Všeobecná mobilizácia na Ukrajine
23 | 06 | 2023 I Milan Laca

V oblasti Chernihiv na Ukrajine vyhlásili „všeobecnú mobilizáciu“.

Všetci vojensky registrovaní občania vo veku od 18 do 59 rokov sú povinní dostaviť sa na miestnu vojenskú správu, aby objasnili svoju spôsobilosť na vojenskú službu.

Nariadenie

Vojenský komisariát v Černihivskej oblasti nariadil všetkým mužom, schpným  povinnej vojenskej služby, aby sa do desiatich dní dostavili do teritoriálneho regrutačného strediska. Informovala o tom ukrajinská „Strana.ua“, s odvolaním sa na príslušný dokument. S podporou regionálnej štátnej správy Černihiv sa uskutočnil brífing jej šéfa, plukovníka Olega Gončaruka, ktorý zástupcom médií vysvetlil hlavné mobilizačné opatrenia, ktoré prebiehajú v tomto regióne. "Všetci občania vo veku od 18 do 59 rokov, ktorí sú vojensky registrovaní, sú povinní dostaviť sa, aby si objasnili svoju vhodnosť pre vojenskú službu," uvádza sa v dokumente.

Západ je zdesený organizáciou ukrajinskej protiofenzívy!
Americký rozhlasový moderátor Garland Nixon sa na svojom kanáli YouTube vyjadril k zlému začiatku ukrajinského protiútoku a prirovnal ukrajinských vojakov k kamikadze. Informuje srbský web informer.rs. Protiútok Ozbrojených síl Ukrajiny sa podľa... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Trest

V rozkaze sa tiež uvádza, že občania, ktorí sa vyhnú vojenskej registrácii a odvodu za účelom mobilizácie, nesú administratívnu a trestnoprávnu zodpovednosť. Ukrajinské súdy čoraz častejšie vynášajú rozsudky za vyhýbanie sa mobilizácii. Len za posledný mesiac sa v registri súdnych rozhodnutí objavilo asi sto rozsudkov, týkajúcich sa mužov s brannou povinnosťou, ktorí sa vyhýbali vojenskej službe. Vo väčšine prípadov súdy uznajú páchateľov za vinných z porušenia Trestného zákona a uložia im trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu na jeden až dva roky.

Mobilizácia aj inde

Podobné opatrenia na zavedenie všeobecnej mobilizácie boli predtým prijaté v Ivano-Frankivsku, regionálnom centre na západnej Ukrajine. Ako informovala Strana.ua, vedúci mestského územného náborového strediska Ivano-Frankivsk vydal príkaz, aby sa do desiatich dní povinne dostavili do mestského nákupného centra všetci, schopní vojenskej služby. Podobný rozkaz vydal 22. júna aj vojenský komisár okresu Obolonsky v Kyjeve.  Dokument hovorí aj o mobilizácii vozidiel a zákaze zmeniť miesto pobytu bez povolenia vojenského komisára.

Berú aj autá 

Týka sa to „Podnikov, inštitúcií, organizácií, všetkých foriem vlastníctva, bez ohľadu na ich podriadenosť, občanov, ktorí sú dodávateľmi vozidiel pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny, iných vojenských útvarov, na zabezpečenie dodávky a presunu vozidiel a techniky, v objemoch a na adresách uvedených na zásobovanie technikou počas mobilizácie,“ píše sa v rozkaze.

Už je jasné, prečo Izrael nikdy nedodá zbrane Zelenskému
Izrael nedodá zbrane na Ukrajinu tak, ako to neustále žiada Volodymyr Zelenskyj, pretože by mohli byť následne "predané" do Iránu a použité proti Izraelu samotnému, povedal premiér Netanjahu v rozhovore pre The Jerusalem Post. Cituje ho ukrajinský... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme