmarovíc si v hoteli v poľských Katoviciach dohovoril rande s hendikepovaným mladíkom, o ktorom sa mal domnievať, že je neplnoletý, informuje portál Expres.


V skutočnosti išlo o figuranta nastrčeného poľským lovcom pedofilov Zbigniewom Stonogom. Puvák obvinený nebol, cirkev ho však potrestala pokáním v Taliansku. To teraz vikár ostravsko-opavskej diecézy označil za vykonané, a tak sa kňaz môže vrátiť za obmedzených podmienok na scénu.

Zábery Marcela Puváka, ako sedí len v spodnom prádle v hotelovej izbe, kde si dohovoril schôdzku s chlapcom na vozíku, obehli Česko i Slovensko a o prípade sa písalo aj v zahraničí.



"Chcel som zhrešiť sexom s mužom. Veľmi to ľutujem a na svoju kňazskú česť sľubujem, že už to nikdy neurobím. Prosím Pána Boha za odpustenie a prosím spovedníka, aby mi dal primerané pokánie," spytoval si svedomie Puvák vo videu.

Obvinený nebol, skutočný vek postihnutého chlapca známy nie je, každopádne hranica plnoletosti v Poľsku je pätnásť rokov. Cirkev však Puváka potrestala za porušenie celibátu, a to pokáním v komunite v Taliansku.

To teraz skončilo. Portál Expres.cz na to upozornil Jan Rožek, niekdajší cirkevný sudca brnenskej diecézy, ktorý o post prišiel, keď založil iniciatívu Pre čistú cirkevNa tú sa môžu obracať obete sexuálneho zneužívania zo strany duchovných.

Katolícka cirkev uprednostnila ochranu svojej reputácie pred blahom detí, ktoré boli sexuálne týrané kňazmi
Vo Veľkej Británii bola katolícka cirkev odsúdená za uprednostňovanie svojej vlastnej reputácie pred ochranou tisícok detí, ktoré boli po celé desaťročia zneužívané kňazmi, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár


"Že je pán Puvák späť v Česku, potvrdzujú svedkovia, ktorí ho stretli. Ďalej to priamo potvrdil biskup v utajenom vestníku kňazovi, ktorý sa volá Acta Curiae," uviedol Rožek.

Redakcia Expres.cz celé vydanie spomínaného vestníku získala a skutočne sa v ňom o ukončení Puvákovho trestu píše.

"Mons. Martin David, apoštolský administrátor diecézy ostravsko-opavskej, dekrétom zo 14. októbra 2020 rozhodol o dosiahnutí účelu a ukončení pokánia RD PaedDr. ThLic. Marcela Puváka, konaného v komunite v Taliansku. Súčasne zmenil zákaz verejne sláviť svätú omšu a vysluhovať sviatosti a sväteniny na území Českej a Slovenskej republiky a vystupovať v mene Cirkvi v médiách kdekoľvek na zákaz byť hlavným celebrantom, kazateľom pri svätej omši alebo viesť duchovné príhovory na území Českej a Slovenskej republiky a pôsobiť v médiách a na sociálnych sieťach, s výnimkou pracovných povinností nariadených zamestnávateľom, po dobu dvoch rokov," stojí v spise.

„Démonické znesvätenie“: Arcibiskup nariadil spáliť oltár po tom, čo tam údajne kňaz konal orgie s dvoma ženami
Arcibiskup rozhodol, že pohlavný akt medzi katolíckym kňazom a dvoma „dominantnými“ ženami, ktorý sa údajne uskutočnil na oltári Louisianského kostola, nebol ničím iným ako démonickým zneuctením, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Či to skutočne znamená Puvákov úplný návrat ako kňaza či do inej funkcie platenej diecézy, hoci s obmedzeniami na dva roky, sme sa opýtali generálneho vikára ostravsko-opavskej diecézy Martina Davida, ktorý Puváka označil za očisteného. V pondelok nebol k zastihnutiu a na otázky zaslané mailom do vydania článku neodpovedal.

Podľa Rožka čiastkové zákazy Marcela Puváka zásadne neobmedzujú, pokiaľ nepočítame, že nebude môcť vystupovať v médiách, predtým totiž pôsobil ako diecézny kaplán pre médiá a vedúci náboženského vysielania kresťanskej TV Noe. Často tiež vystupoval v relácii Dobré ráno v Českej televízii.

"Biskup v podstate povedal, že Puvák vykonal uložené pokánie a môže konať kňazskú službu, ale dva roky nesmie pracovať v médiách a prezentovať sa na Facebooku. Ďalej nesmie byť hlavným kazateľom, čo je výsadné postavenie, keď je nejaká slávna púť, omše. Je tam veľa kňazov, ale len jeden káže. Tiež nesmie byt hlavným celebrantom, teda nesmie viesť omšu, ale môže stáť vedľa celebranta a hovoriť to s ním. Teda zostáva kňazom, ale pod dohľadom," upresňuje Rožek.

Homosexualita je pôvodcom koronavírusu, tvrdil kňaz, ktorý sa potom nakazil koronavírusom
O vysokú cirkevnú autoritu sa teraz stará štáb lekárov a sestier v nemocnici. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


"Puvák rád exhibuje, tak ho na dva roky ešte strážia. Biskup nijako neobmedzil nič iné. Môže teda napríklad učiť deti náboženstvo, viesť farský krúžok pre deti, tábory, výlety vo farnosti. Môže čokoľvek. Spovedať môže, a to aj deti, tiež môže krstiť, oddávať, pochovávať, viesť prípravy detí na prvé sväté prijímanie a podobne," dodáva.

Za to, že ho vikár Martin David vzal späť s určitými obmedzeniami na dobu dvoch rokov, môže byť Marcel Puvák rád. Jeho postavenie mimo službu do doby vyšetrenia prípadu vlani posvätil aj samotný kardinál Dominik Duka a prípad sa preberal na tých najvyšších postoch cirkvi.

"Prípad bude tiež odovzdaný do Vatikánu do rúk pápeža Františka, ktorý pravdepodobne dotyčného prepustí z duchovenskej služby. Avšak nechceme predbiehať, " uviedol vlani v októbri Ľudovým novinám mediálny poradca Arcibiskupstva pražského Romuald Štěpán Rob.

Redakcia HD získala dokument o okolnostiach katastrofy ponorky Kursk (VIDEO)
„Pre nemenované problémy išla ku dnu“: Dokumentárny film o katastrofe ponorky „Kursk“ pred 20 rokmi ponúkame v texte. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Ivan Brožík