PRAVIDLO UŽITOČNÉHO FOTENIA
21/02/2022 I Ľubomír LOŠÁK

       Doba v ktorej žijeme je mimoriadne rýchla a tá, ktorá čaká našich vnukov a vnučky bude ešte rýchlejšia. Úmerne tomu rastie aj zodpovednosť „Druhej generácie“ o správnosti a užitočnosti rád, ktoré mladým človiečikom ponúknu.

      Neodmysliteľnou súčasťou ich života bude fotografia, ktorou budú prezentovať seba, svoje aktivity, svoje intímno i objektívno. Vlastne všetko. Lebo či chceme, či nechceme raz je to tak, že bez života na internete a telefóne existovať nemôžu.

Tak je mojim tretím pravidlom:

Pravidlo správneho fotenia – najprv seba – potom všetkého

     Môj vnuk Buco dostane k polročným narodeninám svoju prvú Fotoknihu. Jej vytvorenie je pre mňa osobitne dôležité, lebo chcem aby si pri jej prezeraní osvojil základné zákonitosti dobrej „Selfie“. Lebo dnes si takéto fotky robí úplne každý a zdrvujúca väčšina úplne zle. Vôbec si totiž neuvedomujú, že urobiť dobrú fotografiu / a to vo všeobecnosti / je rovnako náročné ako uvariť dobré jedno, napísať emotívnu báseň, alebo vyliezť na vysoký kopec. Správna dedkovská a babičkovská rada je teda v tomto prípade mimoriadne potrebná, musí byť názorná a tak, pri vývoji a prezentácii osobnosti miminka, nezastupiteľná.

      Vo všeobecnosti sa predpokladá, že fotografie, ktoré sú verejne prezentované, ako „Portréty“, „Momentky“, či „Reportážne fotografie“ vzniknú tak, že ich autor prosto cvakne spúšť a je hotovo. Chyba – toto sa podarí, z prvej, tak často, ako sa podarí vyhrať prvá cena v lotérii. Vo fotografii všetko, čo vyzerá úplne prirodzene, pekne a normálne, nie je nič iného ako výsledok dlhej, trpezlivej a technicky zvládnutej driny.

      Ja som si na prípravu fotenia vnuka vyčlenil tri dni. V prvom dni som si odskúšal fotoaparát, všetky štyri objektívy, nabil záložnú batériu, skontroloval prenosné fotosvetlo a vyžehlil štyri druhy látok na farebné pozadie. Fotoblesky som odložil do krabičiek, lebo pri fotografovaní miminka ich v žiadnom prípade nedoporučujem použiť. Jednak by mohli ublížiť jeho citlivým očičkám a jednak dávajú fotografii, v tomto prípade, príliš tvrdé štruktúry. Ďalšie dva dni som venoval tvorivému rozmýšľaniu o tom, čo ma pri tejto fotopráci čaká – teda ako urobiť miminkovský Zlatý rez, kompozíciu a aké treba finty na správny portrét, celok a polocelok. V hlave som si zložil celú fotoknihu a príbeh, ktorý v nej bude.

       Problém pilotnej snímky som vyriešil jednoducho, lebo to nemôže byť nič iného ako „Veľká bedňa“, čo v našej foto hantýrke znamená urobiť celostránkovú fotografiu výrazu detskej tváre. V praxi som, na jej vytvorenie, použil jeden snímok z 92 záberov. Mal som tam Bucove zívanie, škúlenie, šantivé oči, zamyslené čelo, slinku na pere, polostrapaté vlasy, jamku na lícach, zvraštené pery, odstáte uši, uši z profilu, nos z poloprofilu a ešte, ešte, ešte – na počítadle do 92. Jedna správna tam prosto bola. A vyzerala tak – akoby nič!

A tu je aj moja prvá rada:

- fotenie je dnes digitálne a skoro nič nestojí. Preto na jeden zamýšľaný snímok treba urobiť desiatky záberov. Vyberte si najlepšie tri a ostatné prosto vymažte z pamäte.

       No a ja som po urobení pilotnej fotky skončil a dal malému dva dni voľna. Potom som prišiel a nafotil naraz ostatok do fotoknihy. Poznáte to – malý s holým zadkom na deke, holý na kožušine, malý z nadhľadu, podhľadu, ľavá kantňa, pravá kantňa, polocelok, celok, malý na bielom pozadí, na čiernom pozadí, na zelenom pozadí, bez pozadia, malý s maminkinou rukou, s maminkinym úsmevom a ešte asi dvadsať invenčných kompozícií. Samozrejme, že som dodržal svoju prvú radu a celkovo urobil skoro tristo záberov.

Dám druhú radu:

- vôbec nezáleži na tom, či je fotografická kvalita vášho snímku úplne vynikajúca. Po digitálnom fotení vždy nastupuje postprodukčný proces na úpravu parametrov snímku. Aj to je vlôastne zadarmo, lebo bezplatných programov na úpravu fotiek je asi stovka a všetky sú vynikajúce. Spoľahlivo odstránia zlý jas, slabý kontrast, nesprávnu expozíciu a aj všetky drobné technické chyby, ktoré pri fotení urobíte. Ak tam máte to, čo ste chceli – teda správny výraz – na kvalite až trak nezáleží. Všetko urobí automatika, alebo vy sám po hodine skúšania.

       Tu mi nedá spomenúť ešte jednu dôležitú vec. Ja mám fotovýbavu, ktorá ma stála asi toľko, ako nová Fábia. Každý však má dnes už smartfón a tam investovala milióny do fotenia firma, ktorá ho vyrobila. Takže na fotenie naprosto postačí. Len pre zaujímavosť môžem celkom stopercentne prehlásiť, že to čo nafotí fotograf s profesionálnym vybavením, dokážete aj vy s telefónom. Rozdiel v kvalite bude tak 10 - 20 percent. A tie sa dajú veľmi jednoducho odstrániť emotívnosťou vašej snímky.

Takže tretia rada:

- fotografovanie je „hra so svetlom“. Vám pri fotení miminka úplne postačia dve čelové lampy. Ak budete mať ešte aj tretiu a pomocníka, ktorý bude so svetlami hľadať najlepšie postavenie, kvalita snímku je celkom istá.

       No a zloženie fotoknihy tiež nie je žiadna veda. Aj na to je veľa bezplatných programov, ktoré to urobia za vás. Výsledok vás určite pozitívne prekvapí. Takže – len si to nechať profesionálne vytlačiť, alebo nahrať na USB kľúč a užiť si ju pri televízore.

Ešte pridám niekoľko múdrostí k správnemu foteniu mobilom:

1. Základom je správnu úchop

Mobil väčšinu času držíte v jednej ruke, ale pri fotení vždy zo zásady použite aj druhú. Telefón držte oboma rukami a tie pokrčte tak, aby vaše lakte smerovali k chodidlám. Najlepšiu stabilitu dosiahnete, keď si lakte pohodlne opriete o brucho. Než stlačíte spúšť, nezabudnite jemne ťuknúť na objekt, ktorý fotíte. Šošovka naň sama zaostrí.

2. Podíďte bližšie k tomu, čo fotíte

Častou chybou je, že svoj objekt fotíte z príliš veľkej diaľky. Ak k fotografickému objektu podídete bližšie, zachytíte zaujímavé detaily, ktoré by vám z diaľky unikli – fotka bude pôsobiť živo.

3. Najdôležitejšie pre fotku je svetlo

Mobily majú malé šošovky a preto pri zlom svetle nefotia kvalitne. Ak chcete urobiť snímky, ktorými sa budete chcieť fakt pochváliť, foťte ich za denného svetla a najlepšie je vždy si trochu prisvietiť / najlepšie čelovou lampou /. A blesk na mobile nepoužívajte vôbec, fotkám z mobilu vždy len uškodí.

4. Nastavte si HDR a ISO

Pozrite si, či môžete na svojom mobile zapnúť funkciu HDR / u smartfónu vždy /. Táto funkcia vyfotí za sebou rýchlo dve až tri fotky / ani to nepostrehnete / a sama ich spojí do jedného záberu. Výsledkom je krásne farebná fotografia s jemným kontrastom.

ISO vám naopak pomôže pri fotení momentiek. Ak chcete vyfotiť akýkoľvek pohyb – zväčšite si v nastavení ISO. Foťák tak urobí snímku v kratšom čase a objekt nebude rozmazaný. Maximálnu hodnotu ISO však nikdy nenastavujte, inak bude mať vaša fotka nechcený šum.

5. Nepoužívajte digitálny ZOOM

Väčšina mobilov má aj zoom, ktorým si záber priblížite. Zoom však výrazne znižuje kvalitu fotografie a snímka môže byť aj rozmazaná. Oveľa lepšie je podísť bližšie a mať nastavené HDR. To je dámy a páni potom najvyššia kvalita!