VOROBELOVÁ upozorňuje: Generálny prokurátor má byť PANÁČIKOM odkázaným na priazeň parlamentu a prezidenta!
28 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

Poslankyňa Národnej rady SR Slavěna Vorobelová (nezaradená) sa na svojom Facebooku vyjadrila k tzv. Lex Žilinka, ktorý je momentálne v parlamente.

Účelovo formulované paragrafy

Podľa poslankyne ide o zákon, ktorým chcú liberálno-progresívni politici odstaviť „stoj čo stoj“ s blížiacimi sa predčasnými voľbami odstaviť generálneho prokurátora, pretože nekoná podľa ich predstáv. Liberáli z SaS podľa nej síce tvrdia, že majú „šľachetný“ zámer a že týmto návrhom zákona chcú len zvýšiť transparentnosť v oblasti prokuratúry, ale takto „účelovo formulované“ znenia paragrafov, ktoré predložili do NR SR, okrem iného podľa Vorobelovej urobia z ústavnej funkcie generálneho prokurátora, ktorý má byť samostatným a nezávislým, „obyčajného panáčika odkázaného na priazeň parlamentu a prezidenta“. Vorobelová píše, že títo politici sa tvária, že im ide o transparentnosť, ale pritom chcú vytvoriť podmienky, ktorými by vedela politická moc vydierať generálneho prokurátora, respektíve snažiť sa ovplyvňovať jeho rozhodnutia. „To je teda ozaj „slušná“ transparentnosť,“ povzdychla si Vorobelová.

Aktuálne platný zákon o prokuratúre podľa poslankyne predpokladá jej samostatnosť a nezávislosť a zároveň aj jej hierarchickú organizačnú štruktúru pôsobiaci vo vzťahu nadriadenosti a podriadenosti. Toto podľa nej „niekomu zjavne veľmi vadí“ a tak títo politici predkladajú návrh zákona, ktorý by z prokuratúry urobil nesamostatný, závislý orgán, v ktorom by ešte navyše vládla anarchia a svojvôľa. „A aby tých hovadín v tejto saskárskej snahe o „liberalizáciu a demokratizáciu“ prokuratúry nebolo málo, tak tam zakomponovali aj niekoľko podivuhodných dôvodov na odvolanie generálneho prokurátora, ktoré „určite“ nie sú namierené proti Žilinkovi,“ konštatuje Vorobelová.

Podľa návrhu zákona môže parlament navrhnúť prezidentovi SR, aby generálneho prokurátora odvolal z funkcie aj v prípade, že Národná rada nevzala na vedomie alebo odmietla správu generálneho prokurátora o činnosti prokuratúry z dôvodu, že táto nereflektuje porušovanie zákona prokuratúrou, pričom generálny prokurátor nezjednal nápravu takých porušení.

Ďalej môže Národná rada navrhnúť odvolanie generálneho prokurátora aj v prípade, že vyšli najavo závažné skutočnosti vzťahujúce sa na osobu generálneho prokurátora, ktoré dôvodne spochybňujú jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celej prokuratúry, ak je v dôsledku týchto skutočností narušený riadny chod prokuratúry, poukazuje Vorobelová.

Národná rada môže navrhnúť prezidentovi SR odvolanie generálneho prokurátora aj vtedy, keď generálny prokurátor nerešpektuje rozhodnutia najvyšších súdnych autorít, vrátane európskych, keď podáva šikanózne disciplinárne návrhy, stretáva sa so závadovými osobami, koná v rozpore s oficiálnou zahraničnou politikou štátu, uplatňuje svoju právomoc selektívne či keď opakovane koná spôsobom, ktorý vzbudzuje vážne pochybnosti o svojej nezaujatosti alebo odbornej spôsobilosti.

Politológ: Čaputová je prezidentka, nie chránená kvetinka
V štvrtkovej relácii Na hrane bola hosťom prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ak by ste očakávali, že moderátorka Jana Krescanko Dibáková sa pustí do politika, ktorému ako novinárka má aj v našom mene „pozerať na prsty“ tak ste sa mýlili. Dibáková... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Nesamostatný politický aparátčik

„Keď si to zhrnieme, tak sa už vôbec nemusíme baviť o nejakej deľbe moci, systéme bŕzd a protiváh, demokracii, právnom štáte a spravodlivosti, ale rovno vytvorme Ministerstvo pravdy SR a namiesto samostatného, nestranného a nezávislého generálneho prokurátora nám bude stačiť nesamostatný politický aparátčik podliehajúci a zodpovedajúci sa parlamentu a vládnej koalícii. Takto si to očividne predstavujú tí „slušní“ fašisti, aby mohli kriminalizovať a stíhať pre nich nepohodlné osoby vo vykonštruovaných procesoch,“ píše Vorobelová. Poslankyňa tu hovorí o „fašistických praktikách“, ktoré poznáme z totalitných režimov. Podľa nej platí, že ten, kto má fašistické maniere a uzurpuje si všetku moc, je fašistom.

„Lex Žilinka“ je podľa Vorobelovej ďalším dôkazom toho, že Maroš Žilinka je osobou na správnom mieste, pretože, keď sa ho „vládna mafia“ bojí a snaží sa ho odstrániť, tak je to jasným signálom toho, že ho neovládajú. Kým je na pozícii generálneho prokurátora, tak podľa poslankyne nedokážu ovplyvňovať vyšetrovanie kriminálnej činnosti podľa svojich predstáv.

„Maroš Žilinka má moju dôveru, jeho doterajšie kroky považujem za profesionálne, jeho obhajobu doterajšej práce GP SR pred NR SR aj naďalej považujem za maximálne odbornú, nestrannú, nezaujatú a hlavne politicky nezávislú. A tak to má aj ostať, aj keď sa to novodobým fašistom nepáči!,“ uzatvára poslankyňa.

Žilinka vytrel Čaputovej "odborníčke" ministerke Dubovcovej kocúra
Tak sa zdá, že nová prezidentkina vláda takzvaných "odborníkov" dostala ďalšiu ranu! A to nielen v ukážke neodbornosti, ale aj v nepripravenosti a neznalosti aktuálnej situácie. Najnovšie si do vlastného hniezda nanosila ministerka spravodlivosti... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik