Niekto tu zabudol, kde vyrástol
25 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Odkedy nie je Boris Zala v Európskom parlamente, je o ňom počuť skôr výnimočne. Pritom je to jeden zo zakladajúcich členov strany Smer-SSD. V ostatných dňoch však dal o sebe vedieť. Zala, ktorý „vychoval“ ako asistenta europoslanca Šimečku, totiž robí poradcu predsedovi Hlasu Petrovi Pellegrinimu a z tejto pozície v ostetnom rozhovore pre mainstreamový denník „uštedril kopanec“ práve svojej „rodnej“ strane. Na počudovanie aj Mariána Kéryho (Smer-SSD).

Marián Kéry pripomína, že Zala okrem toho, že bol smeráckym europoslancom, bol v istom období aj podpredsedom Smeru, no keď vymenil stranícke tričká, neštíti sa ani osočovania strany, z ktorej vyšiel. Kéry pripomína, že prioritami Slovákov nie sú liberálne názory, ale mier na Ukrajine. Liberálnymi názormi sa Hlas približuje aj k strane PS, čo Zala potvrdzuje aj podľa Judity Laššákovej. Kéry si však myslí, že Zala robí svojej strane medvediu službu práve podobnými vyhláseniami. Robert Fico sa zase ohradzuje, že Smer nie je fackovací panák.

Slová chvály na Fica

Kéry pripomína Zalovu históriu nie len v Smere, ale uznáva mu, že je spoluzakladateľom slovenskej sociálnej demokracie. Istý čas bol dokonca aj podpredsedom Smeru. Podľa Kéryho vraj často Fica chválil za vynikajúce prejavy.

„Posledné roky vymenil Fica za Pellegriniho Hlas a do Smeru-SSD kope tak, ako ani iní nie. Nie je prvý na Slovensku, kto zabudol, odkiaľ vyšiel. Ale ešte na tú politickú stranu, vďaka ktorej sa stal napríklad aj europoslancom, kydať kýble špiny, to si už vyžaduje inú mentálnu výbavu,myslí si Kéry.

Opäť premiešané karty vo voličských náladách
Voľby do Národnej rady SR by v júli vyhral Smer-SD so ziskom 19,4 percenta. Nasledovali by Progresívne Slovensko (15,9 percenta) a Hlas-SD (14,9 percenta). Informuje TA SR. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N. Zdôrazňujú, že nejde o... Čítať ďalej
24 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Pellegrini by mal byť v hrôze

Boris Zala totiž v Denníku N opakovane zdôraznil, že Hlas po voľbách nebude mať problém s registrovanými partnerstvami.

„Doslova povedal: “Pre Hlas nie sú registrované partnerstvá vôbec mimoriadny problém. Je iba otázkou volebnej taktiky, že z toho neurobili hlavnú tému. Vôbec si však nemyslím, že to bude pre nich v budúcnosti prekážka povedzme pri zostavovaní vlády.” A Boris Zala pokračoval. Pellegrini s Hlasom podľa neho robia všetko pre čo najhlasnejšie vyjadrovanie názoru, že Smer-SSD je stranou minulosti, stranou, s ktorou Hlas nebude môcť formovať budúcnosť Slovenska, akú si on predstavuje. Že Pellegrini urobí všetko, aby nemusel ísť do vlády so Smerom. Prišlo aj k ďalším tvrdým kopancom do Smeru,“ zhrnul Kéry s tým, že podľa Zalu ak vyhrá voľby Smer, Slovensko sa vyberie cestou orbánovského Maďarska.

Strana európskych socialistov

Kéry Zalovi pripomína, že práve vďaka súhlasu Smeru bol aj Hlas prijatý do Strany európskych socialistov. Tej strany, v ktorej podľa Zalu už nemá byť členom, kvôli nesprávnym názorom. Kéry si však myslí, že dnes už liberálne obrátený Zala, ktorý Hlas vidí vo vláde s PS, robí práve Hlasu medvediu službu.

Laššákovej porovnanie

Aj právnička Judita Laššáková si myslí, že strana Hlas má k Progresívnemu Slovensku bližšie, ako k Smeru, z ktorého koreňov vzišla. Boris Zala stranu Smer vníma ako konzervatívno-národnú, miestami až s extrémnymi názormi, v porovnaní s európskymi stranami. Laššáková na tomto porovnaní Hlasu a Smeru človekom, ktorý bol v oboch stranách, pričom jednu aj zastupoval v EP, dokonca „vychoval“ ďalšieho európskeho poslanca.

„Prepojenie medzi Hlasom a PS je, aj keby nechceli,“ dodáva Laššáková.

Kto sa nám to tu začal miešať vo veľkom do politiky?
Právnička Judita Laššáková v krátkom porovnaní strán Smer-SSD a Hlas-SD cez Borisa Zalu, poradcu Petra Pellegriniho ukázala, aký je rozdiel medzi oboma stranami. Laššáková vo svojom videu tiež vysvetľuje, v čom majú k sebe blízko Hlas a PS. Boris... Čítať ďalej
24 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Slovákov si nezíska

Kéry konštatuje, že Slovákom je jedno, k akým témam má blízko európska sociálna demokracia. Chcú mier na Ukrajine a registrované partnerstvá pre LGBT+ im nie sú blízke. Slováci sú presvedčení o veľmocenských hrách na území Ukrajiny, ktoré sa tam realizujú  deväť rokov

„Podpora mieru, zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu a vetovanie členstva Ukrajiny v NATO, toto všetko je v národnom záujme Slovenska a ľudia to čoraz viac podporujú. Nie pokračovanie nezmyselného zabíjania a utrpenia. Smer-SSD sa na rozdiel od Hlasu nesnaží zapáčiť všetkým a vo svojich vyjadreniach je konzistentný. Svoje principiálne postoje nebudeme meniť ani po voľbách,“ ubezpečuje Kéry.

Zalov historický omyl

Podľa Kéryho historický omyl Borisa Zalu spočíva v tvrdení, že Pellegrini ešte nevyužil priestor, ktorý mu otvorilo dištancovanie sa od Smeru.

„Sú tu voľní voliči, o ktorých zápasí Progresívne Slovensko, SASKA aj Hlas. Tam niekde je boj, v ktorom zatiaľ Hlas nebol úspešný,“ cituje Kéry Zalu s tým, že Pellegrini ho má počúvať pokojne ďalej – ak chce naďalej padať v preferenčných prieskumoch. Pretože volič nezabúda, odkiaľ vyšli.

Excelencia Zala

„Kde bolo, tam bolo, spomínaný spoluzakladateľ Smeru Boris Zala si zo začiatkov v Smere, tak ako uvádza v rozhovore pre Denník N, pamätá Petra Pellegriniho ešte ako dvadsiatnika, ktorý bol “taký veselý chlapec a vždy mi vzdával úctu – volal ma excelencia. Tak medzi nami vznikol kamarátsky vzťah.” “Excelencia” Boris Zala sa nakoniec teda vydal chodníčkami zrady a zabudnutia na miesta, z ktorých vyšiel do politického sveta. Postupne sa stratil a začal počúvať pomýlené hlasy, najmä zo svojho vnútra, ktoré ho naviedli na iný smer. Ale to už je iný príbeh…,“ uzatvára Marián Kéry.

Fico sníma klobúk pre Dráčik-om a, hovorí o nadutej prezidentke a dáva aj frajera na záver
Na glosy Roberta Fica „Čo sa nezmestilo na tlačovky“ sme si už zvykli. Mnohí sa domnievali, že cez leto s týmito videami na čas prestane – predsa len, politické dianie v lete je utlmené príjemnejšími aktivitami. Robert Fico však v najnovšom videu... Čítať ďalej
23 | 07 | 2023 | Eka Balaškvoá

Jediná Zalova úloha

Slová Borisa Zalu zaregistroval aj Robert Fico, predseda Smeru-SSD. Tie podľa neho mali len jednu úlohu – ešte oddialiť strany Hlas a Smer. Takéto vyjadrenia destabilizujú možnú budúcu spoluprácu. Aj keď je každému jasné, že Hlas má bližšie k PS, no nálepkovanie Smeru za extrém, je podľa Fica cesta do pekla. Fico preto odkázal kolegom, že si nemajú Smer mýliť s fackovacím panákom.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme