AKTUÁLNE: Makó sa rozhodol spolupracovať s políciou. Kto všetko skončí za mrežami?
24 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zdá sa, že väčšina hriešnikov, ktorých zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa skôr alebo neskôr rozhodne s políciou spolupracovať. Spraviť tak mal údajne aj zadržaný bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Informuje o tom webový portál topky.sk.



Namočil aj prokurátora

Za mrežami sedí Ľudovít Makó približne týždeň. Elitní policajti ho zadržali v dome jeho priateľky v obci Jelenec, kde aj sám býva i za pomoci vrtuľníka. Topky.sk teraz získali z prostredia polície šokujúcu informáciu. Tri nezávislé zdroje im potvrdili, že bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy začal za mrežami väzobnej cely spolupracovať s políciou.

Vyšetrovatelia ho navštívili včera popoludní. Ako prvé im mal Makó prezradiť meno vysokopostaveného prokurátora, ktorý sa mal podieľať na trestnej činnosti. To ale údajne nie je ani zďaleka všetko.
Spolupracoval s mafiou

Majetok exšéfa daniarov už dlhší čas pútal pozornosť, a to nielen médií. Ľudovít Makó, známy hlavne ako bývalý vysokopostavený funkcionár Finančnej správy, predstúpil v sobotu pred sudcu Špecializovaného trestného súdu pre obvinenie z vydierania a obmedzovania osobnej slobody. Trestná činnosť, na ktorej sa mal podľa obvinenia polície podieľať súvisela so zločineckým gangom takzvaných takáčovcov.

Opäť zaujímavý „príbeh“ advokáta. Tentokrát sa týka obhajcu zadržaného Makóa
Súčasný advokát zadržaného exšéfa KÚFS Ľudovíta Makóa Zoltán Perhács sa spomína aj v knihe Gorila Toma Nicholsona. V minulosti šéfoval inšpekcii, dnes na papieri vlastní miliónovú firmu blízku Makóovi, informuje o tom portál... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Sudca napokon rozhodol, že bude väzobné stíhaný. Obvinený Makó sa voči tomuto verdiktu neodvolal a vzdal sa práva podať sťažnosť voči všetkým výrokom uznesenia. Prečo bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý mal na starosti vyšetrovanie daňových a finančných podvodov, nepodal voči rozhodnutiu o vzatí do väzby sťažnosť nie je doteraz jasné.
Vo väzbe začal „spievať“

Topky.sk však z troch nezávislých zdrojov zistili, že dôvodom, prečo si Ľudovít Makó nepodal sťažnosť voči rozhodnutiu o vzatí do väzby je že po zadržaní začal s políciou spolupracovať a rozkrývať nielen svoju trestnú činnosť, na ktorej sa mal podľa obvinenia roky podieľať. Podľa informácií topky.sk bol deň „D“ tento týždeň v utorok, keď elitní vyšetrovatelia z NAKA podľa informácií portálu navštívili Makóa za múrmi väznice.

Práve tento moment mal byť kľúčový pre začatie spolupráce, ktorá by mala viesť k ďalšiemu nevídanému zatýkaniu. Ľudovít Makó sa mal podľa informácií z prostredia polície hneď na úvod rozhovoriť o trestnej činnosti vysokopostaveného prokurátora. To by však podľa informácií webového portálu nemalo byť ani zďaleka všetko.

V kauze reštaurácie Fatima v Trenčíne je obvinených päť osôb
V súvislosti s kauzou reštaurácie Fatima v Trenčíne obvinil vyšetrovateľ päť osôb. Obvinenie sa týka trestnej veci zločinu marenia spravodlivosti a prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | TASR

Prezradil zaujímavé mená

V súvislosti so spoluprácou Makóa s políciou sa totiž ešte spomínajú aj mená vysokopostavených policajných funkcionárov, ktorí sa tiež mali na trestnej činnosti s bývalým šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy podieľať. Zaujímavé ale je že pri domovej prehliadke Makóa vraj policajti nezaistili jeho telefón, ktorý by mohol byť, tak ako telefón Mariána Kočnera, kľúčovým pri vyšetrovaní trestnej činnosti.

V súvislosti s najnovšími zisteniami o spolupráci Makóa s políciou pri odhaľovaní trestnej činnosti Topky oslovili i jeho advokáta Zoltána Perhácsa, ktorý sa však k procesným úkonom a spolupráci jeho klienta s mužmi zákona odmietol vyjadriť.

„Vzhľadom na prebiehajúce neverejné prípravné konanie nie je v súčasnosti možné odpovedať na akékoľvek otázky týkajúce sa predmetnej veci, aby sa nezmarilo alebo nesťažilo vyšetrovanie,“ reagovala pre topky.sk hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Politológovia známkovali členov vlády. Kto je najlepší minister a kto nepresvedčil?
Vláda má za sebou šesť mesiacov práce. Portál topky.sk oslovil politológov Grigorija Mesežnikova, Michala Cirnera a Radoslava Štefančíka, aby vystavili premiérovi a ministrom „polročné vysvedčenie“. Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Natália Sollárová