Zamestnávateľ nemôže zamestnancovi vnútiť očkovanie
01 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Aby bolo možné prinútiť všetkých zamestnancov povinne očkovať, sú potrebné rozhodnutia vlády a parlamentu.


S vývojom  infekcie koronavírusmi, ktorá sa v tomto období stretáva s každoročnou epidémiou chrípky, existujú názory, že povinné očkovanie proti chrípke by sa malo rozšíriť na väčšie skupiny pracovníkov, najmä na tie, ktoré sú alebo môžu byť v kontakte s veľkým počtom ľudí. Téme sa venuje portál rp.pl.


Portál polemizuje so všeobecným názorom, že "zamestnávateľ môže prepustiť zamestnanca za odmietnutie očkovania“ zverejnený v v poľskom denníku Rzeczpospolita 16. septembra tohto roku. Ten vzbudil medzi čitateľmi a právnikmi zaoberajúcimi sa pracovným právom každodenné veľké emócie.

"Zamestnávateľ môže odporučiť očkovanie zamestnancov, ktorí vykonávajú nie všetky, ale iba určité úlohy - hovorí Sławomir Paruch, zakladajúci partner spoločnosti PCS Paruch Chruściel Schiffter / Littler Global." Pokračuje  - Predpisy jasne stanovujú, že ochranné očkovania sa vykonávajú u pracovníkov vystavených biologickým faktorom na náklady zamestnávateľa a zahŕňajú napríklad prácu v závodoch na výrobu potravín, poľnohospodárstve alebo v laboratóriách."

Brusel nenariadi povinné plošné očkovanie proti Covidu
Maroš Šefčovič, súčasný podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad k téme „balík obnovy“ v relácii V politike TA3 okrem iného povedal: Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Väčšina právnikov je však proti rozšíreniu povinnosti očkovať zamestnancov iba na základe výkladu platných predpisov. "V súčasnosti v našom systéme neexistuje právny základ, ktorý by tvrdil, že každý zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancom vakcíny proti chrípke, a zamestnanec, ktorý sa neočkuje na pracovisku, môže byť z tohto dôvodu prepustený" tvrdí Agnieszka Fedor, partnerka právnickej spoločnosti Sołtysiński Kawecki & Szlęzak.

Zamestnávateľ podľa nej môže vyžadovať, aby sa zamestnanci podrobili lekárskym vyšetreniam alebo osobitným lekárskym zákrokom, iba ak to vyplýva priamo z predpisov alebo na odporúčanie lekára pracovného lekárstva. Nútenie zamestnancov k očkovaniu, ktoré nie sú v súlade s predpismi, pod hrozbou prepustenia z práce môže zamestnávateľa vystaviť zdĺhavým súdnym sporom, kompenzáciám a pokutám.

Voľba ako z Matrixu. Putin dáva Rusom na výber červenú alebo modrú vakcínu
Ilustračné zábery k schváleniu vakcíny na COVID 19 v Rusku pripomínajú legendárnu scénu z filmu MATRIX. Ponúka Putin Rusom „prebudenie“ alebo „pokračovanie v spánku“? Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


Podobný názor má aj Katarzyna Sarek-Sadurska, partnerka advokátskej kancelárie Raczkowski. "Zamestnávatelia v prvej skupine sú skutočne povinní očkovať zamestnancov, ale ani títo zamestnanci nie sú povinní nechať sa očkovať." Ak zákonodarca rozhodol, že by sa malo zaviesť povinné očkovanie, napríklad proti chrípke alebo vírusu Covid-19, ide to nad bežný rámec pracovno - právnych vzťahov, myslí si portál rp.pl.

Prof. Arkadiusz Sobczyk, z právnickej firmy Sobczyk and Associates zastáva názor, že "otázka povinného očkovania pracovníkov je veľmi ťažká z dôvodu neistoty týkajúcej sa účinnosti očkovacích látok a rizík s nimi spojených. Inak by to bolo, keby existovala istota, že ochranu poskytne očkovanie proti chrípke alebo budúca vakcína proti koronavírusom.

Ak však existuje riziko komplikácií s očkovaním, zamestnávatelia nemôžu niesť zodpovednosť a vnucovať očkovanie zamestnancom. Najmä v prípade vakcín proti najnovším vírusom sa ich účinnosť a bezpečnosť určí až za jeden alebo dva roky. V takejto situácii môže zodpovednosť za povinnosť takéhoto očkovania prevziať iba zákonodarca.

Je očkovanie iba biznis?
Očkovanie by malo závisieť od preukázanej spoľahlivosti vakcíny, ale aj od dobrovoľnej ochoty občanov. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Gabriel Matta