Ľudovít Makó mal skutočne divné móresy. „Spájal“ štát s mafiou, teraz chce byť chráneným svedkom
01 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bývalému šéfovi daňovej kriminálky Ľudovítovi Makóovi pripisuje polícia aj vynášanie policajných informácií, ktoré mali končiť v zločineckej skupine. Jeho správanie bolo viac ako divné.


Podľa portálu Aktuality.sk Makó spolupracoval s čiernym výjazdom mafiánskej strážnej služby, mal prazvláštne vypočúvanie skladníkov, ale prezentoval sa aj násilným presviedčaním ženy z firmy, aby uznala veľký dlh. V prípade Makóa rozhodne nejde o bežného policajta, ktorý by sa spreneveril svojmu povolaniu a vedome pomáhal zločincom.
Nepomohol sľub, peniaze ani kňaz

„Ide tu o bývalého vysokopostaveného funkcionára, ktorý sa z titulu svojho postavenia vedome, sám alebo prostredníctvom ďalších osôb, zháňal informácie, ktoré následne predával zločineckej skupine,“ takto podľa Aktuality.sk opísal prokurátor Ľudovíta Makóa, niekdajšieho dlhoročného šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý je od 17. septembra obvinený zo založenia zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, obmedzovania osobnej slobody a vydierania. Sudca Špecializovaného trestného súdu Ján Giertli ho poslal do vyšetrovacej väzby, nepomohol mu písomný sľub, ponúkaná 100-tisícová kaucia ani záruka kňaza.

Opäť zaujímavý „príbeh“ advokáta. Tentokrát sa týka obhajcu zadržaného Makóa
Súčasný advokát zadržaného exšéfa KÚFS Ľudovíta Makóa Zoltán Perhács sa spomína aj v knihe Gorila Toma Nicholsona. V minulosti šéfoval inšpekcii, dnes na papieri vlastní miliónovú firmu blízku Makóovi, informuje o tom portál... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Disponoval „košatými“ kontaktmi

Makó je obvinený z toho, že roky napomáhal zločineckej skupine takáčovcov. Prokurátor vo svojom návrhu zdôraznil, že bývalý šéf KÚFS dokonale poznal fungovanie orgánov činných v trestnom konaní a disponoval „košatými“ kontaktmi. A to najmä medzi funkcionármi. „Získaval a zhromažďoval rôzne verejne neprístupné a citlivé informácie, ktoré následne poskytoval členom zločineckej skupiny, čím do značnej miery podporoval trestnú činnosť danej skupiny, za čo dostával od zločineckej skupiny vopred dohodnuté finančné ohodnotenie,“ zdôraznil podľa portálu prokurátor.
Informácie predával mafiánom

Takto získaval aj informácie z vyšetrovania, ktoré sa týkalo práve takáčovcov, a tie potom posúval skupine. „Rovnako sa svojimi kontaktmi snažil vplývať na tieto konania, čím preukázateľne maril, až znemožňoval dokumentovanie trestnej činnosti tejto zločineckej skupiny, ako aj jej jednotlivých členov,“ vysvetľuje Makóovo pôsobenie prokurátor.

Makó pôsobil od roku 2014 až do júna roku 2020 ako riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS), a práve preto sa dostával k naozaj dôležitým informáciám o osobách a obchodných spoločnostiach, ktoré následne zobchodoval aj v prospech zločineckej skupiny takáčovcov. Takto im výrazne napomáhal v získavaní finančných prostriedkov na ich ďalšie fungovanie.

Člen mafiánskej skupiny takáčovcov sa obesil
Martin Mikulec z gangu takáčovcov mal byť na úteku, našli ho mŕtveho. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Peter Haluza

„Lajov“ záber bol ozaj široký

Podľa uznesenia zabezpečil Makó ako šéf KÚFS v roku 2017 prostredníctvom doposiaľ nestotožnenej osoby pôsobiacej na Finančnej spravodajskej jednotke, aby v súvislosti s istou akciou nezablokovali účty firiem ani fyzických osôb, ktoré mali priamy súvis so zločineckou skupinou. Za to mu bola odovzdaná finančná odmena.

Svedok vypovedal, že zo svojho postu na finančnej správe poskytol istej osobe informácie o rozsiahlej akcii zameranej na tzv. ,,kvízomaty“, aby si tento ošetril svoje podnikanie v uvedenej oblasti hazardných hier v tomto smere a nedošlo k rozsiahlym finančným stratám spôsobeným dlhodobým zadržiavaním herných automatov zo strany príslušníkov KÚFS. Uvedená akcia KÚFS sa uskutočnila v júni 2018.

Šéf kriminálky na finančnej správe Ľudovít Makó končí vo svojej funkcii
Ľudovít Makó končí ako šéf Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Ako informovala finančná správa, v stredu ho jej prezidentka Lenka Wittenbergerová odvolala z funkcie. Makó končí na poste riaditeľa KÚFS s účinnosťou od 2.... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | SITA

Konal v prospech podsvetia

„Ak má mať väzba v prípravnom konaní zabezpečovací charakter, tak práve v prípade, kedy ide o trestnú činnosť bývalého vysokého štátneho funkcionára, konajúceho v prospech dlhodobo fungujúcej zločineckej skupiny,“ zdôraznil podľa Aktuality.sk prokurátor. Práve v prípade Makóa konštatuje prepojenia oboma smermi, teda na štátnu správu aj na políciu a jej funkcionárov, ale aj na zločineckú skupinu.

Makó pred sudcom vyhlásil, že sa necíti byť členom organizovanej skupiny, lebo zo spisového materiálu nevyplýva, komu mal byť podriadený, alebo koho mal riadiť on, a výpovede proti nemu v tomto smere považuje za účelové. Na druhej strane „ponúkol dozorujúcemu prokurátorovi spoluprácu aj v iných závažných trestných činoch, o ktorých vie a zároveň vie poskytnúť rôzne dôkazy a informácie súvisiace s inou trestnou činnosťou“.
Chce byť utajený svedok

Ako Makó podotkol, informácie sa týkajú, daňovej aj inej oblasti. Keďže ide podľa neho o závažné informácie, požiadal o štatút utajeného svedka. „V tomto prípade je pripravený s prokurátorom spolupracovať ihneď za podmienok, ktoré mu určí. Keby zostal na slobode, bude k dispozícii 24 hodín pre všetky úkony, ktoré bude žiadať dozorujúci prokurátor,“ píše sa v uznesení.

AKTUÁLNE: Makó sa rozhodol spolupracovať s políciou. Kto všetko skončí za mrežami?
Zdá sa, že väčšina hriešnikov, ktorých zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa skôr alebo neskôr rozhodne s políciou spolupracovať. Spraviť tak mal údajne aj zadržaný bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Informuje o... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Makó je obvinený aj pre zastrašovaciu akciu v sklade súkromnej spoločnosti, do ktorej nabehol čierny výjazd zločineckej skupiny. Dôvodom bolo podozrenie z krádeží. Všetkých skladníkov preto mafiánsky výjazd pozatváral do jednej miestnosti a obmedzil na osobnej slobode až do noci s cieľom nahnať strach. Jeden z obvinených v súvislosti s týmto výjazdom hovoril aj o možných väzbách Makóa na policajný zbor.
Hrozbami prinútil podpis dlhu

„Bezprostredne predtým, ako došlo k obmedzeniu osobnej slobody skladníkov v logistickom centre spoločnosti na otázku, či nebudú problémy vo vzťahu k tejto akcii s políciou, mal mu odpovedať, že toho sa báť nemusí, že on má policajtov vybavených,“ citoval z obžaloby prokurátor.

Ďalšie obvinenie sa týka vydierania zamestnankyne istej spoločnosti, ktorú mal Makó krikom a hrozbami väzenia prinútiť, aby podpísala notársku zápisnicu o uznaní dlhu vo výške 100-tisíc eur. Makó mal o sebe tvrdiť, že je vyšetrovateľ a priebeh svojho „výsluchu“ si nahrával. Robil to ale tak, aby časti, kde sa žene vyhrážal, na zázname nebolo počuť. Aj tu prokurátor upozornil na možné prepojenie Makóa na políciu. Skutočnosti, ktoré na to poukazujú, sú podľa portálu zadokumentované vo výsluchu svedkyne (poškodenej) aj ďalšieho obvineného.

Budajov rezortný poradca v minulosti podnikal aj s mafiánom Čongrádym
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) priviedol do svojho tímu poradcov architekta Branislava Kaliského, ktorý v minulosti podnikal aj s mafiánom Petrom Čongrádym. Kaliský ako externý poradca na rezorte pomáha pri zakladaní sekcie pre... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Vynútené podpísanie zápisnice

„Z výsluchu svedkyne - poškodenej vyplynulo, že potom, čo jej bol predložený prepis nahrávky z jej výsluchu vyhotovený obvineným a ona tento označila za neúplný a žiadala jeho prehratie, došlo k telefonickému kontaktu vyšetrovateľa PZ s neznámou osobou, s ktorou si vyšetrovateľ tykal a žiadal predloženie tejto nahrávky, pričom vo vyšetrovacom spise nefiguruje žiadna listina, ktorá by deklarovala spôsob, akým bola nahrávka zadovážená do vyšetrovacieho spisu.“

Iný človek v tomto prípade vypovedal, že mu Makó o incidente rozprával a s úškrnom konštatoval, že istú pani „dokopal“ k podpisu zápisnice. „V priestoroch kaviarne sa tento priznal, že v priestoroch logistického centra spoločnosti doslova ,dokopal‘ údajne nejakú pani, ktorá v spoločnosti robila administratívu, k tomu, aby podpísala notársku zápisnicu vo vzťahu ku vzniknutej škode. Výraz ,dokopať‘ vysvetlil svedok tak, že obvinený na pani kričal, nútil ju k priznaniu sa ku krádeži a sprenevere tovaru, pričom podľa vedomostí svedka sa pani zosypala až potom, čo sa jej obvinený začal vyhrážať basou, lebo sa bála, že ju zavrie.“

Advokát takáčovcov Juraj A. a ďalšie dve osoby zostávajú vo väzbe
Juraj A. považovaný za obhajcu bratislavskej skupiny takáčovcov a ďalšie dve osoby zo skupiny zostávajú vo väzbe. Vo štvrtok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | TASR

Obava o ovplyvňovanie svedkov

Prokurátor podľa Aktuality.sk označil za nemysliteľné a absolútne neakceptovateľné v demokratickej spoločnosti, „aby osoba, ktorá nemá žiadne oprávnenia vyplývajúce jej zo zákona, zadržiavala inú osobu proti jej vôli, pod nátlakom ju vypočúvala, pričom nedisponovala žiadnymi dôkazmi, a to len za tým účelom, aby dosiahla finančnú kompenzácii určitej straty pre tretiu osobu“.

Ak s takýmto zápalom konal Makó pre iného, aj to len kvôli majetku, prokurátor očakáva, že v prípade vlastného stíhania a pod hrozbou dlhoročného trestu bude ovplyvňovať svedkov či spoluobvinených.
Používal sofistikované postupy

Sudca pri rozhodovaní o väzbe zdôraznil, že Makó vie postupovať tak, aby dosiahol ním želaný výsledok. „Vie používať rôzne metódy pôsobenia až nátlaku na osoby tak, aby tie napriek objektívnym skutočnostiam vypovedali a konali dokonca až vo svoj neprospech,“ zdôraznil Giertli.

Makóov mimoriadne sofistikovaný postup vzbudzuje podľa sudcu vážne obavy, že môže byť kedykoľvek v priebehu vyšetrovania tejto trestnej veci s istou obmenou opätovne zopakovaný na ktoromkoľvek svedkovi. A to tak, aby obvinený dosiahol želaný výsledok, tentoraz už iba vo svoj prospech. Tým by mohlo dôjsť k negatívnemu ovplyvneniu priebehu vyšetrovania, píšu v závere Aktuality.sk.

Matovič: "Mafián mal ochranu priamo vo vedení Smeru"
Matovič sa poslancom ospravedlnil, že nechodil do školy premiéra. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | Peter Haluza, TASR