Banáš: Vtipné to nebolo, ale facka to bola riadna!
04 | 09 | 2023 I Eka Balaskova

Nová vizuálna identita Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave (DPOH) sa spisovateľovi Jozefovi Banášovi zdá, ako zlý vtip. Banáš si však okrem arogancie riaditeľky inštitúcie všíma aj fakt, že sa za ňu nepostavili herci, čo by ju podľa neho malo znepokojovať ďaleko viac, ako „facebookové zúfalstvo“. Tak totiž Valéria Schuczová nazvala reakcie na vitráž, ktorej súčasti pobúrili množstvo Slovákov.

Jednou z prvých, kto upozornil na poburujúcu vitráž je aj politička Dagmar Kramplová (SNS), ktorá objasnila aj aktuálne pozadie DPOH. Behom štvrtka (31. augusta) sa aj na sociálnych sieťach zdvihla vlna kritiky a odporu, na ktorý zareagovala aj Matica Slovenská kritikou vizuálu a zvolaním protestu pred kritizovanou inštitúciou. Arogantná reakcia riaditeľky prekvapila aj spisovateľa Jozefa Banáša, ktorý jej pripomenul, že by ju mal zaujímať aj názor tých, ktorých zamestnáva. Upozornil tiež na barbarstvo likvidácie symbolov minulosti.

Pozadie DPOH – všetko je jasné

„V roku 2022 hlavné mesto pod vedením Vallovej liberálnej mafie rozhodlo o založení citujem "neziskovej organizácie", ktorá aktuálne tento pozostatok toho, čo bolo kedysi Divadlom P. O. Hviezdoslava, prevádzkuje,“ vysvetlila podpredsedníčka Dagmar Kramplová vývoj DPOH.

TAKTO BUDE VYZERAŤ SLOVENSKO POD VLÁDOU PS! Už ani DPOH nepropaguje slovenskú vlajku
Podpredsedníčka SNS Dagmar Kramplová na cestách za povinnosťami svojou rodnou Bratislavou zahliadla už všeličo. Tentokrát ju ohromil plagát, propagujúci novú divadelnú sezónu v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava (DPOH). Prvé, čo na reklame... Čítať ďalej
31 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Pobúrená je aj Matica

Najstaršia inštitúcia Slovákov, Matica Slovenská pripomína, že celá záležitosť s vitrážou je o to nevhodnejšia, že „dielo“ bolo použité v rokoch, ktoré sú pre Slovákov ako národ rokom významných okrúhlych výročí.

Facebook / Roman Michelko | Busta Hviezdoslava bola už dávnejšie niekým "odetá" do dúhového šálu

Vlajky a Hviezdoslavova hlava

„Jeden z nich (mladých ľudí s ukrajinskou, dúhovou a protifašistickou vlajkou v rukách, pozn. red.) však v rukách drží odseknutú hlavu práve P. O. Hviezdoslava, jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov uplynulých dvesto rokov, ktorého navrhovali na nomináciu Nobelovej cenu za protivojnovú poéziu. Bol jednou z vedúcich osobností slovenskej literatúry a slovenskej kultúry na sklonku 19. storočia a začiatku 20. storočia a radí sa k najvýznamnejším zjavom celej slovenskej literatúry,“ ohradzuje sa Matica a pripomína Hviezdoslavove zásluhy nie len na poli literárnom, ale aj politickom.

Matica slovenská NEBUDE TICHO! Kvôli škandalóznej dehonestácii P.O. Hviezdoslava zvoláva protest!
Matica slovenská (MS) protestuje proti aktuálnej reklamnej kampani bratislavského Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH) na novú divadelnú sezónu, ktorá hrubo dehonestuje jedného z najvýraznejších predsedov MS Pavla Országha Hviezdoslava. Matica... Čítať ďalej
01 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ticho však nebudú

Matica slovenská sa rozhodla, že po tejto škandalóznej kampani nebude ticho. Na stredu 6. septembra 2023 o 17.00 hod. pred divadlom DPOH zvoláva občiansky matičný protest proti takýmto nekultúrnym aktivitám, ktoré sa dejú práve na kultúrnej pôde Divadla P. O. Hviezdoslava.

Arogantná riaditeľka

"Vznikla v kontexte toho, že potrebujeme budovať značku a identitu divadla, ktoré je novovzniknuté. Povedali sme si, že keďže si ľudia spájajú DPOH práve s tými vitrážami, pôjdeme touto cestou. Pôvodné vitráže obsahujú boľševický odkaz, ktorý pochádza zo stalinistických 50. rokov. Jedna vitráž sa viaže k roku 1948, ďalšia k roku 1952. Na tretej sú partizáni so slovenským ľudom a sovietskymi vojakmi v pozadí," obhajuje riaditeľka DPOH Valéria Scholczová nový vizuál divadla. Scholchová reakcie na nový vizuál považuje za zúfalstvo na Facebooku a kroky, ktoré by mohli viesť k jej odvolaniu ju akurát pobavili.

Riaditeľka DPOH AROGANTNE REAGUJE na obrovskú kritiku: JE TO FACEBOOKOVÉ ZÚFALSTVO!
Prvé reakcie riaditeľky DPOH na kritiku škandalózneho plagátu! Búrlivé reakcie verejnosti na novú vizuálnu kampaň divadla nazvala zúfalstvom na Facebooku, petície za jej odvolanie ju pobavili, Matica slovenská ju nezaujíma a netuší, kto je Romana... Čítať ďalej
02 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Nie len Facebook je pobúrený

Spisovateľ Jozef Banáš upozorňuje na mlčanie hercov.

„Nezaznamenal som, že by sa jej herci zastali, a to dokonca ani overení úderníci agresívneho hlavného prúdu. Ono podporiť názor hanobiaci našich otcov si vyžaduje poriadnu dávku arogancie, ktorú, zdá sa, ani tí najhlučnejší nemajú,“ poznamenáva Banáš na Facebooku. Pripomína tiež, že búrať symboly minulosti svedčí o súčasnej zakomplexovanosti, pretože sebavedomé národy každú dobu, ktorú prežili, vnímajú ako súčasť svojej histórie. Rovnako by sme mohli búrať symboly feudalizmu – tak by sa mohol vnímať Bratislavský hrad, či množstvo palácov len v Bratislave.

Facebook / DPOH | Búrať symboly minulosti je podľa Banáša nezmysel. Aj budova DPOH je postavená v roku 1955 a nik nevolá po jej zbúraní

Ako zo zlého vtipu

„Postoj pani riaditeľky mi pripomína situáciu, keď sa na ulici stretli dvaja chlapi, zrazu jeden druhému nečakane vrazí facku. Postihnutý sa prekvapene pýta: „To bol vtip, alebo ste to mysleli vážne?" "Samozrejme som to myslel, vážne!" "Tak je to v poriadku, lebo vtipné to vôbec nebolo...“ Ja už len dodávam – vtipné to nebolo, ale facka to bola riadna,“uzatvára Banáš.

KULTÚRNY HNOJ! Hviezdoslav sa OBRACIA V HROBE!
Kontroverzný plagát bratislavského Divadla Pavla Országha Hviezdoslava propagujúci novú divadelnú sezónu vzbudil poriadne vášne! Najnovšie na kauzu zareagovali aj Tomáš Taraba a Rafael Rafaj. Vznikla už aj petícia „Priatelia, tento hnoj čo vidíte... Čítať ďalej
01 | 09 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik