Experti z Oľano sa opäť predviedli
18/01/2022 I Slavěna Vorobelová

To, že na Slovensku vládne chaos a porušujú sa zákony, nie je žiadnou novinkou. Klub Oľano sa opäť predviedol v plnej paráde, keď sa schvaľovala novela zákona č. 362/2011 Z.z., tzv. zákon o lieku.

Údajným podnetom na zmenu legislatívy bola okrem iného snaha o vyššiu bezpečnosť liečby pacienta, sprehľadnenie zodpovednosti indikujúceho lekára za ním odporúčanú terapiu pacientovi, využívanie opakovaných receptov, kedy si pacient priamo zájde po svoj liek do lekárne bez potreby kontaktovania ambulancie odborného lekára alebo všeobecného lekára.

Ale chybička se vloudila. Malá skupinka poslancov, medzi nimi aj MUDr. Eva Horváthová, pozmeňujúcim návrhom doplnili do zákona nový pojem "predpisujúci lekár", ktorý doteraz existoval len ako legislatívna skratka. Poslanci upozornili na problém "delegovanej preskripcie", keď odborný lekár indikuje liek, ale predpísať ho musí všeobecný lekár. To podľa nich preťažuje ambulancie všeobecných lekárov. Indikujúci lekár bude mať teda povinnosť predpisovania liekov pre pacienta.

Celé sa to javí len ako lobby všeobecných lekárov a o žiadne výhody pre pacienta nejde. Uhol pohľadu špecialistov je totižto diametrálne iný.

V novom roku 2022 sa prekvapivo pacienti, lekári špecialisti, lekárske komory, poskytovatelia sociálnych služieb a iné združenia začali búriť v priamom prenose. Všetko totižto prebehlo bez akýchkoľvek verejných diskusií a nikto poriadne nevie, čo platí. Pretože zákon si každý vykladá po svojom a chýba vykonávacia vyhláška, ktorá by všetko vyjasnila. Minister zdravotnvíctva Lengvarský sa tvári, akoby jeho sa to netýkalo, veď pozmeňujúci návrh podali poslanci, tak čo ho otravujeme a exminister Krajči tvrdí, že Lengvarský to schválil na výbore. To nie ja, to on, asi tak to dnes vyzerá. Horúci zemiak si prehadzujú všetci medzi sebou a pacient a jeho zdravie je na úplne poslednej koľaji! Veď základom bolo odbremeniť všeobecných lekárov od administratívy.

Ale v skratke to funguje asi takto. Pacient a život pacienta ich zaujíma a trápi asi tak, ako život chrobáka. Havná vec, že farmaceutická a lekárska lobby funguje a zisky rastú.

Zlyhalo Ministerstvo zdravotníctva SR alebo médiá, alebo opozícia, alebo??? To sa asi nedozvieme a chybu v tomto obrovskom chaose neprizná nikto.

P.S.: Kedy toto šialenstvo na Slovensku skončí?! Čo téma, to problém! Referendum v nedohľadne. Nielen to o predčasných voľbách, ale aj to o obrannej dohode medzi USA a SR. Táto vláda likviduje všetko, čo sa dá a vystavuje svojich občanov problémom a nebezpečenstvám. Ohrozuje ich na živote a zdraví, ničí im živobytie, komplikuje každodenný život. Strana Oľano na čele s Igorom Matovičom sľubovala okrem iného v bode A.7 svojho volebného programu aj to, že  posilní priamu demokraciu, no bohužiaľ na svoje sľuby akosi zabudla. Neviem, čím prekryjú svojim voličom oči pri ďalších voľbách, ale majú jedinečnú príležitosť zachrániť sa teraz, a to okamžitým povalením vlády! Inak im to občania zrátajú a orgány činné v trestom konaní a súdy taktiež. Nikto totižto nechce žiadnu vojnu, ani tú občiansku.