AKTUÁLNE: Obvinený Dušan Kováčik končí vo funkcii. Už nechce byť špeciálnym prokurátorom!
12 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

A máme o jedného prokurátora menej. Svojej funkcie sa vzdal rovno špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý momentálne sedí vo väzbe obvinený zo závažnej trestnej činnosti.


Dušan Kováčik je vo vyšetrovacej väzbe po záťahu v rámci akcie Božie mlyny a obvinený je aj v súvislosti s policajnou chobotnicou v službách Norberta Bödöra. Dnes oznámil Národnej rade, že sa vzdáva funkcie špeciálneho prokurátora, pre Aktuality.sk to potvrdili tri dobre informované zdroje oboznámené so situáciou.
Výkon funkcie by mu podľa zákona zanikol

Dlho sľubované a odkladané rozhodnutie zrejme súvisí s jeho aktuálnym obvinením. Kováčik je totiž stíhaný za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa a korupciu. Mal fungovať v prospech takáčovcov aj pre Bödörovo komando. Zákon hovorí o tom, že špeciálny prokurátor sa môže vzdať svojej funkcie tak, že to oficiálne oznámi parlamentu a potom mu plynie dvojmesačná lehota. Národná rada sa však môže dohodnúť aj na skoršom odchode. „Výkon funkcie špeciálneho prokurátora v takom prípade zaniká uplynutím dvoch kalendárnych mesiacov nasledujúcich po mesiaci, v ktorom bolo oznámenie špeciálneho prokurátora o jeho vzdaní sa funkcie doručené národnej rade, ak nedôjde k inej dohode o skoršom dni zániku výkonu funkcie špeciálneho prokurátora medzi národnou radou a špeciálnym prokurátorom,“ píše sa v zákone.

Konečne! Generálna prokuratúra preverí všetky dozorované prípady Dušana Kováčika
Prácu Špeciálneho prokurátora budú preverovať. Skontrolujú mu všetky prípady, nad ktorými vykonával dozor, informuje portál tvnoviny.sk Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Roky bol známy pod prezývkou „zametač“

Dušan Kováčik mal podľa polície tiež sedávať na tajných poradách na šiestom poschodí v budove Transpetrolu, kde Bödörovi referoval o živých kauzách v pôsobnosti jeho úradu. Navyše, Kováčik je roky známy pod prezývkou špeciálny zametač. Za posledné roky totiž zastavil väčšinu stíhaní, ktoré mal na stole a podal len jednu jedinú obžalobu. Je známy spormi s vyšetrovateľmi, ktorí stáli na čele tímu Gorila. Marek Gajdoš nedávno upozornil na to, že Kováčik zrejme nezákonne skartoval jednu z kľúčových písomností.

Polícia stíha špeciálneho prokurátora aj ako člena zločineckej skupiny a obvinila ho aj zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovatelia si ho vyzdvihli priamo pred budovou policajného prezídia. Pri sebe mal aj vtedy 10-tisíc eur. Policajtom povedal, že si chcel kúpiť lúku. Zadržali ho v súvislosti s akciou Božie mlyny, v ktorej vypovedá bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó a bývalý príslušník SIS František Böhm. Svedok v tejto kauze ho spomenul v súvislosti s prípadom, kedy sa na kauciu dostal na slobodu bos takáčovcov Ľubomír Kudlička.

Dušan Kováčik ako Pán 61:0 opäť v problémoch. Preveria jeho posledné rozhodnutie! (AKTUALIZOVANÉ)
Mnohých Slovákov šokovalo keď si elitní policajti z NAKA jedného dňa prišli pre špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Pri odkrývaní jeho „práce“ sa však tomu dnes diví iba málokto. Napísali Topky.sk. Najvyšší súd rozhodol, že Kováčik zostáva vo... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml./tasr

Na odchod ho vyzvalo 20 špeciálnych prokurátorov

Prokurátori vyzvali Kováčika na odchod hneď po prvom obvinení. Urobila tak rada prokurátorov aj etická komisia. Tá zdôraznila, že jeho ďalšie zotrvanie v tejto funkcii zásadným spôsobom narušuje dôveru spoločnosti v prokuratúru a je v absolútnom rozpore s pravidlami prokurátorskej etiky a základnými hodnotami právneho štátu.

Rada ho tiež vyzvala, aby uvoľnil miesto niekomu, o koho morálnej integrite nie sú žiadne pochybnosti. Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková Dušanovi Kováčikovi dočasne pozastavila činnosť od 22. októbra. Aj podľa nej je nežiaduce, aby obvinený  zastával funkciu špeciálneho prokurátora. Kováčika vyzvalo na okamžité odstúpenie z funkcie aj 20 z 29 prokurátorov ÚŠP, píše v závere portál aktuality.sk.

Prokurátorov zbavili mlčanlivosti, môžu svedčiť proti Dušanovi Kováčikovi!
Pred pár dňami zadržaný a do vyšetrovacej väzby poslaný Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik si rozhodne nemôže vydýchnuť. Jeho podriadených zbavili mlčanlivosti, takže tí môžu svedčiť proti nemu. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.