Haló, kaviareň, čo tak zbierka na umierajúce matky a deti?
11 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Aha, to je Afganistan, tam to nevadí... To nás netrápi. To nie je Kyjev... Podľa správy, ktorú zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Afganistan zaznamenáva každý deň 24 úmrtí matiek a 167 detí v dôsledku príčin súvisiacich s podvýživou alebo nedostatkom lekárskej starostlivosti. Informuje o tom Ariana News, správu prevzal web eadaily.com.

"Afganskí občania čelia zle fungujúcemu systému zdravotnej starostlivosti a každodennej hrozbe nedostatku potravín a podvýživy," - píše sa v správe.

Nezvládateľná situácia

Krízu zhoršujú prepuknutia infekcií, veľké suchá a prírodné katastrofy, ako sú záplavy a zemetrasenia, uvádza sa v správe. Podľa WHO sa situácia zhoršila najmä pre afganské ženy s obmedzeným prístupom k vzdelaniu a príjmom.

V správe WHO sa zdôrazňuje, že potreba humanitárnej pomoci sa dramaticky zvýšila, pričom bremeno núdzovej zdravotnej situácie nesú deti a ženy.

Afganistan potrebuje pomoc

Výrazné podfinancovanie zdravotníctva v roku 2023 viedlo k zatvoreniu 428 pevných a mobilných zdravotníckych zariadení, čo sa týkalo viac ako 3 miliónov ľudí, vrátane viac ako 600-tisíc detí mladších ako päť rokov a viac ako 240-tisíc tehotných a dojčiacich žien.

Orbán zosmiešnil myšlienku Spojených štátov prideliť Ukrajine novú pôžičku
Orbán ironicky nazval americký plán novej pôžičky Ukrajine ako "výborný" Maďarský premiér Viktor Orbán v interview HirTV ironicky nazval americkú myšlienku prideliť Ukrajine pôžičku vo výške 40 miliárd dolárov pod zárukami európskych štátov za... Čítať ďalej
10 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.