Spoločnosť Huawei uvedie na trh prvé smartfóny vybavené s jej vlastným operačným systémom Harmony OS
09 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Spoločnosť Huawei by mala uviesť svoj nový operačný systém v mobilnom telefóne už v marci budúce roka. Spoločnosť si tento operačný systém vytvorila sama, pričom ho prvý krát použije v mobile P40, informovala o tom čínska technologická spoločnosť v nedeľu pre Global Times.


„Ak nám vláda Spojených štátov stále nepovolí prístup k operačnému systému Android od Googlu, zvážime použitie vlastného Harmony OS. V skutočnosti je náš operačný systém pripravený, ale primárne ho používať nechceme, pretože stále premýšľame nad relevantnými rozhodnutiami a spoluprácou“ prehlásil Richard Yu Chengdong, vedúci predaja spoločnosti, na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila na výstave spotrebnej elektroniky IFA 2019 v Berlíne. Podujatie sa začalo v piatok a trvá do stredy.



Pokiaľ ide o to, či by spoločnosť Huawei mohla predať svoju čipovú súpravu Kirin aj iným predajcom, Yu vyhlásil, že spoločnosť o tejto záležitosti stále diskutuje. „Momentálne vyrábame iba pre vlastnú potrebu, ale uvažujeme aj nad touto možnosťou.“

Harmony OS je všeobecne považovaný za substitút spoločnosti Huawei, ktorým má v pláne nahradiť operačný systém Android od spoločnosti Google. V polovici mája americké ministerstvo obchodu umiestnilo spoločnosť Huawei na čiernu listinu, ktorá spoločnosti Google zakázala poskytovať čínskej technologickej spoločnosti operačný systém Android. Washington dal spoločnosti Huawei 90-dňový odklad, a potom predĺžil tento odklad o ďalších 90 dní.

Spoločnosť Huawei uviedla na trh HarmonyOS v auguste. Spolu so spustením predstavila aj svoj prvý produkt, ktorý bol vybavený HarmonyOS - novou inteligentnou televíziou pod značkou Honor. Spoločnosť v tom čase uviedla, že Huawei môže „v prípade potreby kedykoľvek použiť svoj vlastný operačný systém“.

GLOBAL TIMES: USA nikdy „neoslobodia“ Hongkong, iba destabilizujú Čínu
Nedeľná masová demonštrácia bola zameraná na nátlak USA, aby prijali Hongkonský zákon o ľudských právach a aby v nej vládla demokracia. Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Marek Molnár