Redakcia HD získala dokument o okolnostiach katastrofy ponorky Kursk (VIDEO)
12 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

„Pre nemenované problémy išla ku dnu“: Dokumentárny film o katastrofe ponorky „Kursk“ pred 20 rokmi ponúkame v texte.


Od chvíle, keď Rusko šokovala správa o tom, čo sa stalo s  ponorkou Kursk, uplynulo viac ako 20 rokov. Ľudia strednej a staršej generácie si veľmi dobre pamätajú, ako niekoľko dní po sebe doslova neopúšťali televízne obrazovky, aby sa dozvedeli o osude námorníkov a o tom, čo sa mohlo stať v Barentsovom mori. Redakcia HD získala video z portálu topwar.ru, ktoré vypovedá o udalostiach katastrofy a nasledujúcich dní po nej.


Na televíznych obrazovkách niekoľko dní zaznievali vyhlásenia zástupcov tlačovej služby ruského námorníctva, že „situácia je pod kontrolou“, „námorníci klopú na trup ponorky, sú nažive a dávajú signály záchranárom“. Potom - prišla správa, ktorá šokovala všetkých: Nikto nebol zachránený, niet ani tých, čo prežili.


Jedným z tých, ktorí sa v tom čase nachádzali v zóne „záchrannej“ operácie, bol korešpondent Arkadij Mamontov. Bol to on, kto každý deň vstupoval do éteru so správami, ktoré hovorili o tom, ako sa udalosti vyvíjali.



Arkadij Mamontov, ktorý s filmovým štábom navštívil oblasť Murmansk, konkrétne o 20 rokov neskôr Vidjaevo, rozpráva o udalostiach z augusta 2000, o tom, ako informoval z miesta katastrofy ponorky Kursk.

Po týchto informáciách sa mnohí Rusi považovali za podvedených. Oklamaní, pretože už v čase nakrúcania týchto správ samotná armáda pochopila, že neexistuje nádej. Pravda sa nepovedala. Nechceli, nedali príležitosť, ale ... stále tu bola aspoň nejaká nádej.

V USA prekvapivo zverejnili časti rozhovoru medzi Putinom a Clintonom o potopení ponorky Kursk
Stretnutie prezidentov sa uskutočnilo 6. septembra 2000 v prezidentskom apartmáne hotela Waldorf Astoria v New Yorku. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Ivan Brožík