Para: Novinári nevedia, čo so situáciou, do ktorej sa sami dostali (VIDEO)
01 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Advokát Marek Para si myslí, že minister Ivan Šimko musel padnúť, pretože sa zaujímal o veci, v ktorých potrebujú čurillovci a vedenie polície krytie. V situácii s Daliborom Miľanom si myslí, že „ruka ruku myje“.

Para vysvetľuje, ako fungujú vyšetrovatelia v mnohých prípadoch, ktoré zastupuje, rovnako, ako aj v jeho vlastnom, pričom o tom hovoria aj nahrávky čurillovcov. Prípad Martina Borguľu má súvis s neriešením šikany Borisa Kollára – cez SIS, ktorá dávnejšie ako prvá poukázala na isté veci. V štúdiu u Mimi Šramovej Para hovorí aj o médiách, teda konkrétnych redaktorov, ktorí za pomoci spolupracujúcich obvinených, porušujú prezumpciu neviny. Podľa advokáta sa celá táto abnormálna situácia rozbehla už v roku 2020. V rámci toho funguje aj systém v súdnictve, kde šéf Súdnej rady nepripúšťa u sudcov iný názor, ako je ten jeho.

V jeho prípade to bolo potvrdené

„Ak vyšetrovateľ nemá dôkazy vo váš neprospech a má zabezpečovať dôkazy vo váš prospech, tak to nerobí, pretože je zaujatý. To ste videli či už v kauze Mýtnik pána Brhela, rovnako vypuklé je to u pána Výboha,“ pripomína advokát Marek Para a menuje prípady ďalších klientov, ktorých zastupuje s tým, že v jeho prípade to bolo len potvrdené. Pretože keď vyšetrovateľ vedel, že prichádzajú dôkazy v Parov prospech, ukončil vyšetrovanie a rýchlo to posunul na súd.

Sudca Dalibor Miľan exkluzívne pre HD: JE ROZHODNUTÉ! Sudca "antirúškar" sa vracia do práce... A mainstream MLČÍ
Po dvoch rokoch sa sudca, ktorý si v pojednávacej miestnosti odmietol nasadiť rúško, od Najvyššieho správneho súdu v piatok, 14. júla, dočkal spravodlivosti. Mainstream je však ticho. Rozhodnutie senátu pod vedením Juraja Vačoka je pritom jasné.... Čítať ďalej
17 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Čurillovci o tom hovoria jasne

„V nahrávkach je to jasne povedané: čo najviac vecí a čo najskôr dať na súd, nech to má Pamela Záleská, tá už vytýči cestu,“ vysvetľuje Para s tým, že aj chyby, ktoré OČTK robia, vyplývajú z ich protizákonného konania. Aj stíhanie poslanca Borguľu (Sme rodina) podľa Mareka Paru vykazuje formy hrubého nátlaku. Práve kvôli tomu prišlo k spolitizovaniu celej kauzy, nakoľko obvinenie Martina Borguľu má pôvod ešte v apríli minulého roku, keď sa hlasovalo aj o vydaní Roberta Fica.

Boris Kolár a Martin Borgula. Fotokoláž: HD

Aj keď pod nátlakom, ide o úplatky

„Odkedy sme prípad Martina Borguľu začali namietať, v podstate dva roky od začiatku konania a približne pol roka, keď sme to my namietali, vyšetrovateľ spolu s prokurátorom Harkabusom nám tvrdil, že oni žiadne trestné stíhanie, teda takúto vec všeobecného záujmu nepotrebujú, že to si my mylne vykladáme,“ objasňuje Para s tým, že či hocikomu dáte peniaze, je jedno, či pod nejakým nátlakom, alebo dobrovoľne, ide o úplatok. Aj v tomto prípade vyšetrovateľ nielenže ignoroval niektoré dôkazy, ale odignoroval aj pokyn z generálnej prokuratúry, dať výpovede svedkov do súladu, čo je porušenie trestného poriadku, no má to aj znaky zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Richterová šikanuje Kollára

Celé to vníma, ako osobnú iniciatívu exministra vnútra Mikulca a šéfa polície Hamrana.

„Treba si uvedomiť, čo sa dneska deje predsedovi Sme rodina, kedy v podstate pod záštitou polície tuná súkromná osoba doslova opäť na úrovni trestného činu, nazvem to veľmi laicky, to je internetová šikana. Vy nemôžete bez toho, aby sa tým Hamran začal zaoberať, sústavne a na dennej báze prostredníctvom elektronických médií šikanovať inú osobu,“ poukazuje Para na zdanlivo celkom nesúvisiace prípady, ktoré však spája stranícka príslušnosť Kollára a Borguľu.

Polícia namiesto toho, aby riešila internetovú šikanu, rieši Hamranove a Mikulcove „boliestky“ voči SIS. Práve tam vidí advokát jadro problému, pretože práve SIS bola prvá, kto poukázal na manipulácie v trestných konaniach. Preto to Para vníma ako súčasť politického boja na úrovni osobnej pomsty.

Akosi sa nám tá ilúzia o dôveryhodnej polícii sype
Analýza Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) priniesla niekoľko faktov o slovenskom policajnom zbore. Hoci policajný prezident Hamran nás presviedča o opaku, dôvera inštitúcie, ktorú vedie klesá. Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pozná... Čítať ďalej
30 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Tenká hranica k porušeniu prezumpcii neviny

Advokát súhlasí, že aj „kajúcnik“ má mať právo vyjadriť sa v médiách, ale zaujaté médiá s cieľom zasiahnuť prezumpciu neviny tých, voči ktorým chcú ovplyvniť verejnú mienku si pozývajú spolupracujúcich obvinených, aby predniesli nejaké tvrdenia.

„Aj do budúcna je otázka, ako sa vysporiadať s týmto javom, že médiá prostredníctvom takého spovedania týchto kajúcnikov porušujú prezumpciu neviny a konkrétne osoby prezentujú verejne ako vinné,“ poznamenáva Para, čo v podstate voči médiám potvrdili aj expolicajti Kaľavský či Kučerka, ktorí hovorili o kontaktoch Slobodníka s Monikou Tódovou, či Zuzanou Petkovou. Pripomína pritom, že novinári, ktorí boli na strane kajúcnikov, dnes nevedia, ako z toho von, no nemôžu dať priestor napríklad advokátovi Parovi, pretože ten by ich v podstate len usvedčil.

Prelomový rok 2020

„Od roku 2020 sa absolútne zotreli nejaké mantinely toho, čo je štandardné. Dnes obvinený Ďurka vedie úrad, ktorý vyšetruje obvineného Ďurku. Peter Juhász vedie úrad, ktorý vyšetruje Martina Juhásza. To sú také anomálie a oni to robia úplne bez hanby, bez škrupulí. Kto iný už by pri tom Hamranovi mohol sedieť v tých bielych košeliach, ako títo ľudia,“myslí si advokát Para. Ten u Mimi Šramovej tiež skonštatoval, že tam je evidentné, že pri týchto nomináciách ide o pokus o marenie vyšetrovania. Inak by nekonali tak, ako konali.

Čurillovci potrebujú politické krytie

Podľa Mareka Paru práve preto musel zákonite padnúť aj minister Šimko. Čurillovci, ktorí robili množstvo nezákonností, totiž potrebovali politické krytie, ktoré pod vedením Hamrana majú a mali ho aj počas pôsobenia ministra Mikulca. Šimko by sa na tom však nepodieľal, preto bolo nutné odstrániť ho odtiaľ a nahradiť ho niekým prijateľnejším.

„Začalo to Borguľom, môže to pokračovať ďalšími nezákonnosťami. Ale evidentne tam nechceli ministra, ktorý im nebude poskytovať politické krytie,“myslí si Para.

Šimko na rovinu: O ČOM BOL MÔJ KONFLIKT S HAMRANOM (VIDEO)
Exminister vnútra Ivan Šimko vystúpil v relácii Na rovinu portálu Aktuality.sk, kde sa vyjadril k sporu medzi ním a policajným prezidentom Štefanom Hamranom, ktorý nakoniec viedol k odchodu Šimka z pozície ministra. Policajní dôstojníci boli... Čítať ďalej
31 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Ruka ruku myje

„Je to evidentne Mazákom vytvorený systém sudcov, ktorí sú jeho osobe povoľní a ktorí majú jeho ochranu,“hovorí Para na margo nedávno čiastočne ukončeného prípadu zvolenského sudcu Dalibora Miľana. Tu Para u Mimi Šramovej hovorí o perzekúcii sudcov, ktorí majú vlastný právny názor a nejdú v nimi vytvorené názorové mantinely.

Facebook / Marek Para | Advokát Mariána Kočnera Marek Para

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik