Huawei ako čínsky hlavný tromf (Elena Pustovojtová)
10 | 10 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry)

„Bolo to ako príprava na vojnu“


Na pozvanie USA vyrazila do Washingtonu ďalšia delegácia vyjednávačov z Číny. Už pred odchodom sa jednoznačne postavila proti „komplexnej obchodnej dohode“. Tú Donald Trump agresívne ponúka. Vzhľadom na to, že dvanásť pokusov o vyriešenie amerického deficitu v obchode s „Ríšou pod nebesami“ skončilo neúspechom, iba najväčší optimista si môže pripúšťať nejakú nádej.


Ako uvádza tlačová agentúra Xinhua, vedúci čínskej delegácie, vicepremiér Wu Yi Liu On, bude rokovať s predstaviteľom amerického obchodu Robertom Lighthizerom. A tiež s americkým ministrom financií Stevenom Mnuchinom. Súčasťou čínskeho tímu je aj riaditeľ Čínskej národnej banky Yi Gang. Ďalší členovia čínskej delegácie sú minimálne námestníci jednotlivých čínskych ministerstiev.




Robert Lighthizer

Pochopenie beznádejnosti nadchádzajúcich rozhovorov je prítomné nielen medzi Číňanmi. Na oboch stranách Tichého oceánu vedia, že Lighthizer aj Mnuchin, ktorí hostia čínsku delegáciu, boli v Bielom dome poverení, aby sa riadili iba jednou zásadou. A ňou sú výlučne výhody pre USA. Čína, štát s najväčším objemom obchodu na planéte, sa ale ťažko bude správať ako vazal Washingtonu. Biely dom navyše 7. októbra oznámil, že okrem problémov vzájomného obchodu má v úmysle diskutovať aj o ďalších témach. O nútenom prenose technológií, právach duševného vlastníctva, netarifných prekážkach, poľnohospodárstve a iných aktivitách Číny. Horší začiatok rokovaní už snáď ani nemožno vymyslieť.


Ako uviedla spravodajská agentúra Bloomberg, špecializujúca sa na poskytovanie informácií v oblasti financií, Liu pred cestou povedal, „že do Washingtonu prinesie návrh, ktorý nebude zahŕňať záväzky týkajúce sa zmeny čínskej priemyselnej politiky alebo zamietnutia vládnych dotácií“. Práve tie USA dlhodobo požadujú.




Areál výrobcu smartfónov spoločnosti Huawei v čínskom Šen-čene

To samo osebe by stačilo na zrušenie návštevy. Rokovania sa predsa len uskutočnia. Analytici na to vidia niekoľko dôvodov. Sú nimi predovšetkým hrozba zbavenia moci prezidenta Trumpa a ochladenie amerického hospodárstva v dôsledku obchodných bitiek. Okolnosti si preto vyžadujú, aby americký prezident preukázal úspech v tej najťažšej bitke. Čo je tým dôležitejšie v čase, keď klesajú ceny akcií na burzách, jen posilňuje a jüan si udržuje svoju hodnotu. Tu zjavne Peking cíti príležitosť využiť impulzívneho amerického prezidenta vo svoj prospech. V snahe získať si na svoju stranu voličov pred ďalšími prezidentskými voľbami by Trump mohol byť prístupný na kompromis.


Aj Bloomberg, rovnako ako japonská Asia Nikkei, naznačujú, že vyjednávači vo Washingtone sa budú snažiť sústrediť na menej kontroverzné témy. Rokovania by sa tak mohli zamerať na tri rozhodujúce oblasti. A to zvýšenie vývozu amerických poľnohospodárskych výrobkov a energií do Číny, plnenie povinností chrániť práva duševného vlastníctva a čiastočné zmiernenie amerických ciel. Ďalšie problémy sa môžu pokojne preniesť do nasledujúceho roka. Teda, keď už bude po amerických prezidentských voľbách.


Lenže. Lenže je tu jedna maličkosť. Podľa New Eastern Outlook totiž Mjanmarsko, najbližší spojenec USA v juhovýchodnej Ázii, Trumpa odignoroval v prípade Huawei. Má naďalej v úmysle využívať služby tejto čínskej spoločnosti. Neposlúchnuť amerického prezidenta, ktorý zakázal spoluprácu s Huawei „všetkým svojim“, už nie je len tak. To jednoznačne znamená uznanie väčšej hodnoty vyhliadok na spoluprácu s Čínou než s USA. A nejde len o to, že americkí výrobcovia mobilných zariadení už Huawei nestačia konkurovať. V juhovýchodnej Ázii už zjavne pochopili, že dominancia USA v regióne pomaly končí. Bola to práve Čína, ktorá vytiahla svetovú ekonomiku z krízy po roku 2008. A je to čínska „nová lokomotíva“, ktorá už vydláždila novú „hodvábnu cestu“. A naskočiť na tento čínsky vlak je teraz správne rozhodnutie.


Microsoft varuje, že Trumpove tvrdé zásahy proti spoločnosti Huawei ohrozujú prežitie amerických spoločností
Americká technologická spoločnosť Microsoft je nespokojná s tlakom amerického prezidenta Donalda Trumpa na čínsku značku Huawei, tvrdiac, že ​​takéto nespravodlivé a „neamerické“ zaobchádzanie môže tvrdo zasiahnuť domáce spoločnosti, vrátane... Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Marek Molnár

Začiatkom roka spoločnosť Huawei zorganizovala tajné stretnutie dvoch desiatok inžinierov spoločnosti Huawei Technologies. Dostali za úlohu zvýšiť montáž čipov v podniku Changjiang Electronics Technology. „Pracovali sedem dní v týždni. Vyzeralo to ako príprava na vojnu," uvádza agentúra Asia Nikkei .


Pokus USA o zastavenie expanzie Huawei vytláčajúcej z trhov americké giganty Apple, Google, či Alphabet, mal presne opačný efekt. Pred mesiacom Huawei predstavila svoj operačný systém Harmony. Dokončila tiež prechod na svoje vlastné komponenty. Teraz je táto čínska spoločnosť s ročným príjmom 105 miliárd dolárov lídrom medzi výrobcami telekomunikačných zariadení. Pôsobí celkovo v 170 krajinách. Jej problémy v USA naštartovali rast high-tech výroby v Ázii. Všetky spoločnosti vyrábajúce počítačové čipy dostávali v lete správy o potrebe navýšiť produkciu. Zároveň dostali záruky, že ich výrobky budú odkúpené. Mať dva roky vopred zaručený odbyt 80 percent svojich výrobkov, kto iný si to ešte môže vo svete dovoliť?


Huawei bude preto rozhodujúcim tromfom Číňanov na rokovaniach vo Washingtone.


Huawei predstavil svoju víziu budúcnosti. 10 megatrendov, ktorým sa nevyhneme (FOTO)
13 | 08 | 2019 | Gabriel Matta