Akosi sa nám tá ilúzia o dôveryhodnej polícii sype
30 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Analýza Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) priniesla niekoľko faktov o slovenskom policajnom zbore. Hoci policajný prezident Hamran nás presviedča o opaku, dôvera inštitúcie, ktorú vedie klesá. Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pozná príčinu tohto stavu.

ÚHP vo svojej analýze informuje, že medzi realitou a tabuľkami je nesúlad. Policajný prezident sa však bráni tým, že ÚHP má neaktuálne informácie a vysvetlil aj dôvod, prečo klesol počet policajtov, čo Matúš Šutaj Eštok dopĺňa o ďalšie dôvody, ktoré Hamran nepripúšťa. Pravdou však je, že v uliciach a pri objasňovaní kriminality je policajtov málo. Menej, ako napríklad v Poľsku. To podľa Šutaj Eštoka znižuje dôveryhodnosť tejto inštitúcie.

O šesť percent menej

Posledná revízia výdavkov Ministerstva vnútra SR sa konala v roku 2019. Aktuálne (ÚHP) informuje, že v uliciach máme o šesť percent menej policajtov, ako pred štyrmi rokmi, kedy v slovenskej polícii pracovalo cez 20 a pol tisíca ľudí.

„Dlhodobý nesúlad medzi reálnym počtom policajtov a počtom tabuľkových policajných miest deformuje rozpočtový proces a sťažuje verejnú diskusiu o Policajnom zbore,“ uvádza ÚHP.

Poďme sa zasmiať! DESATORO RUSKEJ PROPAGANDY podľa stránky Hoaxy a podvody - Polícia SR
Facebooková stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR nás virtuálnym svetom sprevádza, ako sa na nej píše, už od roku 2018. Za ten čas sa z nej pre mnohých stala humoristická konkurencia saskárskej stránky Zomri. Nielen, že sa na jej príspevkoch dá z... Čítať ďalej
30 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Hamran oponuje

Podľa policajného prezidenta dáta, ktoré uvádza ÚHP sú už neaktuálne. Na nedávnej tlačovej besede Štefan Hamran podľa Denníka N povedal, že k svojej podriadenosti mal ku koncu júla približne 19-tisíc miest, 17 500 z nich je obsadených a na klesajúci počet policajtov majú vplyv hlavne odchody do výsluhového dôchodku.

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran a exminister vnútra SR Roman Mikulec/TASR

Šutaj Eštok nie celkom súhlasí

„Tento stav je dôsledkom zvýšeného odchodu policajtov do výsluhového dôchodku a manažérskych zlyhaní ex ministra vnútra Romana Mikulca a policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktori situáciu nedokázali za 3 a pol roka vyriešiť. Návrh ÚHP, že situáciu by zlepšilo transparentné odmeňovanie policajtov Hamran hneď odmietol. Pri spojení slov transparentné odmeňovanie a polícia mu určite vlasy stáli dupkom,“ oponuje Šutaj Eštok na sociálnej sieti.

Menej kriminalistov

„Poriadková, dopravná a kriminálna polícia sú zodpovedné za prevenciu a objasňovanie až 98 percent zo všetkých trestných činov. Títo policajti tvoria 60 percent z celkového počtu policajtov, čo je menej ako v Poľsku,“  uvádza ÚHP vo svojej analýze.

Mikulec vo vývrtke zo Šimka: Na Hamrana mi nesiahaj! Nikdy si sa nemal stať ministrom
VŠETCI PREMIÉRI, KTORÝCH SOM PRED ÓDOROM ZAŽIL, BY S HAMRANOM VYRAZILI DVERE! Približne takto znie parafráza citátu bývalého ministra vnútra Ivana Šimka, ktorý poskytol rozhovor pre denník Postoj. Toto vyjadrenie dostalo do vývrtky exministra... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Ešte pár čísel

Na 229-tich obvodných oddeleniach pracuje 5769 policajtov. Najviac trestných činov na policajta (priemer) je v obvodoch Podunajské Biskupice (46), Senec (45) a troch obvodoch v Petržalke (41). Naopak, najmenej ich je v Spišskej Starej Vsi (6), Spišskom Podhradí (6) a v Koškovciach (7). Analytici pritom upresňujú, že policajti pracujúci vo väčších mestách sú zaťažení viac, ako tí v obciach.

Na chvoste dôveryhodnosti

„V porovnaní s Českou republikou a Poľskom je na Slovensku menej príslušníkov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície, ktorí sú zodpovední za prevenciu a objasňovanie cca 98% všetkých trestných činov. To znamená, že slovenská polícia je nielen na chvoste dôveryhodnosti, ale zároveň má viac kancelárskych krýs a menej ľudí v teréne. To samozrejme výrazne znižuje bezpečnosť ľudí v uliciach,“ pripomína poslanec Šutaj Eštok.

Zdroj: FB / Matúš Šutaj Eštok

„Príčina tejto zlej situácie je jasná. Hamran s Mikulcom sa namiesto bezpečnosti pre ľudí sústredili len na vojnu v polícii a svoje vlastné politické ciele,“ uzatvára poslanec za Hlas.

Policajní prezidenti v Budapešti rokovali o bezpečnostných témach
Policajní prezidenti zo Slovenska, Chorvátska, Slovinska a Rumunska prijali pozvanie hlavného veliteľa Celoštátneho hlavného veliteľstva polície Maďarska do Budapešti. Na stretnutí rokovali o aktuálnych bezpečnostných témach a zhodnotili vzájomnú... Čítať ďalej
28 | 07 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik