Čína sa rozpadne, keď "vyhrám obchodnú vojnu", tvrdí Trump
03 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump predpovedal hospodársky bankrot v Číne, keď skončí obchodná vojna medzi týmito dvoma krajinami, a zároveň vyzval Peking, aby čo najskôr uzavrel dohodu.


Trump prehlásil, že hoci rokovania medzi Čínou a USA pokračujú, je nepravdepodobné, že by Peking dlhšie vydržal túto obchodnú vojnu.

„Čínsky dodávateľský reťazec sa rozpadne a podniky, pracovné miesta či peniaze spolu sním,“ uviedol v príspevku na Twitteri, len dva dni potom, čo vstúpila do platnosti nová dávka ciel na tovar oboch krajín.



Washington v prvý septembrový deň zvýšil sadzby o 15 percent, z predchádzajúcich 10 percent, pričom ide o sumu 100 miliárd USD (takmer 91 miliárd eur), na čo Čína zareagovala odvetnými clami vo výške 5 až 10 percent na americký dovoz v hodnote 75 miliárd USD (takmer 68 miliárd eur). Je to prvé z plánovaných ciel na kombinovaný čínsky tovar v kompletnej hodnote 300 miliárd dolárov, pričom ďalšie zvýšenie je naplánované na 15. decembra.

Peking v pondelok podal na Svetovú obchodnú organizáciu sťažnosť v súvislosti s posledným kolom colných sadzieb USA, ktoré podľa neho porušilo konsenzus vedúcich predstaviteľov oboch krajín.

Avšak Čína prehlásila, že má „dostatok prostriedkov na odvetu proti americkým sankciám“, pričom stále chce, aby obe strany pokračovali v obchodných rokovaniach.

Nový vývoj v obchodnej vojne, v nedeľu vstúpili do platnosti nové clá
Obchodná vojna medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami vstúpila v nedeľu do novej fázy, keď Spojené štáty uplatnili nové clá na výrobky vyrobené v Číne a Peking prišiel s odvetnými opatreniami na americký dovoz. Čítať ďalej
01 | 09 | 2019 | Marek Molnár