Matica slovenská NEBUDE TICHO! Kvôli škandalóznej dehonestácii P.O. Hviezdoslava zvoláva protest!
01 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová

Matica slovenská (MS) protestuje proti aktuálnej reklamnej kampani bratislavského Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH) na novú divadelnú sezónu, ktorá hrubo dehonestuje jedného z najvýraznejších predsedov MS Pavla Országha Hviezdoslava. Matica slovenská sa rozhodla, že po tejto škandalóznej kampani nebude ticho. Na stredu 6. septembra 2023 o 17.00 hod. pred divadlom DPOH zvoláva občiansky matičný protest proti takýmto nekultúrnym aktivitám, ktoré sa dejú práve na kultúrnej pôde Divadla P. O. Hviezdoslava.

Na stránke Matice slovenskej sa uvádza nasledovné:

Reklamná agentúra Slovak and Friends použila ako motív novej kampane umeleckú techniku vitráž, známu z minulých budovateľských období našej histórie. Bohužiaľ, stalo sa tak v roku 160. výročia založenia MS, 30. výročia vzniku SR a 180. výročia kodifikácie slovenčiny. Na nej zobrazila mladých ľudí, ktorí majú v rukách ukrajinskú, antifašistickú a dúhovú vlajku. Jeden z nich však v rukách drží odseknutú hlavu práve P. O. Hviezdoslava, jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov uplynulých dvesto rokov, ktorého navrhovali na nomináciu Nobelovej cenu za protivojnovú poéziu. Bol jednou z vedúcich osobností slovenskej literatúry a slovenskej kultúry na sklonku 19. storočia a začiatku 20. storočia a radí sa k najvýznamnejším zjavom celej slovenskej literatúry.

Patril tiež medzi aktívnych podporovateľov vzniku novej republiky v roku 1918. V máji 1918 viedol slovenskú delegáciu na oslavách päťdesiateho výročia vzniku Národného divadla v Prahe (v tomto roku je stopiate výročie tejto návštevy). Do svojho prejavu vložil náznak možného blízkeho spolužitia Slovákov a Čechov. Preto koncom toho istého roka privítal vznik Česko-Slovenska a s ním aj utvorenie reálnych perspektív pre slobodný rozvoj slovenského národného života v nových spoločenských a politických podmienkach.

Už počas nedávneho Dúhového pochodu v Bratislave v DPOH zavesili na bustu P. O. Hviezdoslava okolo jeho krku dúhový šál. Najnovšie nedôstojné stvárnenie odseknutej hlavy nemôže byť ospravedlniteľné ani kreativitou reklamnej kampane. Umelecké stvárnenie nemôže prekračovať hranice vkusu a ľudskosti. Matica možným vysvetleniam o tzv. nadsádzke tohto vyobrazenia neverí a nerozumie, prečo musí byť práve osoba P. O. Hviezdoslava terčom takýchto nechutných útokov a metafor. Rovnako nechápeme, prečo na vitráži nie je okrem vlajky cudzieho štátu aj slovenská štátna zástava. Veď žijeme na Slovensku a DPOH pripravuje svoje programy najmä pre slovenského diváka.

Matica slovenská sa rozhodla, že po tejto škandalóznej kampani nebude ticho. Na stredu 6. septembra 2023 o 17.00 hod. pred divadlom DPOH zvoláva občiansky matičný protest proti takýmto nekultúrnym aktivitám, ktoré sa dejú práve na kultúrnej pôde Divadla P. O. Hviezdoslava.

Vznikla už aj petícia

Na internete už vznikla aj „Petícia za okamžité odvolanie a odstúpenie riaditeľky divadla Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave i s jej podriadenými“. Aktuálne (1. 9.) je pod ňou podpísaných vyše 6300 ľudí.

V popise petície sa uvádza: „Nový reklamný pútač divadla Pavla Orságha Hviezdoslava na novú sezónu 2023/2024-Dúhová a ukrajinská vlajka, preškrtnutý slovenský dvojkríž, odrezaná Štúrova hlava. Štúra, preškrtnutý slovenský znak a iné karikatúry slovanských tradíciou nazvali: ,,Strašiaky minulosti, ktoré sa snažia zatemniť ich budúcnosť"

Nielenže sa týmto porušujú naše slovanské tradície, pošliapava ústava, ale i porušujú verejne ,,ETICKÝ KÓDEX" štátnych zamestnancov!!!“

Viac v článku:

KULTÚRNY HNOJ! Hviezdoslav sa OBRACIA V HROBE!
Kontroverzný plagát bratislavského Divadla Pavla Országha Hviezdoslava propagujúci novú divadelnú sezónu vzbudil poriadne vášne! Najnovšie na kauzu zareagovali aj Tomáš Taraba a Rafael Rafaj. Vznikla už aj petícia „Priatelia, tento hnoj čo vidíte... Čítať ďalej
01 | 09 | 2023 | Ladislav Kováčik

Shutterstock, Dávid Grznár pre HD | Hlavný denník, ilustračný obrázok
Redakcia Hlavného denníka: Mnohí čitatelia, aj politické strany chápu dôležitosť toho, čo robíme. Patríme medzi najväčšie médium na opačnej strane barikády, ktoré hovorí nahlas to, čo sa už inde nedozviete. Dnes viac ako doteraz potrebujeme vašu pomoc.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik