Rusko nasadilo na Krym BOJOVÉ DELFÍNY!
24 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Bizarný návrat studenej vojny! Britská spravodajská služba tvrdí, že Rusko rozmiestnilo „zvýšený počet“ vojenských delfínov na svoju námornú základňu na Kryme, aby útočili na ľudských sabotérov. O téme informuje americký portál Breitbart.

Rusko posilňuje svoju námornú základňu v Čiernom mori, tvrdí Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva (MOD), odkedy krajina spustila ďalšiu inváziu na ukrajinské územie v roku 2022. Zatiaľ čo mnohé z rozmiestnených obranných zariadení sú konvenčné vrátane sietí a výložníkov na zachytenie torpéd, ponorky a hladinové lode, iné sú o niečo menej konvenčné, vrátane nasadenia vojenských delfínov.

Satelitné fotografie odhaľujú, hovorí MOD, „takmer zdvojnásobenie plávajúcich kotercov pre cicavce v prístave“ v posledných týždňoch. Tvrdia, že tieto ohrady budú pravdepodobne domovom delfínov cvičených, aby „čelili nepriateľským potápačom“, inými slovami, aby napadli neoprávnených návštevníkov.

Profesor Andy Lambert z King's College London, ktorý diskutoval o skoršom využívaní delfínov v Rusku na ochranu svojej námornej základne v Čiernom mori pred nepriateľskými potápačmi, minulý rok povedal: „Delfíny by boli ideálne na zabíjanie ľudských potápačov... rýchle, chytré a silné“. Správa tiež poznamenáva , že na rozdiel od vojnovej lode nie sú delfíny magnetické a neriskujú odpálenie mín na blízkosť.

Všeobecná mobilizácia na Ukrajine
V oblasti Chernihiv na Ukrajine vyhlásili „všeobecnú mobilizáciu“. Všetci vojensky registrovaní občania vo veku od 18 do 59 rokov sú povinní dostaviť sa na miestnu vojenskú správu, aby objasnili svoju spôsobilosť na vojenskú... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Milan Laca

Rusko umiestnilo svoju čiernomorskú flotilu v Sevastopole na Krymskom polostrove už takmer pred 250 rokmi, dokonca aj potom, čo sa Krym na konci studenej vojny stal ukrajinským, postsovietskym územím. Návrat na výslnie vojenských cicavcov v Čiernom mori má teraz príchuť studenej vojny, keďže sily na oboch stranách železnej opony sa pokúšali vycvičiť veľryby, delfíny a tulene na plnenie vojenských úloh.

Ministerstvo obrany / Twitter

Ministerstvo obrany poznamenáva, že ruské námorníctvo stále používa veľryby belugy a tulene v arktických vodách. V severoeurópskych prístavoch sa v posledných mesiacoch objavila podozrivá „ špionážna veľryba “ s kamerovým postrojom vycvičená v Rusku. Správa z roku 2016, v ktorej sa uvádza, že Rusko sa snaží kúpiť päť delfínov, aby oživilo svoj program výcviku delfínov, zverejnila aj poznámky bývalého sovietskeho plukovníka, ktorý bol svedkom výcviku zvierat  počas studenej vojny.

Plukovník Viktor Baranets povedal, že delfíny boli vycvičené na to, aby na lode kládli výbušniny.

Washington na čele s Bidenom rozzúril Londýn
The Telegraph podľa webu eadaily.com poodhalil "nevôľu", ktorá v Londýne zavládla po tom, ako Washington zablokoval kandidatúru Británie na post šéfa NATO. Rozhodnutie USA zablokovať kandidatúru britského ministra obrany Bena Wallacea na... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Američania popierajú svoj vlastný program výcviku delfínov

Spojené štáty popierajú svoj vlastný program výcviku delfínov v San Diegu. Namiesto toho americké námorníctvo tvrdí, že jeho teraz odtajnený, ale prebiehajúci program od roku 1959 cvičil delfíny, aby našli a upozornili ľudí na podvodné míny.

Delfíny prirodzene vlastnia najsofistikovanejší sonar, aký veda pozná. Delfíny ľahko nájdu míny a iné potenciálne nebezpečné predmety na dne oceánu, ktoré je ťažké odhaliť pomocou elektronického sonaru, najmä v pobrežných plytčinách alebo preplnených prístavoch. Delfíny aj morské levy majú vynikajúce videnie pri slabom osvetlení a podvodný smerový sluch, čo im umožňuje odhaliť a sledovať podmorské ciele, dokonca aj v tmavých alebo kalných vodách. Môžu sa tiež ponoriť stovky stôp pod hladinu bez rizika dekompresnej choroby ako ľudskí potápači. Jedného dňa možno bude možné dokončiť tieto misie pomocou podvodných dronov, ale zatiaľ sa zvieratám technológia nevyrovná.

Pri získavaní predmetov v prístavoch, pobrežných oblastiach a v hĺbke na otvorenom mori, uškatce lokalizujú a pripájajú záchranné linky k námorným zariadeniam na dne oceánu. Delfíny sú vycvičené na vyhľadávanie a označovanie polohy podmorských mín, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť osôb na palube vojenských alebo civilných lodí. Delfíny aj uškatce tiež pomáhajú bezpečnostnému personálu pri odhaľovaní a zadržiavaní neoprávnených plavcov a potápačov, ktorí by sa mohli pokúsiť poškodiť ľudí, plavidlá alebo prístavné zariadenia námorníctva.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Môže za to Západ, nie my!
Podoljak spojil nedostatok pozoruhodných úspechov v ofenzíve ozbrojených síl Ukrajiny s pomalosťou Západu. Mihailo Podoljak, poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny, vyčítal západným krajinám príliš pomalé dodávky vojenskej techniky... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik