Šimko na rovinu: O ČOM BOL MÔJ KONFLIKT S HAMRANOM (VIDEO)
31 | 07 | 2023 I Ladislav Kováčik

Exminister vnútra Ivan Šimko vystúpil v relácii Na rovinu portálu Aktuality.sk, kde sa vyjadril k sporu medzi ním a policajným prezidentom Štefanom Hamranom, ktorý nakoniec viedol k odchodu Šimka z pozície ministra. Policajní dôstojníci boli zvyknutí, že minister predtým podpisoval, čo mu predložili!

Poker s vedením polície

Šimko pripomenul, že celý spor sa začal jeho statusmi, ktoré napísal pod vplyvom brutálnej vraždy v Dubnici. Považoval vtedy za dôležité reagovať na status sestry zavraždenej ženy. Podľa svojich slov povedal policajnému prezidentovi, že minister je v inom postavení ako šéf polície.

Minister má podľa Šimka byť takpovediac na strane občanov. Keď občania majú skúsenosť, že im polícia nepomohla, minister sa nemôže neujať tých ľudí a musí sa o vec zaujímať, myslí si Šimko. Podľa Šimka je normálne, keď sa zase policajný prezident zastáva svojich ľudí. 

Šimko sa vyslovil, že tu išlo o napätie, aké celkom prirodzene existuje medzi vedením ministerstva a policajným zborom. Uviedol tiež, že bol dva roky vo vedení tohto rezortu (za Dzurindovej vlády). Takéto napätia podľa Šimka vznikali, z rozličných dôvodov, a on si ich vtedy vo svojom rezorte vyriešil, v podstate bez problémov. Šimko si myslí, že aj teraz by si to bol býval bez problémov vyriešil, ale plány mu skrížilo to, že sa toho ujal predseda vlády Ódor a prezidentka Čaputová.

Exminister si myslí, že policajní funkcionári by neodišli, hoci to avizovali. Bol to podľa neho "taký trošku poker", pre ktorý našli vhodných hráčov v prezidentke a premiérovi. V prípade, že by odišli, nájsť nového šéfa polície zase až taký problém nie je, našiel by som si ho, uviedol ďalej Šimko. Exminister sa vyjadril, že mal pripravených niekoľko mien. Šimko podľa svojich slov rozmýšľal , čo za správaním vedúcich funkcionárov polície môže byť a dospel k názoru, že jediný reálny problém, ktorý mohlo vedenie polície vnímať ako nezhodu, bol problém pri vymenúvaní trestne stíhaného policajta Pavla Ďurku do vedúcej funkcie na inšpekcii.

Mikulec vo vývrtke zo Šimka: Na Hamrana mi nesiahaj! Nikdy si sa nemal stať ministrom
VŠETCI PREMIÉRI, KTORÝCH SOM PRED ÓDOROM ZAŽIL, BY S HAMRANOM VYRAZILI DVERE! Približne takto znie parafráza citátu bývalého ministra vnútra Ivana Šimka, ktorý poskytol rozhovor pre denník Postoj. Toto vyjadrenie dostalo do vývrtky exministra... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Stretnutie so Žilinkom

Šimko uviedol, že nechcel vymeniť policajného prezidenta Štefana Hamrana. Podľa svojich slov nemal voči jeho práci výhrady. To, že sme mali nejaké napätie, som nevnímal ako dôvod na odvolanie, uviedol Šimko. Keď Hamran hovoril, že odíde, Šimko sa s ním o tom rozprával. Povedal, že bol ochotný sa s Hamranom dohodnúť  na nástupcovi. Zároveň však uviedol, že bol presvedčený, že neodstúpi.

Ďurka, čurillovci

Pokiaľ išlo o záležitosť vymenovania Pavla Ďurku na post na policajnej inšpekcii, Šimko uviedol, že nepodpísal návrh, ktorý mu predložili, a požiadal povereného riaditeľa inšpekcie, aby ho navštívil. Šimko sa podľa svojich slov usiloval riaditeľa presvedčiť, aby Ďurku na pozíciu na inšpekcii nemenoval, pretože to vidí ako problém.

Na otázku moderátora, či nevníma trestné stíhanie voči čurillovcom ako účelové, Šimko odpovedal, že nebol kompetentný to posudzovať. Minister nie je orgán činný v trestnom konaní, nemôže poznať vyšetrovací spis, upozornil Šimko. Šimko si podľa svojich slov chcel vec s Pavlom Ďurkom preveriť. Pripustil, že sa mohol v súvislosti s tým stretnúť aj s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Zároveň však uviedol, že sa so Žilinkom nepozná a nikdy som sa s ním nestretol.

Policajti boli zvyknutí, že minister predtým podpisoval, čo mu predložili

Problém podľa Šimka bol, že policajní dôstojníci boli zvyknutí, že minister predtým podpisoval, čo mu predložili. Ja som svoju zodpovednosť za rezort vnímal inak, vyjadril sa Šimko.

Viac vo videu:

Právny štát v TROSKÁCH? Žilinka našťastie bráni Lipšicovi v OHÝBANÍ PRÁVA, upozorňuje Šutaj Eštok
Štandardne by mal trestný systém na Slovensku fungovať tak, že prípravné konanie prebehne zákonne a podaním obžaloby sa vec dostáva z prípravného konania na hlavné pojednávanie na súde. Na Lipšicovej prokuratúre je to ale inak. Poukazuje na to... Čítať ďalej
29 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik