Komisie, hodnotiace kultúrne projekty treba OKAMŽITE vymeniť (VIDEO)
02 | 05 | 2024 I Eka Balaskova

Ak ste sa utešovali, že štát dal skutočnú stopku zvráteným kvázi kultúrnym predstaveniam, kandidáti hnutia Republika do eurovolieb Lívia Pavlíková a Milan Mazurek vás vyvedú z omylu. Vo videu prinášajú informácie, že Slovenská republika naďalej financuje „kultúru“ vo forme predstavení so sado-maso prvkami, či iné podobné podujatia. Ukazujú tak, prečo je dôležité, pustiť k rozhodovaniu o financiách ľudí s určitými morálnymi hodnotami.

„Peniaze z Fondu na podporu umenia (FPU) aj v roku 2024 poputujú na sexuálne ladené podujatia, niektoré majú fetišistický, či sado-masochistický podtón,“ hovorí Pavlíková a Mazurek sa jej neveriacky pýta, či hovoria stále o kultúrnych podujatiach.

„Dotácia poputuje napríklad aj trnavskému podujatiu Queer dom. Tento projekt chce vytvoriť bezpečné miesto a zvýšiť povedomie o existencii queer kultúry, či scitlivovať spoločnosť voči témam LGBTI+ a to napríklad scénou, inšpirovanou fetišistickou praktikou, pri ktorej na pódiu jeden z polonahých ľudí predstiera, že je ošípaná,“pokračuje Pavlíková. Mazurek konštatujúc, že sa hrá na prasiatko vyslovuje nádej, že takých projektov nebolo viac.

Generál o zbierke na muníciu pre Ukrajinu: NIEČO TU NESEDÍ! (VIDEO)
Armádny generál vo výslužbe Jozef Viktorín (hnutie Republika) nehovorí po prvýkrát, že má výhrady voči zbierke Munícia pre Ukrajinu. Tentokrát však rozoberá právny pohľad na túto aktivitu a vo videu hovorí, že to, čo sa prezentuje, ako dar pre... Čítať ďalej
01 | 05 | 2024 | Eka Balašková

Pavlíková ho však oberie o ilúzie s tým, že menuje ďalšie podporené projekty. Divadlo Nude bolo v minulom roku podporené sumou 20-tisíc eur, z ktorých zrejme podporujú aj podujatie s názvom Srdcové záležitosti. Na Mazurekovo konštatovanie, že to znie romanticky, Pavlíková reaguje informáciou, že je to podujatie, na ktorom v priestoroch odsväteného kostola tancoval polonahý transsexuál.

Ďalším podporeným projektom je Ples bez hanby. Z FPU dostal v tomto roku 12-tisíc eur. Na svoje si však prišli aj aktivity organizácií, ako No mantinels, či Saplinq a ich  Drama Queer – tí ich využijú na vystúpenia napríklad aj na stredných školách.

„Myslím, že teraz sa všetci normálni zhodneme na tom, že hodnotiace komisie musí ministerstvo kultúry okamžite vymeniť,“uzatvára Mazurek.

Hlasovanie o FPU opäť presunuli, v piatok sa hlasovať nebude

Hlasovanie o novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU) sa opäť presunulo, rozhodnúť by o nej mali poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok 9. mája o 11.00 h. Zároveň zákonodarcovia schválili, že v piatok (3. 5.) hlasovať nebudú a rokovať majú do 15.00 h. Najbližšie hlasovanie poslancov čaká v utorok 7. mája o 11.00 h.

Novela zákona o FPU hovorí o tom, že o poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia by mala po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať by mala na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné. Návrh kritizovali viacerí predstavitelia opozície, ako aj odborná verejnosť.

Okrem toho poslanci rozhodli, že o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve by mali v druhom čítaní rokovať v utorok od 14.00 h. Návrhu sa venujú v skrátenom legislatívnom konaní. Po prerokovaní bodu by sa mali venovať ďalším dvom návrhom z dielne rezortu zdravotníctva.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik