Huawei zaútočila na USA: "Američania odmietajú čeliť konkurencii!"
16 | 04 | 2019 I
Autor: Imrich Kovačič / Foto: Huawei

Nepriateľstvo Washingtonu voči čínskemu technologickému gigantu Huawei je manipuláciou trhu, založenou na hlboko zakorenených predsudkoch voči Číne. “Krížová výprava USA proti čínskej spoločnosti je motivovaná skôr chamtivosťou než obavami o bezpečnosť.” - povedal hlavný bezpečnostný riaditeľ spoločnosti Huawei a hlavný poradca bývalej britskej vlády v oblasti IT John Suffok.


Zdá sa, že pretrvávajúca kampaň USA proti čínskej spoločnosti, ktorá je jedným z priekopníkov v oblasti vývoja technológií 5G, už unavuje aj najvyšších predstaviteľov Huawei. Tí tvrdia, že neexistujú žiadne dôkazy, aby mohli byť mobilné komunikačné technológie spoločnosti Huawei 5G označované za hrozbu pre počítačovú bezpečnosť.


"Nemôžu tvrdiť, že technológia Huawei je pochybná!” povedal na konferencii v čínskom meste Shenzen Suffok. Vyhlásil tiež, že sú to práve americké technológie, ktoré predstavujú hrozbu pre bezpečnosť sveta. "Nikto neodhalil žiadne riziko Huawei. Najmä správy ktoré v roku 2014 prenikli na verejnosť vďaka Snowdenovi, odhalili skutočnosť, že to bola práve NSA, ktorá sledovala najvyšších čínskych predstaviteľov a nie Huawei.”


Suffolk tvrdí, že USA začali celú túto kampaň proti Huawei nie preto, že sa obávajú o svoje citlivé informácie, ale preto, že samotná Amerika chce monopolizovať svetový trh nových technológií a zbaviť sa týmto  konkurencie.


"Amerika hovorí, že chce otvorenú súťaž, ale pritom zakazuje súťažiť s  hlavným lídrom tejto súťaže. Amerika by mala čeliť konkurencii vo svojom vlastnom záujme, pretože iba z takejto súťaže môžu mať prospech najmä americkí občania.“  SuffokTaktiež odmietol obavy o bezpečnosť vyjadrené Spojenými štátmi, označil ich za absurdné a dodal, že takéto vyhlásenia len „znevažujú“ skutočné bezpečnostné problémy.


USA už nejaký čas sabotujú na svojich trhoch Huawei. V posledných mesiacoch Washington zakázal všetkým federálnym agentúram používať výrobky Huawei. Spoločnosť voči tomu podala žalobu proti nespravodlivej konkurencii.


Washington tiež vyvýja úsilie v snahe zabrániť svojim spojencom v spolupráci s čínskym technologickým gigantom. USA hrozia, že prestanú zdieľať informácie s krajinami, ktoré umožňujú budovať mobilnú 5G infraštruktúru s použitím technológie Huawei. Doteraz však neposkytli jediný dôkaz, ktorý by naznačoval, že technológie Huawei skutočne predstavuje hrozbu špionáže.


Niektoré krajiny boli ochotné počúvnuť tieto výzvy USA, ako napríklad Nový Zéland a Austrália a zakázali Huawei zúčastniť sa na budovaní svojich národných sietí 5G. Európska komisia však nateraz ignoruje výzvy USA na zákaz Huawei, ale vyzvala svoje členské štáty, aby aj naďalej pokračovali v hodnotení potenciálnych hrozieb kybernetickej bezpečnosti zo strany Huawei. Niekoľko európskych krajín skutočne vykonalo vlastné posúdenie čínskej technológie a dospeli k záveru, že nie je čoho sa obávať.


Ako posledné bolo Belgicko, ktoré zistilo, že nenašli žiaden dôkaz o „hrozbe špionáže“ , ktorú by mohla predstavovať spoločnosť Huawei. Podobné vyhlásenia urobila pred nedávnom aj Kybernetická bezpečnostná agentúra so sídlom v Nemecku.