Sudca Dalibor Miľan exkluzívne pre HD: JE ROZHODNUTÉ! Sudca "antirúškar" sa vracia do práce... A mainstream MLČÍ
17 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Po dvoch rokoch sa sudca, ktorý si v pojednávacej miestnosti odmietol nasadiť rúško, od Najvyššieho správneho súdu v piatok, 14. júla, dočkal spravodlivosti. Mainstream je však ticho. Rozhodnutie senátu pod vedením Juraja Vačoka je pritom jasné. Hlavný denník Dalibora Miľana oslovil a ten ochotne vysvetlil, ako sa situácia vyvíjala počas dvoch rokov.

Sudca Okresného súdu vo Zvolene Dalibor Miľan o rozhodnutí disciplinárneho senátu Najvyššieho správneho súdu informoval na sociálnych sieťach. Pred dvoma rokmi odmietol pojednávať s prekrytými hornými dýchacími cestami, pričom aj emeritný ústavný sudca Drgonec prízvukoval, že takáto povinnosť neexistuje. Za protiprávne, aj keď z iného právneho dôvodu, považoval pôvodné rozhodnutie aj Miľan, ktorý bol na jeseň 2022 uznaný zo spáchania závažného disciplinárneho previnenia a potrestaný zrážkami z platu. Kým ešte vo februári sa mainstream tešil z jeho „neúspechu“ na ESĽP, dnes by ste informáciu o neverejnom zasadnutí a rozhodnutí senátu hľadali márne.

NSS rozhodol

„Po viac ako dvojročnom ohýbaní práva dnes disciplinárny senát jednohlasne rozhodol o zrušení môjho dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcu. Po dišpute s mojím právnym zástupcom sme dospeli k záveru, že konečne inkvizičný disciplinárny senát uznal absolútnu nelegitimitu celého disciplinárneho konania,“ skonštatoval na sociálnej sieti Telegram zvolenský sudca Dalibor Miľan.

Facebook / Dalibor M. Miľan

V rozhodnutí senátu, ktorému predsedal Juraj Vačok sa uvádza prijatie jednomyseľného rozhodnutia. Sudca Miľan v poďakovaní nezabudol na, JUDr. Ing. Gréetu Noée, LL.M., internú doktorandku na Ústave verejného práva Fakulty práva, ktorá mu poskytla “pro bono” - (bezplatne) právnu pomoc.

Pripomeňme si

Sudca Okresného súdu Zvolen Dalibor Miľan pojednával bez prekrytia horných dýchacích ciest. Predsedníčka súdu Mariana Philadelphyová prikázala sudcovi nasadiť si respirátor. Po odmietnutí jej požiadavky, ktorá bola bez opory v zákone. Po tom, ako ju sudca vyzval, aby opustila pojednávaciu miestnosť a nezasahovala do priebehu konania; a po nerešpektovaní jeho výzvy jej sudca udelil poriadkovú pokutu 300 eur. Predsedníčka súdu zavolala políciu s tým, aby bol spísaný so sudcom záznam o spáchaní priestupku.

„Následne podala disciplinárny návrh na uloženie najprísnejšieho disciplinárneho trestu a to pozbavenie funkcie sudcu, teda odvolanie z funkcie sudcu. Zároveň podala návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu dovtedy, kým nerozhodne disciplinárny senát,“ vysvetľuje pre Hlavný denník Miľan, ktorý musel ostať doma s tým, že pri dočasnom pozastavení výkonu funkcie mu bol v zmysle právnej úpravy krátený funkčný plat sudcu vo výške 20% a od 1.12.2022 vo výške 60%.

Drgonec: Režim pritvrdzuje! Sudca bez rúška je už odsúdený, ale povinnosť nosiť ho neexistuje
06 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Povinnosť nosiť rúško neexistovala

Podľa emeritného ústavného sudcu doc. JUDr. Jána Drgonca, DrSc. povinnosť nosiť rúško neexistuje. Súd nemá čo priznávať právo nenosiť rúško.

"Na Slovensku máme sudcov nespôsobilých porozumieť účelu práva a spoznať platný právny poriadok. To by mala riešiť reforma súdnictva. Nie zadovažovanie súdov na privatizáciu," dodal Drgonec ešte v júni pred dvoma rokmi.

Sudca Miľan, zdroj: FB

Protiprávne konanie

„Povinnosť prekrývania horných dýchacích ciest nevyplýva zo žiadneho platného právneho predpisu Slovenskej republiky," vysvetlil svoje konanie Miľan a poukázal na to, že nie je legálne vyžadovať prekrývanie horných dýchacích ciest. A za odmietnutie prekrývania horných dýchacích ciest nie je legálne možné akokoľvek sankcionovať či diskriminovať. Za protiprávne konanie označil neumožnenie vstupu do budovy súdu či výkonu funkcie sudcu bez prekrytia horných dýchacích ciest.

Sudca Dalibor Miľan odmietal nosiť respirátor počas pojednávaní. Šefovi Súdnej rady posiela odkaz
Predseda Súdnej rady Slovenskej republiky Ján Mazák podal návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu Daliborovi Miľanovi. Sudca Dalibor Miľan sa odmietol podrobiť protiepidemiologickým opatreniam proti ochoreniu Covid19. Pojednávania viedol... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Teraz mainstream mlčí

Začiatkom februára 2023 Denník N informoval, že Miľan so sťažnosťou na ESĽP neuspel. Denník nezabudol pripomenúť, že sudcu zatiaľ neprávoplatne potrestal disciplinárny senát a štrasburský súd jeho sťažnosť zamietol bez vyjadrenia Slovenskej republiky.

„Miľan sa na ESĽP sťažoval na to, že mu súdna rada dočasne pozastavila výkon funkcie z dôvodu, že počas pojednávaní odmietol nosiť respirátor, hoci to bolo povinné. Podľa informácií zverejnených ministerstvom spravodlivosti sa sťažoval na porušenie viacerých ustanovení Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd,“ informoval vo februári Denník N. Piatkové rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu by ste na ich stránkach hľadali márne.

Nakopené chyby

Sudca pre Hlavný denník poznamenáva, že na nedostatky samotného návrhu predsedníčky Okresného súdu Zvolen,  ako aj na nedostatky týkajúce sa rozhodovania disciplinárneho senátu, upozornila JUDr. Ing. Gréeta Noé, LL.M.e

Okrem iných pochybení upozornila aj na fakt, že v pôvodnom konaní nemal v jeho veci rozhodovať disciplinárny senát zriadený pri Súdnej rade SR, ale senát zriadený pri všeobecnom súde SR. A to je vážny právny problém, lebo takto bolo sudcovi Miľanovi odňaté právo na zákonného sudcu. V neposlednom rade analyzovala aj podstatu „skutku“, ktorý je sudcovi Miľanovi kladený za vinu, a to neexistenciu povinnosti prekrývať si dýchacie cesty, ako aj ďalšie pochybenia spojené s konaním, ktoré je vedené proti sudcovi Miľanovi.

„Ministerka Kolíková to zrejme veľmi dobre vedela, a preto boli ku dňu 1.12.2022 zriadené disciplinárne senáty pri Najvyššom správnom súde,“ vysvetľuje zvolenský sudca. Disciplinárny senát pri Najvyššom správnom súde sudcu uznal vinným 22.11.2022, no z funkcie sudcu ho neodvolal. Proti tomuto rozhodnutiu sa však šéfka okresného súdu odvolala s tým, že Miľan robí zlé meno justícii.

Disciplinárky začali „smrdieť politikou“

Odvolací disciplinárny senát v Miľanovom prípade však ešte stále o odvolaní Mariany Philadelphyovej nerozhodol a na Najvyššom správnom súde stále prebieha konanie, v rámci ktorého sa rieši, či sudca Miľan bude, alebo nebude odvolaný z funkcie sudcu.

Matovičove Fiatky ešte ani nejazdia, UŽ ICH RIEŠI NAKA (VIDEO)
Igor Matovič (OĽaNO) si po inšpiráciu na predvolebnú kampaň zašiel do Talianska. Symbolika, to je jedna z jeho vášní, navyše vie, že ľudia na to zaberajú, preto svoj boj proti domnelej mafii mieni jeho hnutie viesť z malých, 50-ročných Fiatiek. Nie... Čítať ďalej
15 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Z Miľana sú „na prášky“

Na otázku aký verdikt sudca Miľan očakáva, uviedol:

„Ak si odvolací senát osvojí podrobnú právnu analýzu JUDr. Gréety Noé, mal by rozhodnúť tak, že zmení rozhodnutie pôvodného disciplinárneho senátu z novembra a konanie zastaví, pretože „nezákonnosti nemožno stavať zákonnosť“, , upozorňuje na ústavnýe konformný postup sudca Miľan.

Bude môcť pojednávať

„S pani JUDr. Gréetou Noé sme podali návrh na zrušenie dočasného pozastavenia. Táto (JUDr. Noée, pozn. red.) podanie veľmi podrobne a rozsiahlo odôvodnila s dôrazom na ústavné limity zásahov do základných práv a slobôd počas krízových situácií, a do dvoch týždňov ten istý senát, ktorý mi pôvodne dočasne pozastavil výkon činnosti aj dočasné pozastavenie zrušil,“ netají spokojnosť, ale ani obdiv voči odbornej práci JUDr. Gréty Noé zvolenský sudca. Znamená to, že mu bude musieť byť doplatený rozdiel mzdy, o ktorý mu bola od 21.6.2021 krátená a bude môcť znova normálne pojednávať.

Čo ďalej?

„Keď disciplinárne rozhodnutie nadobudne právoplatnosť, použijem všetky právne prostriedky na „očistenie“ svojho mena,“ uzatvára zvolenský sudca, ktorý si je veľmi dobre vedomý faktu, že s podobným problémom v zamestnaní bojovalo množstvo ľudí. Tí však nemali také možnosti, aby sa vedeli účinne brániť.

Redakcia HD ďakuje sudcovi Miľanovi, ako aj advokátke JUDr. Noé za autorizáciu odpovedí.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik