Kauza Očistec: Sudca včera vypočul Tibora Gašpara a spol., jeden z obvinených sa priznal
08 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Akcia NAKA pod názvom Očistec má očistiť políciu od živlov, ktoré v nej niekoľko rokov miesto ochrany zákona sami páchali trestnú činnosť. A to tú najzávažnejšiu.


Prokurátor Špeciálnej prokuratúry v piatok skoro ráno obvinil všetkých osem zadržaných vysokopostavených policajných funkcionárov, vrátane bývalého ich prezidenta Tibora Gašpara. Bývalý šéf NAKA Peter Hraško sa pre psychické problémy výsluchu zúčastniť nemohol a skončil v nemocnici na vyšetrení, pre Aktuality Sk to potvrdil jeho advokát Ľubomír Hlbočan.
Lipšica a Matoviča sledovali na bielej škodovke

V sobotu okolo obeda začal sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Rastislav Stieranka rozhodovať o väzbe bývalých elitných policajtov, medzi ktorými je aj už spomínaný expolicajný prezident Tibor Gašpar, ale i bývalý šéf protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer. „Sudca pre prípravne konanie ŠTS začne o návrhu prokurátora na vzatie do väzby ôsmich obvinených rozhodovať dnes od 12:00 v Pezinku,“ uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Prokurátor žiada väzbu pre osem bývalých elitných policajtov. Zverejnené boli iba ich iniciály: T.G., R.K., M.Z., P.H., M.M. I.B. , M.F. a B.S.  Prokurátor aj niektorí advokáti obvinených potvrdili, že súd rozhodne až v nedeľu. Jeden z obvinených referent expozitúry NAKA Ivan Bobocký, pred súdom priznal vinu už v sobotu, informovali Televízia Markíza a Denník N. Bobockého vyšetrovateľ obvinil zo sledovania advokáta  Daniela Lipšica, ale aj súčasného premiéra Igora Matoviča. Politikov mali podľa obvinenia sledovali na bielej škodovke na objednávku Norberta Bödora.

Policajná zločinecká skupina mala sledovať aj Igora Matoviča. Vraj v prospech Smeru-SD
Očistec, ako sa zdá, očistí políciu lepšie ako prací prostriedok. Až po zadržaní jej bývalých najvyšších šéfov sa ukazuje, akých špinavostí sa vo svojich pozíciách dopúšťali. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Hraško sa psychicky zrútil a skončil v nemocnici

Prvý predstúpil pred sudcu bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Zdroj: TASR


Ako prvého priviezla do priestorov Špecializovaného trestného súdu v Pezinku ozbrojená eskorta bývalého riaditeľa ekonomického odboru ministerstva vnútra Martina Fleischera, ktorý podľa uznesenia o obvinení mal zobrať úplatok 400-tisíc eur od spoločnosti Interstore Group. Peniaze, ktoré dostal, potom priniesol podľa uznesenia bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi. Fleischer mal z týchto peňazí získať 40-tisíc eur ako províziu. Ľudovíta Makóa zadržala polícia ešte v polovici septembra a niekdajší šéf daňových kriminalistov potom začal s políciou spolupracovať.

Po niekoľkých desiatkach minút priviezli kukláči v dodávkach aj ďalších štyroch obvinených. Nebol však medzi nimi bývalý šéf elitných policajtov Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško. Informáciu potvrdil jeho advokát Ľubomír Hlbočan a ako prvý o nej informoval Denník N. „Je možné, že skončí na psychiatrii, znáša to veľmi zle. V sobotu ho previezli na zdravotné vyšetrenie, keďže má mať psychické problémy. Zvažuje sa aj jeho prevezenie do vojenskej nemocnice v Trenčíne,“ uviedol Hraškov právny zástupca Ľubomír Hlbočan.

Keď začnú exfunkcionári polície rozprávať, strhne sa u nás nielen tornádo, ale možno aj cunami!
Bezpečnostný analytik si myslí, že terajšie zadržanie bývalých vysokých policajných funkcionárov môže u nás spôsobiť niečo nevídané. Jeho názor sprostredkovali parlamentnelisty.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Exšéfovia NAKA vynášali informácie Bödörovi

Popoludní priviezli pred sudcu i posledných dvoch obvinených z kauzy Očistec. Jedným bol bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, druhým exšéf národnej finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodnik. „Nemám súhlas od klienta, vyjadríme sa po rozhodnutí súdu,“ odmietol komentovať celú situáciu Eugen Cimmermann, právny zástupca Tibora Gašpara. Niekdajší vysokopostavení funkcionári na polícií a ministerstve vnútra sa podľa obvinenia stretávali v budove Transpetrolu na šiestom poschodí, kde na tajných poradách vynášali informácie nitrianskemu oligarchovi Norbertovi Bödörovi.

V uznesení o obvinení sa píše, že napomáhali zločincom zabezpečiť policajnú imunitu za státisícové úplatky. K takým záverom dospel špeciálny vyšetrovací tím. Exšéfa polície Tibora Gašpara a ďalších 11 údajných členov chobotnice, ktorej mal šéfovať Norbert Bödör, obvinili vo štvrtok zo založenia a podporovania zločineckej skupiny, korupčných trestných činov a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Neuveriteľné: Za sedem mesiacov zatýkania skončilo vo väzbe viac ako 30 vplyvných ľudí!
Po februárových voľbách sa so zatýkaním vplyvných ľudí, ktorí sa ocitli na šikmej ploche, doslova roztrhlo vrece a v rukách NAKA skončili naozaj veľké esá. Všimol si dennikn.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Šéfom bolo Norbert Bödör, „kápo“ Tibor Gašpar

Šéfom policajnej organizovanej skupiny, ktorá si „sprivatizovala“ políciu, bol podľa vznesených obvinení Norbert Bödör, hneď pod ním sa však ako ďalší vedúci predstaviteľ skupiny mal nachádzať Tibor Gašpar, vtedajší šéf polície a Bödörov vzdialený príbuzný.

Podľa zistení vyšetrovateľov mali spoločne zabezpečovať nielen rozhodnutia polície v prospech spriaznených osôb, ale aj vymenovanie členov skupiny do vysokých funkcií. Ľudovít Makó, ktorý po zadržaní začal spolupracovať s políciou, sa priznal, že miesto šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy mu vybavili Norbert Bödör s Tiborom Gašparom, informujú v závere Aktuality.sk.
Prokurátor žiada väzbu pre tieto osoby:

Tibor Gašpar - bývalý policajný prezident
Róbert Krajmer - bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA
Marián Zetocha – bývalý šéf odboru podpory riadenia NAKA
Peter Hraško – bývalý šéf NAKA
Milan Mihálik – zástupca šéfa národnej finančnej jednotky NAKA
Ivan Bobocký – referent expozitúry NAKA-Západ
Martin Fleischer – bývalý riaditeľ ekonomického odboru ministerstva vnútra
Bernard Slobodník – bývalý šéf národnej finančnej jednotky NAKA

Akcia Očistec: Polícia údajne hľadá kto stojí v čele zločineckej skupiny
Včerajšia zatýkacia akcia NAKA zamávala nielen ľuďmi, ale aj mnohými politikmi. Zdá sa však, že polícia chce „hadovi zoťať hlavu“. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.