Izrael a Hamas sa dohodli na prímerí. Daňou bude výmena rukojemníkov
22 | 11 | 2023 I Dušan Janek

Päťdesiat rukojemníkov držaných v oblasti Gazy bude prepustených v rozmedzí štyroch dní za stopäťdesiat väzňov držaných Izraelom. Počas tejto doby bol prisľúbený zo strany Izraela úplný kľud zbraní.

Izrael a Hamas hovoria o výmene jedincov, ktorí sú v tomto konflikte najviac ohrození. Ide o najmä o deti, starších ľudí a ženy. Dohoda bola potvrdená aj vysokým americkým predstaviteľom. Ten neopomenul, že medzi rukojemníkmi sú aj traja Američania. Medzi nimi je aj trojročné dievčatko. Prvá výmena sa uskutoční vo štvrtok, pričom sa uvažuje, že počet prepustených bude ešte vyšší. Americká strana tlačí na Hamas a je presvedčená, že sa postará o to, aby Palestínčania vydali všetkých zajatcov, či už sú to americkí občania, alebo obyvatelia Izraela. 

Biden hľadí predovšetkým na záujmy USA

„Dnešná dohoda by mala priniesť domov všetkých amerických rukojemníkov a ja neprestanem, kým nebudú prepustení všetci“,vyjadril sa americký prezident Joe Biden. Zároveň dodal, že oceňuje záväzok, ktorí prijal izraelský premiér Netanjahu a že jeho vláda zabezpečí, aby sa splnil do poslednej bodky. Trvá aj na tom, aby bola poskytnutá humanitárna pomoc zo strany Izraela, pretože nechce, aby v tomto konflikte trpeli nevinní obyvatelia, obývajúci Gazu. Či Izrael dodrží svoje slovo však nevedno. 

Spokojný Ibrahim Maiga: Mali už nie je kolónia! (VIDEO)
„Konečne vám to môžem povedať: Mali vyhralo vojnu proti všetkým nepriateľom, krajina je teraz naša. Kidal dnes padol,“ napísal na Facebooku najznámejší Slovák z Mali, alebo ak chcete Malijčan zo Slovenska. Ibrahima Maigu máme „zapísaného“ skôr, ako... Čítať ďalej
18 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Hamas však bude naďalej zadržiavať 200 rukojemníkov. Izraelský premiér uviedol, že za každých desiatich prepustených izraelských rukojemníkov predĺži stav prímeria o jeden deň. Nepopiera, že vojna bude trvať dovtedy, kým Hamas neprepustí všetkých občanov Izraela. 

Nad Palestínčanmi bude Damoklov meč visieť aj naďalej.

„Sme vo vojne a vojna bude pokračovať“, tvrdí Netanjahu. „Neprestaneme bojovať, kým nedosiahneme všetky svoje ciele.“ Nepoprel, že Izrael bude pokračovať vo svojich snahách, dokedy nerozdrví všetky vojenské kapacity Hamasu. Možno však počítať s tým, že v tomto konflikte budú trpieť nielen militantné zložky oboch strán, ale príde aj k obetiam na strane civilistov.

Čo sa deje v Gaze? Izrael útočí, Biden varuje
Izrael zintenzívnil útoky na severné pásmo Gazy. Izraelské letectvo zintenzívňuje útoky na severnú časť pásma Gazy. Zaútočilo na početné ciele Hamasu v Jebaliyi, Beit Lahiai a Zeitoune, píšu The Times of Israel. V tejto časti enklávy, stále ďalej... Čítať ďalej
19 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik