"Matovič je patologický klamár a nebezpečný manipulátor", tvrdí Chmelár
07 | 11 | 2020 I Prevzatý článok

Komentár Eduarda Chmelára


Sú len dve možnosti: Buď tá „atómová zbraň proti covidu“ vybuchla Matovičovi v rukách alebo nás od začiatku všetkých klamal a zavádzal. To druhé sa dá pomerne ľahko dokázať, keď budeme jeho tvrdenia konfrontovať s faktami.


Premiér na začiatku tvrdil, že vďaka celoplošnému testovaniu sa vyhneme lockdownu a že sme „tej hnusobe zlomili väz“. Dnes už hovorí, že je v hre aj tretie kolo a možno aj štvrté alebo lockdown. Tak ako je to vlastne? Hnusoba nás kosí so zlomeným väzom?

Na včerajšej tlačovej konferencii bez hanby klamal, že vďaka celoplošnému testovaniu nepôjdeme cestou Česka. Po prvé, my nejdeme cestou Česka a budeme na tom lepšie ako Česko – ale to si musíte nechať vysvetliť dátovým analytikom, nie falošným magistrom.

Igor Matovič včera vedome manipuloval s dátami. Českému katastrofálnemu scenáru sme sa vyhli už dávno pred tým, ako Matovič dostal nápad, ako uliať pre trnavskú firmu 60 miliónov eur. Dôvodom boli opatrenia prijaté od 1. októbra a následne od 15. októbra. Dobré čísla na Orave klesli vďaka týmto opatreniam, nie vďaka testovaniu.

Andrej Danko pozýva Naďa na svoj Ukrajinský "veľkoplošný" test
S pobúrením proti stále sa meniacim podmienkam núdzového stavu, nejednoznačnými pravidlami, ktoré sa každú chvíľu menia a s ich rôznorodým porušovaním aj na najvyšších miestach v tomto štáte sa postavil aj expredseda parlamentu a predseda SNS... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Aneta Leitmanová


Neexistuje seriózny expert, ktorý by povedal v takom krátkom čase, či táto operácia mala vôbec nejaký význam. Pripisovať si dnes zásluhu na prechodnom poklese čísel je rovnaká demagógia ako keď Fico vyčítal v utorok Matovičovi vysoké čísla. My dnes nevieme ani len to, aký vplyv bude mať na ľudí certifikát, pri ktorom hrozí strata ostražitosti.

Do bodky sa napĺňa scenár, na ktorý vedci pracujúci s dátami upozorňovali celé týždne. Keďže tie dáta má k dispozícii aj vláda, vysvetlenie jej správania je jediné – zámerne klame. Po celoplošnom testovaní sa nijaký radikálny obrat nekoná.

Pamätáte sa ešte na reči vlády, že v novembri sa vrátime do normálu? Nevrátime. Nemocnice to najťažšie ešte len čaká. Niektoré sú už plné. Úmrtia sa budú podľa expertov ešte niekoľko mesiacov počítať na stovky.
Matovičovo vyhrážanie sa tvrdšími opatreniami je už trápne.

Jeho klamstvá, že vďaka celoplošnému testovaniu sme sa vyhli tvrdému lockdownu, aký zvolili v okolitých krajinách, môžete vyvrátiť aj vy, keď si odpoviete na otázku: "V ktorom zo susedných štátov zaviedli prísnejšie opatrenia ako my?" - v žiadnom.

Matovič nevylučuje tvrdý lockdown alebo ďalšie testovanie, rozhodne (vraj) celospoločenská diskusia
Podľa premiéra Igora Matoviča je v hre buď ďalšie plošné testovanie alebo tvrdý lockdown, za predpokladu, že by sa ľudia začali správať „drasticky nezodpovedne“, hoci to nepredpokladá. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Pred týždňom tvrdil, že celoplošné testovanie je vstupenkou k slobode.

Premiér dnes bez začervenania hovorí, že núdzový stav predĺži aj po 14. novembri a že sa musíme podrobiť aj ďalším kolám, lebo nás čaká ťažká zima. Ale to on dobre vedel. To nezodpovedné na jeho správaní je, že v rozpore s tým, čo hovoria experti, on považuje testovanie za hlavný nástroj boja proti covidu, čo je nezmysel. Hlavný nástroj je stále ten istý: ruky – rozostupy – rúška. Testovanie má možno význam v rizikových oblastiach, ale to samo osebe nestačí.

Je hanebné, ako mu v tom pomáhajú vplyvné médiá, ktoré hryzkajú slabučko, ak nechcem povedať priamo, že sa správajú ako normalizačné. Nekladú žiadne závažné otázky, fungujú len ako vládny informačný servis a v nejednom prípade otvorene zavádzajú, ako dnes verejnoprávna RTVS, ktorá bez hanby označila Matovičove svojvoľné rozhodnutia za „názory odborníkov“.

Podobne ako normalizačné médiá mapujú len radostné obrázky šťastných, vďačných a odhodlaných občanov. „V Komárne je veľký záujem o dobrovoľné testovanie,“ hlási angažovaný redaktor, čo je také zvrátené tvrdenie, akoby tam niekto pred dvesto rokmi hlásil, že poddaní majú veľký záujem o dobrovoľnú robotu na panskom alebo dnes, že občania majú veľký záujem o dobrovoľné daňové priznanie.

Ďalšia osobnosť vracia Čaputovej najvyššie štátne vyznamenanie! Teraz je to bývalý poslanec Arpád Matejka
Arpád Matejka je ďalšou verejne známou osobnosťou, ktorá vracia štátne vyznamenanie, zistila redakcia Hlavného denníka. Pred pár dňami, tak urobila primárka Transplantačnej jednotky kostnej drene v NÚDCH v Bratislave MUDr. Júlia Horáková, ktorá... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Ešte viac je pre mňa nepochopiteľné, prečo vedci proti Matovičovi otvorene nevystúpia a namiesto toho jeho táraniny opravujú statusmi na facebooku. Niektorí z nich mi povedali, že nechcú byť zodpovední za vyvolávanie paniky. Ale veď proti nim stojí maximálne nezodpovedný premiér, ktorý ťahá túto krajinu do strašných problémov. Spolu s ministrom obrany síce neustále arogantne odkazujú kritikom, že oni majú zodpovednosť, ale niesť zodpovednosť neznamená len to, že niečo riadite, ale predovšetkým to, že ak to pokazíte, tak pôjdete (ako hovorí Matovič) „z hrušky dole“. Títo ľudia však stále dávajú najavo, že zodpovednosť necítia, že sa od nich nedočkáme žiadnej sebareflexie, pretože čokoľvek sa stane – my sme im to pokazili.

V situácii, keď je parlamentná opozícia paralyzovaná strachom zo zatýkania (nečudoval by som sa, keby niektorí neboli aj vydieraní, lebo ešte len začne vychádzať na povrch, čo majú za ušami), sa musí sformovať ľudové hnutie, ktoré sa tomuto nebezpečnému manipulátorovi a autokratovi postaví. Zdôrazňujem, že to musia byť dôveryhodní ľudia, nie blázni, ktorí nevedia alebo nechcú udržať na uzde vagabundov a násilníkov.

Nepresné štatistiky pri testovaní. Stovky tisíc ľudí „lietajú vo vzduchu“ a časť z nich môže byť pozitívna
Zákaz vychádzania u nás platí už od 24. októbra a zatiaľ má trvať do 14. novembra. Zdá sa ale, že výpočty ľudí so zákazom vychádzania nesedia. Posvietil si na to dennikn.sk. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


A všetkým hrdinom spoza compu, kancelárskym ventilátorom ošľahaným, ktorí tu na mňa alebo ostatných neustále pokrikujú, aby sme niečo robili, odkazujem, aby začali od seba. Sú takí istí občania ako my všetci. A kým u nich bude prevládať len strach, pasivita a deštrukčný hnev, nemôžu čakať, že ich niekto povedie. Mnohí si to totiž predstavujú ako Hurvínek válku.

V prvom rade je potrebné uvedomiť si, čomu čelíme.

Porozumieť tomu, ako funguje systém. Premyslieť a vypracovať alternatívu. A pochopiť, že tento človek skúša, koľko si voči občanom tohto štátu môže dovoliť. A zatiaľ mu dáva národ týždeň čo týždeň bianco šek na totálne ovládnutie štátu, zatiaľ mu výsledky tohto experimentu ukazujú, že si môže dovoliť čokoľvek.

Naozaj nôže?

Ako za socializmu - informačné embargo na protest?
Na Námestí slobody v Bratislave sa dnes (sobota 7.11.2020) popoludní opäť protestovalo proti nariadeniam, opatreniam a obmedzeniam. Protest bol tentokrát pokojný Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík