ZGLOBALIZOVAŤ - OHLÚPIŤ - OLÚPIŤ
07/01/2022 I Ľubomír LOŠÁK

      Moja generácia mala šťastie. Narodila sa po Druhej Veľkej vojne a strieľanie do ľudí, na vlastnej koži, priamo nezažila.

     Moja generácia mala však aj nešťastie. Lebo polku života žila v čase, keď v našej krajine vládla komunistická ideológia a v druhej polovici nášho života všade vládne obyčajná ľudská hlúposť.

Asi to je tak niekde napísané, že obyčajný človek sa pohody a pekna nemá nikdy a nikde normálne dožiť!

     Popravde, myšlienkám komunistickej budúcnosti nikto normálny neveril a myšlienke, že teraz všade prevláda hlúposť sa tiež obecne vôbec neverí. Veď, akoby to bolo inak v minulosti, keď sa budovala beztriedna spoločnosť podľa ľúbozvučného hesla „Každý podľa svojich schopností – každému podľa jeho potrieb“. No a dnes sa hlása „Každý je slobodný – každý môže všetko, čo len chce“- Aké ešte krajšie. Nie?

     Však to je jednoduchá rovnica. Vtedy boli všetci šťastní a dnes sú ešte šťastnejší. Radosť žiť. Tak držte huby a makajte! Vtedy veľa a skoro zadarmo a dnes na páse v KII ešte viac a za prežitie.

     Ako doba našich otcov, aj tá naša bude raz v knihách a naši potomkovia si povedia – To musel byť fantastický život. V skutočnosti každý systém, ktorý nám tu za posledných dvesto rokov vládne, je riadna sviňa.

     V komunizme bolo najdôležitejšie „Presvedčenie“. Také to spravodlivé fluidum, ktoré dokázali niektorí ľudia dokonale zneužiť. Presvedčenie sa totiž nedá odvážiť, zmerať a ani reálne kvantifikovať. Dá sa však o ňom donekonečna zápalisto hovoriť. Takže vtedy stačilo bezchrakterným vychytralcom presvedčiť ostatných, že oni sú najlepší komunisti a tak celkom prirodzene aj tí najlepší na vládnutie pospolitému ľudu. Potom ešte bolo treba oplotiť ostnatým drôtom hranice a budovať krajšiu robotnícku budúcnosť. Stranícky papaláši si našli dostatok pochlebovačov, predajných darebákov a banditov, ktorí nemuseli už nič robiť, lebo pochopili, že mať presvedčenie je najdôležitejší predpoklad kariéry. A verchuška si žila dokonalý život. Tá dnešná ešte lepší.

     Keď myšlienku beztriednej spoločnosti spláchli dejiny do hajzľa, tak s ňou odplávala aj jeho ideológia, ako najdôležitejšia vec denného života. Len tú hlavnú myšlienku, že pospolitému ľudu treba vládnuť, bolo treba niečím nahradiť. Kapitalistická demokracia ju nahradila heslom: Zglobalizovať – ohlúpiť – olúpiť. Ono v podstate je to stále to isté, len pojem ideológia sa nahradil pojmom hlúposť.

     Vtedy aj dnes bolo totiž potreba v zárodku zlikvidovať v ľuďoch potrebu kritického myslenia a tak „Vedúcu úlohu strany“ nahradilo „Prehlbovanie demokracie.“ Pritom je to celkom rovnaké osprostievanie všetkých naokolo. Len tupého Vasiľa Biľaka nahradil Chytrý Internet.

     Ja som demokrat od narodenia a od rodiny. Lebo už ako malé dieťa som pochopil, že ak majú ľudia spoločne žiť, tak musia byť nejaké pravidlá a nejaké zásady, ktoré treba dodržiavať. No a s demokraciou je to presne to isté. Jenoducho spoločenská prax za dvetisícpäťsto rokov potvrdila, že len takto môže štát zmysluplne existovať – a nič iné nefunguje.

     Každé „Vylepšovanie“, „Prehlbovanie“, či „Rozvíjanie“ demokracie nie je nič iného ako kedysi vylepšovanie budovania komunizmu prostredníctvom „Socializmu s ľudskou tvárou“, či „Perestrojkou“. Je to len zásterka darebných ľudí, ktorí sú pri moci, ako odviezť pozornosť od skutočného plnenia sľubov, ktoré vo voľbách sľúbili. Oni si potrebujú hladkať svoje Ego a v tichu parazitovať a bohatnúť. No a k tomu potrebujú samozrejme rezignovaného a osprosteného voliča, ktorý je dokonale znechutený a znechutený na druhú.

     Najhoršie na tom všetkom je fakt, že tento proces je dokonale, hlboko premyslený a trpezlivo, sofistikovane desiatky rokov realizovaný riadený a platený tými, ktorých môžeme pejoratívne nazvať – Mocní tohto sveta. Nie je to ani tak skupina konkrétnych ľudí, ale skôr myšlienka, ktorá najbohatších spolu spája. Veď podľa relevantných výskumov už od roku 2015 vlastní najbohatšie jedno percento ľudí viac majetku, ako zvyšok planéty.

     Načo asi tak svoj majetok využívajú? No samozrejme, že na to, aby ešte viac bohatli, aby systém, ktorý im to umožňuje im to čo najlepšie ďalej vytváral. No a preto nás už desiatky rokov obklopujú TMOU BLBOV.

     Úplne najlepší príklad pre moje tvrdenie je „Vývoj“ našej spoločnosti pri prechode od budovania komunizmu do budovania kapitalizmu. Len si predstavte, že štyridsať rokov najväčšie mozgy „Západnej civilizácie“ sústredili v „Ústavoch pre boj s komunizmom“. Aj ho vymysleli a aj ho vyhrali – vďaka Bohu! A kto potom uverí, že tieto elity nevymysleli pre svojich chlebodarcov aj to, ako to má u nás potom všetko fungovať?

     Stačí sa pozrieť okolo seba – Kto vlastní banky, rozhodujúce odvetvia, prosperujúce podniky? Slováci určite nie! A v prospech koho idú tie ekonomické profity, ktoré Slovač v potu tváre vytvára? Do rozpočtu určite nie! Nás si zaviazali, ako psíka na reťazi, „Európskymi fondami“, „Plánmi rozvoja“ a tak sa tu desiatky rokov rieši ako ich „Vyčerpať“. Rozhodujúca snaha vládnucích elít je teda – Ako žiť za cudzie! Pritom to nie sú vôbec žiadne cudzie peniaze, ale naše vlastné, o ktoré nás sofistikovane pripravili. Premyslene, plánovite, dokonale a na poriadne dlho.

     Aby sa to všetko mohlo realizovať použili hlavnú myšlienku TMY BLBOV a to fakt, že do verejných funkcií treba dosadiť blbov, ktorí zo svojej podstaty budú aktívne realizovať to, čo bolo už dávno pripravené a premyslené. No a funguje to spoľahlivo. Lebo už pred začiatkom nového tisícročia sa vymazalo z učebníc, psychologických slovníkov a vôbec z odbornej literatúry slovo – hlúposť.

Tak dám aspoň trochu humoru :

- Ty si taká hlúpa ako „Svätá Dala“, čo dala, len nevedela komu!

- Ty hlupák ja viem, že si majster sveta – v hádzaní žlčou!

- Ty hlupák, tak dlho hľadáš múdrosť, až si úplne osprostel!

- Ty si sprostý ako bedňa gitu!

- Ty si hlúpy ako ďaleko dovidíš!

- Ty si hlúpejší ako parník na močovke!

- Ty si hlúpejší ako trojky vidle zapichnuté v hnoji!

- Ty si taký hlúpy až to ostatných bolí!

- Ty si taký hlúpy ako Dement Dementejovič Dementejov!

- Ty si taký hlúpy, že ťa mal otec hneď po narodení radšej hodiť za plot!

- Ty si taký hlúpy, že by som si o teba ani neoprel bycikel!

- Ty si taký hlúpy ako vyčuraná diera do snehuliaka!

- Ty si hlúpejší ako ten, čo sa mu do hlavy vygrcal slon!

- Ty si hlúpejší ako kufor na zmije, alebo sviňa na brázde!

- Ty si taký hlupák, že nie si ani malej svini po kolená!

- Ty si hlúpejšia ako vyzobaná slnečnica!

- Ty hlupák, takú ti strelím, že ťa ani Google nenájde!

- Ty si hlúpejšia ako prostitútka, čo si myslí, že má také veľké prsia, že nimi môže kojiť vodníkov z mosta!

- Ty si hlúpejší ako tvoj otec a jeho otec!

- Ty hlupák, ty stoličku nepotrebuješ. Veď stále sedíš na kostiach tých múdrych!

- Ty hlupák, ty máš také vyhorené baterky, že ti ani slnko nesvieti!