Politológ: Čaputová je prezidentka, nie chránená kvetinka
26 | 05 | 2023 I Eka Balašková

V štvrtkovej relácii Na hrane bola hosťom prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ak by ste očakávali, že moderátorka Jana Krescanko Dibáková sa pustí do politika, ktorému ako novinárka má aj v našom mene „pozerať na prsty“ tak ste sa mýlili.

Dibáková kládla prezidentke sugestívne otázky (čo počas relácie sama priznala). Pýtala sa jej na vzťahy s finančníkom George Sorošom, dozvedeli sme sa, že Slovensko je suverénnou krajinou a že prezidentka pri vláde Eduarda Hegera očakávala presne tento scenár. S novou vládou je maximálne spokojná, čomu celkom nerozumie niekdajší minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SSD), ktorý jej slová považuje za samoľúbe. Čaputová neoznámila ani termín, kedy mieni informovať o tom, či bude znova kandidovať na post hlavy štátu. Včerajšiu reláciu politológ Eduard Chmelár vníma, ako budovanie kultu osobnosti tými, ktorí majú prezidentke nastavovať zrkadlo.

O Sorošovi

„Určite s ním majú intenzívnejší vzťah niektorí predstavitelia opozície, pretože jediný môj kontakt s týmto menom je prostredníctvom ich rétoriky, keď ma s ním spájajú a obviňujú, že slúžim inej moci,“ posťažovala si Zuzana Čaputová na margo jej kontaktu s týmto finančníkom. Tvrdí tiež, že na toto tvrdenie neexistuje jeden jediný dôkaz. Za všetkým vidí ruskú propagandu.

Facebook | Moderátorka politickej relácie Jana Krescanko Dibáková

„Americká agentka“

Zuzana Čaputová pritom tvrdí, že správy o jej nadštandardnou spoluprácou s ambasádou USA šíria ľudia, ktorí si myslia, že musíme byť v područí niektorej z veľmocí.

„Ako keby sme nemali na to, byť suverénnou krajinou. My na to máme a tak sa aj správame, ako politická reprezentácia. Ale niekto potrebuje podsunúť neoveriteľnú, ale aj ťažko vyvrátiteľnú teóriu,“ hovorí Zuzana Čaputová.

Stranícki "nestraníci" a "odborníci" pani prezidentky
"O vláde byrokratov a prezlečených politikov," píše na sociálnej sieti poslanec NR SR, Matúš Šutaj Eštok, člen strany HLAS - SD. Matúš Šutaj Eštok hodnotí úradnícku vládu vymenovanú prezidentkou SR, Zuzanou Čaputovou. "Pod úradníckou vládou by som... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vedela, ako to skončí

Prezidentka vo svojej odpovedi na otázku o odchode Eduarda Hegera naznačila, že vzhľadom na jeho postup „je na každého zvážení, nakoľko to bolo dôstojné“. Hoci myšlienku, aby dovládli do septembra podporovala, bolo jej jasné, že sa tak nestane.

Dobre sa rozhodla

„Zatiaľ môžem konštatovať iba veľkú spokojnosť, ale zároveň si uvedomujem, že je to veľmi krátky čas na akékoľvek objektívne hodnotenia. Môžem hodnotiť to, akým spôsobom jednotliví predstavitelia vlády komunikujú, aké prvé kroky podnikajú a čomu sa venujú,“ netají svoju hrdosť na vládu, ktorú vymenovala 15. mája.

Samoľúbosť hlavy štátu

K tomuto sa vyjadril aj bývalý minister financií Ladislav Kamenický. Ten nechápe nie len jej spokojnosť s „desaťdňovou vládou“.

„Čo môže znieť samoľúbejšie, ako pochváliť samú seba a vymenovanie vlastnej vlády?,“ pýta sa Kamenický na sociálnej sieti.

&set=pb.100057438198143.-2207520000.

Bude znova kandidovať?

„Nechcem, aby to vyzeralo, že sa s tým termínom zahrávam,“hovorí Čaputová o tom, či bude alebo nebude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Síce nie je dôvod otáľať s tým nad mieru, ktorú ona považuje za nevyhnutnú. Keby nebola taká napätá vnútropolitická situácia, s najväčšou pravdepodobnosťou by sa už vyjadrila. Práve kvôli vnútropolitickej situácii nemieni sľúbiť žiadny dátum, kedy oznámi svoju kandidatúru.

„Oznámim to v rozumnom čase, ale chcem sa k tomu postaviť zodpovedne,“ uzavrela prezidentka túto otázku.

Saková: Za koho bojuje bývalá koalícia
Denisa Saková (Hlas-SD) kritizuje niekdajšiu koalíciu za „smršť zákonov“, ktorými podľa nej zahlcuje parlament, aby sa nemohol venovať zákonom prospešným pre bežného občana. Saková pripomína situáciu dôchodcov a fakt, že vďaka návrhu Hlasu sa... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Prezidentkin kult osobnosti

Celkom otvorene o tom, že niektorí novinári k prezidentke pristupujú, ako ku „chránenej kvetinke“ a pritom si neuvedomujú, že je politička, ako každá iná.

Foto: FB/Eduard Chmelár

„V politike platí, že politik sa nevzýva, politik sa kontroluje. Preto je úplne normálne očakávať od nej nejaký politický výkon,“hovorí Chmelár, ktorý Zuzanu Čaputovú vníma ako najmenej pripravenú na post hlavy štátu.

„Najhoršie je však to, čo sa okolo nej vytvára. Autorita musí byť potvrdená, odskúšaná, ale nie že my budeme zbožšťovať nejakú osobu, čo sú parametre, ktoré nie sú zlučiteľné s demokraciou,“ uzatvára Chmelár.

https://www.youtube.com/shorts/TxacLtM9iF8?feature=share&fbclid=IwAR2rRjDAJqdLdi4QoKvoMg8SJCHaW3hdLfPVup3ne0xY6Wlf4dzwjR3r8Sg

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik