Budajov rezortný poradca v minulosti podnikal aj s mafiánom Čongrádym
17 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) priviedol do svojho tímu poradcov architekta Branislava Kaliského, ktorý v minulosti podnikal aj s mafiánom Petrom Čongrádym. Kaliský ako externý poradca na rezorte pomáha pri zakladaní sekcie pre tvorbu krajiny. 


Vláda pod vedením Igora Matoviča pritom sľubovala očistu štátneho aparátu od ľudí, ktorí vo verejnosti nevzbudzujú dôveru, v súvislosti s Kaliského pôsobením na ministerstve pripomínajú Aktuality. 

Meno podnikateľa a architekta, ktorý pôsobí v Budajovom tíme, si verejnosť spája najmä s projektom nákupného centra Eurovea. Kaliský však v minulosti spolupracoval aj s ľuďmi, ktorí stáli za komplexom Bonaparte, s Jozefom Majským mladším, ktorého otca polícia nedávno zadržala v Čechách, ale aj s vplyvným členom mafiánskej skupiny sýkorovcov. 

Budaj s Kaliským boli spoločne v roku 2014 na kandidátke strany Zmena zdola vo voľbách do mestského zastupiteľstva v Bratislave. Oboch tak svojho času spojila politická dráha a po voľbách v rámci metského zastupiteľstva vytvorili poslanecký klub. 

Šéfovia prokuratúr si udelili lukratívne tisícové odmeny!
Naši top prokurátori zarábajú výrazne viac ako predseda vlády. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


„Braňo Kaliský pôsobí na ministerstve ako externý poradca ministra. Okrem iného pomáha vedeniu pri založení novej sekcie, sekcie pre tvorbu krajiny (čo znamená napríklad vodozádržné opatrenia v krajine),” vysvetlil odbor komunikácie ministerstva životného prostredia Kaliského pôsobenie na rezorte. 

Budajov nový poradca však má spornú podnikateľskú minulosť. Podľa Aktualít pôsobil medzi rokmi 1999 až 2004 vo firme BROKER spolu s mafiánom Čongrádym. Spoločníkmi boli aj vo firmách EVERIT, RAF či C.P.K.B. 

Čongrádyho, ktorý bol v roku 2004 zavraždený v bratislavskej Petržalke, mala podľa slov Kaliského priviesť k nim domov jeho mladšia sestra. Architekt ale tvrdí, že v dobe, keď sa s Čongrádym spoznal, mafiánskym bossom nebol. 

„Najprv sme sa mu snažili nájsť prácu, neskôr prišiel s nápadom, že sprevádzkujeme spolu pizzeriu a on sa bude o ňu starať. Bolo to v roku 1996. Založili sme spolu dve eseročky RAF a C.P.K.B za účelom reštaurácie,” priblížil Kaliský. 

Strana Hlas – sociálna demokracia vyzvala Matoviča na odstúpenie (aktualizácia)
„Zlodej a klamár nemôže byť predsedom vlády Slovenskej republiky,“ povedal P. Pellegrini. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


S neskorším vývojom ich vzájomnej spolupráce však Kaliský prestal byť  spokojný a tak postupom času zo spoločných firiem odchádzal. Z firmy RAF odišiel ešte v roku 1997, v ostatných firmách zotrval až do Čongrádyho vraždy. No firmu Broker dodnes spoluvlastní so synom Čongrádyho. 

Aktuality približujú, že po tom, ako Kaliský odišiel z firmy RAF, na jeho miesto nastúpil mafián Robert Lališ alias Kýbel. Budajov poradca ale vysvetľuje, že svoj podiel vo firme Lališovi nepredal. Podiel mal predať Čongrádymu, ktorý ho potom prepísal na Lališa. 

Kaliský okrem toho podnikal aj s Jozefom Majským mladším vo firme City Helicopters, v ktorej obaja pôsobia dodnes. Spolupracoval aj s dvoma developermi komplexu Bonaparte Stanislavom Plutkom a Ivanom Piterkom. Kaliský ale tvrdí, že s developermi udržiaval kontakty ešte pred výstavbou luxusného komplexu. 

Jedno a dvojcentovkám má byť na Slovensku čoskoro koniec!
Slováci patria medzi národy, ktoré používanie najmenších euromincí najviac obťažuje. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | SITA