Prigožin v hľadáčiku ruskej FSB! Vo vnútri Ruska to vrie
24 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Zakladateľ súkromnej armády PMC Wagner Jevgenij Prigožin obvinil klasickú ruskú armádu, že vtrhla do tábora wagnerovcov a pobila „veľké množstvo“ žoldnierov. Prigožin vyzval Rusov, nech sa pridajú na stranu wagnerovcov a vykorenia ono „zlo“ v podobe velenia konvenčnej armády. Proti prezidentovi Vladimírovi Putinovi sa však nevymedzil.

V samotnom Rusku to vrie. Zakladateľ súkromnej armády PMC Wagner Jevgenij Prigožin podľa CNN obvinil ruskú pravidelnú armádu, že udrela na tábor wagnerovcov a zabila „obrovské množstvo“ jeho žoldnierskych síl. Prigožin tvrdil, že ruské ministerstvo obrany wagnerovcov podviedlo a sľúbil, že „na tieto zverstvá odpovie“.

„Zákerne nás podviedli, snažili sa nás pripraviť o možnosť brániť naše domovy a namiesto toho usporiadali hon na našu PMC Wagner. Boli sme pripravení pristúpiť na kompromis s ministerstvom obrany, aby sme odovzdali zbrane a našli riešenie, ako budeme ďalej brániť našu krajinu. Ale tí šmejdi sa neupokojili," povedal Prigožin vo zvukovej poznámke zverejnenej na sieti Telegram.

Na jeho slová upozornila americká spravodajská stanica CNN.

„Videli, že nás to nezlomilo, a začali údery na naše tábory. Zahynulo obrovské množstvo našich bojovníkov, našich spolubojovníkov. Rozhodneme sa, ako na tieto zverstvá zareagujeme. Ďalší krok je na nás,“ pokračoval. a tvrdil, že "zlikvidovali desiatky ľudí". "Neberú ohľad na životy vojakov, zabudli na slovo 'spravodlivosť'," povedal Prigožin v hlasovej nahrávke. "Začali sa objavovať podrobnosti; minister obrany prišiel do Rostova špeciálne preto, aby vykonal operáciu na zničenie wagnerovcov. Použili delostrelcov a pilotov vrtuľníkov v utajení, aby nás zničili," popísal situáciu Prigožin.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že na tábor wagnerovcov neútočilo. A Prigožina za jeho slová o útoku začala sledovať ruská tajná služba FSB.

„Vyšetrovací odbor FSB Ruska 23. júna 2023 zákonne a oprávnene začal trestné konanie proti EV Prigožinovi podľa článku 279 trestného zákonníka Ruskej federácie za organizovanie ozbrojeného povstania. Vykoná sa príslušné právne posúdenie jeho konania. Za tento trestný čin hrozí trest odňatia slobody na 12 až 20 rokov,“ stojí vo vyhlásení ruskej prokuratúry.

Všeobecná mobilizácia na Ukrajine
V oblasti Chernihiv na Ukrajine vyhlásili „všeobecnú mobilizáciu“. Všetci vojensky registrovaní občania vo veku od 18 do 59 rokov sú povinní dostaviť sa na miestnu vojenskú správu, aby objasnili svoju spôsobilosť na vojenskú... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Milan Laca

Na trase Rostov na Done – Moskva sa rozmiestňujú štandardné jednotky ruskej armády, aby v prípade potreby zastavili presúvajúceho sa Prigožina a jeho muža. Bezpečnostné opatrenia sú podľa agentúry TASS posilňované aj v samotnej Moskve.

Podľa agentúry TASS bol ruský prezident Vladimír Putin o celej situácii informovaný.

Podľa tajnej služby FSB „Prigožinove výroky a činy fakticky predstavujú výzvy na ozbrojený občiansky konflikt na ruskom území a bodnutie do chrbta ruských vojakov bojujúcich s pronacistickými ukrajinskými silami.“

Zástupca veliteľa ruských spoločných síl v oblasti špeciálnej vojenskej operácie Sergej Surovikin vyzval wagnerovcov, aby splnili rozkaz prezidenta Vladimíra Putina a aby všetky problémy vyriešili mierovou cestou.

„Vyzývam vás, aby ste prestali. Nepriateľ čaká na vyhrotenie našej vnútropolitickej situácie. V tejto ťažkej dobe nesmieme hrať v prospech nepriateľa. Kým bude neskoro, treba sa podriadiť vôli a rozkazu celoštátne zvoleného prezidenta Ruskej federácie, zastaviť konvoje, odviezť ich späť do miest ich stáleho rozmiestnenia a sústredenia a všetky otázky riešiť iba mierovou cestou,“ povedal.

Rusko nasadilo na Krym BOJOVÉ DELFÍNY!
Bizarný návrat studenej vojny! Britská spravodajská služba tvrdí, že Rusko rozmiestnilo „zvýšený počet“ vojenských delfínov na svoju námornú základňu na Kryme, aby útočili na ľudských sabotérov. O téme informuje americký portál Breitbart. Rusko... Čítať ďalej
24 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik