Matovič vníma slovenský národ ako zástup jemu poddaných pacientov (Petr Bohuš)
12 | 11 | 2020 I Preklad Imrich Kovačič

Komentár Petra Bohuša


Igor Matovič premieňa normálny život na patológiu.


Ľudia nemôžu mať názor a nemajú právo rozhodovať o svojom živote. Platí len to, čo povie "ON". Tí, čo hovoria a konajú inak, sú verejne pranierovaní. Pravdu v opatreniach s Covidom-19 nemajú už ani v zahraničí  vyštudovaní vedci a lekári, nie to ešte tí rýdzo slovenskí. Igor Matovič ľudí stavia do pozície, že len on bude určovať pravidlá. Sebestredný, výrečný a obratný manipulátor.

Po druhom víkendovom celoplošnom testovaní na tlačovej konferencii vlády po boku premiéra Igora Matoviča stáli minister obrany Jaroslav Naď a minister vnútra Roman Mikulec. Referovali o výsledkoch testovania, logistike a nových odberných miestach. Podobne ako na iných tlačovkách aj tu sa Matovič, Naď a Mikulec sústredili na obhajobu a chválu celoplošného testovania. Čiže servilnú polonu nápadu Igora Matoviča.

Spoločne predvádzali hru s niekoľkými málo číslami a ešte aj s pochybnou relevanciou, ktorá sa účelovo hodila iba a len pre potvrdenie Matovičovej jednoznačnej pravdy. Chýbala hĺbková analýza, zasvätený odborný pohľad a aspoň malý komplex ucelenejších dát a relevantných informácií.

Premiér venuje veľa pozornosti chystaným protestom - má strach?
Podľa predsedu vlády masívne protesty pripravujú mafiáni a fašisti. Prečo ho táto téma tak frustruje? Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


O jednoznačných pravdách, potvrdzujúcich zavedené opatrenia v podstate informoval iba premiér s neoprávneným vysokoškolským titulom, podivnými zmenkami svojerj manželky a zákazkou antigennových testov cez kamaráta z Trnavy.

Odborníkmi na tému koronavírusu sa vedľa neho odrazu stali aj minister obrany a minister vnútra. Trojicu rečníkov dopĺňal ešte aj minister zdravotníctva Marek Krajčí a hlavný hygienik Ján Mikas. Tí však pôsobili skôr iba ako štatisti. Ich názory a odpovede neboli dôležité. Ďalší vedci, epidemiológovia, klinickí lekári, štatistici, psychológovia a ekonómovia s odbornou praxou a mnohoročnými skúsenosťami priestor nedostali.

Po svojom boku totiž Igor Matovič neznesie nikoho, kto by ho prevyšoval a nikoho, kto uvažuje autonómne, sám za seba. Ostatní ľudia vo vláde sa mu buď prispôsobia, alebo ich nie je vidieť.

Diskutovať, presviedčať o opaku a myslieť samostatne je u Igora Matoviča zbytočné, to na neho neplatí. O tom, aká je spolupráca s premiérom sa už asi presvedčil aj Marek Krajčí. Jeho ministerstvo zdravotníctva dostalo za úlohu zriadiť 25 permanentne otvorených testovacích pobočiek na celom Slovensku. To však zrejme z nejakého dôvodu nebolo možné, a tak bol vzápätí Igorom Matovičom verejne pranierovaný.

Matovič sa odvoláva na odborníkov, ktorí odrazu neexistujú. "Vyparili sa", tvrdí
Premiér Igor Matovič sa v súvislosti so spustením „najväčšej logistickej operácie v dejinách Slovenska“ – viacnásobného testovania národa na koronavírus odvolával na to, že sa o tejto možnosti radil s viacerými odborníkmi, ktorých však doteraz... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


V čase, keď ešte stále o Covide-19 nevedia všetko potrebné ani vedci a ani lekári na celej planéte, Matovič má už vo všetkom jasno a nie je na ňom vidieť žiadne pochybnosti alebo strach zo svojich názorov a rozhodnutí. Igor Matovič reční úplne nekontrolovane, bez strachu z dôsledkov jeho slov a namiesto argumentov používa najmä emócie. Chýba mu sebareflexie a svoju gigantickú sebaistotu maskuje slovami o tom, ako pri spaní a prebúdzaní myslí len na Covid a na národ.

Z jeho slov a správanie je však zrejmé, že strach nemá z ničoho a trápenie ľudí v súvislosti s jeho opatreniami ho vôbec nezaujímajú. Do ľudí sa vcítiť nevie, nevie pochopiť ich obavy v plnej emocionálnej škále. Vôbec netuší, že sa ľudia kvôli jeho opatreniam trápia a ako im svojimi nápadmi komplikuje život.

K téme celoplošných manévrov Matovič na tlačovke predvádzal testovaciu tyčinku do nosa. Tvrdil, že je to paráda, že to nič nie je a vôbec mu nedoplo, že ľudí tým mohol ešte viac vydesiť. Bez ľudskej empatie a súcitu namiesto toho predvádza svoju vychytralosť. Svoje nápady. Rečnícke zručnosti. Na tom jedinom mu záleží. Aby ho bolo čo najviac počuť a aby to všetci mysleli tak dobre, ako on sám. Lenže to akosi nedomyslel.

Ústavný právnik: Predĺžením núdzového stavu vláda prekročila svoje kompetencie!
Z núdzového stavu a s ním spojenými obmedzeniami sú už Slováci frustrovaní a nechápu, prečo ho tak dlho musia znášať. Igor Matovič ale trvá na svojom. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Čím ďalej tým viac sa zdá, že mu primárne nejde o ochranu zdravia obyvateľstva, ale o presadenie svojho názoru a ovládnutie ľudí. Vinu necíti a morálne apely nepočuje. Bez strachu hovorí o tom, že my sa máme báť. Odborníci však jeho slová nepotvrdzujú.
Je dôležité hovoriť o Covide-19 v širokej celospoločenskej diskusii. To sa však nedeje.

Igor Matovič svojím konaním destabilizuje mysle ľudí. V spoločnosti rozširuje negatívne pocity úzkosti, obavy a depresie a snaží sa tým infikovať spoločnosť viac než samotný koronavírus. Ľudia sú permanentne ohrozovaní úzkosťou. Podľa psychiatra Cyrila Höschla majú ľudia s úzkosťou horší priebeh choroby dokonca aj na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Matovič však ľudí nepočúva a na tlačových konferenciách predvádza hlavne svojou "dokonalosť" a neomylnosť. Stratégiu vlády s plánom dlhodobých a krátkodobých krokov proti Covidu nepotrebuje. Stačí mu nápad s celoplošným testovaním, potom následným pretestovaním, zas opakovaným testovaním a najnovšie aj komunitným testovaním. Možno ešte príde aj s nejakým ďalším testovaním na nejaký iný spôsob, len aby bolo jasné, že je to dôležité.

Svoj diktát vydáva za spoločné rozhodnutie a v skutočnosti len chladnokrvne manipuluje s verejnou mienkou.

Vláda tu nastolila neústavný a protizákonný apartheid a veľká časť národa tomu tlieska (Ján Baránek)
Komentár Jána Baránka Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Prevzatý článok


Ľudia nevedia, čo sa bude diať, ak sa zníži alebo narastie reprodukčné číslo, čo sa uvoľní a čo sa sprísni. Chýba pandemický plán a Matovič iba zahmlieva predkladaním neurčitých výhľadov na neurčité obdobie. Návrh predĺženie núdzového stavu o 90 dní a zákaz vychádzania v noci, oboje nepodložené žiadnymi dátami, dokladajú len ďalšie úsilie o podrobovanie si ľudí a získavanie moci nad nimi.

Proti zneužívaniu núdzového stavu politiky a akýmkoľvek bezdôvodným obmedzovaním občianskych slobôd je potreba sa rázne ohradiť.

Igor Matovič môže byť niekým vnímaný ako odvážny a pokrokový. Samozrejme len do chvíle, pokým týmto svojím neuváženým správaním nepotopí všetkých ku dnu.

Igor Matovič je impulzívny a rád riskuje. Na politickej scéne dlhodobo a s obľubou vyhľadáva hraničné situácie. S posmešnými ceduľkami provokoval na tlačových konferenciách Smeru, ďalšie ceduľky s prvoplánovo urážlivými sloganmi písal a lepil na ploty domov v zahraničí svojich politických rivalov, v Nice alebo inde, a sústavne narušoval životy ľudí v obytných domoch v Bratislave, kde okrem jeho protivníkov bohužiaľ bývali aj ďalší občania, ktorí s tým nemali nič spoločné.

Igor Matovič s úplnou samozrejmosťou prekračuje akékoľvek hranice bez ohľadu na následky. Vrátane zákonov Slovenský republiky a nerešpektovania úradu prezidentky. Chová sa nezodpovedne a do spoločnosti zavádza brutálny model normalizácie.

Naďove nebezpečné názory sú už na hrane vojenskej diktatúry (Ivan Brožík)
"Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zvažuje proti protestujúcim nasadiť aj vojenskú políciu." Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Psychopat radšej firmu zničí, než by ustúpil zo svojich názorov, hovorí psychiater Radkin Honzák.
Igor Matovič sa chová ako učebnicový psychopat

S absenciou ľudskej normality a uspokojením ľuďom organizuje život na ich úkor, až sa kontrola ľudí pre neho nakoniec stane obsesiou, nevyhnutnou potrebou. Potom do života a smrti bude zasahovať všetkým. Ľudia už teraz strácajú práva nad chodom svojich rodín a domácností. Zamestnanci ani podnikatelia nevedia, čo bude zajtra. Matovič oznamuje len krátke útržky, chaotické nápady a aj to zvyčajne len cez svoje statusy na sociálnej sieti. Kto sa bude testovať budúci týždeň alebo odkedy by deti mohli chodiť do škôl, ak sa otestujú spoločne s rodičmi. Všetci sa budú testovať dokolečka a nikto nevie dokedy, koľko to bude stáť a kto to zaplatí.

Podľa Matovičových slov tí, čo budú chcieť trošku slobody, kultúry a kostola alebo uvariť v krčme niečo pre ľudí, či zahrať sa v divadle, budú sa musieť prispôsobiť. Budú sa musieť opýtať Igora Matoviča.

Petr Bohuš 
je pôvodom český novinár, publicista, bývalý moderátor programu Portrét a Černý Petr a bývalý programový riaditeľ TA3, moderátor a šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Českej televízie Ostrava a Praha


Matovič rezignoval a ponúkol svoje miesto Sulíkovi, vyznelo dnes na jeho tlačovej besede
Igor Matovič dnes otvorene vyhlásil na tlačovej besede, že si uvedomil až teraz, že má Richarda Sulíka ako podpredsedu vlády, teda ako svojho zástupcu a ponúkol mu svoje miesto. Podmienil to však tým, že Richard Sulík musí predstaviť lepší plán pre... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič