Hroziaci BANKROT USA už má následky: Globálnu ekonomiku čaká FINANČNÁ KATASTROFA!
27 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Obavy, že Spojené štáty už za niekoľko dní dospejú do situácie, keď nebudú schopné splácať svoje dlhy, naberajú na obrátkach a zatiaľ bezvýsledné rokovania medzi Bielym domom a republikánmi popredné ratingové agentúry sledujú so značným znepokojením. Niektoré agentúry už prikročili k vyhláseniu, že ak sa situácia v nasledujúcich dňoch nevyrieši, zníži svoje hodnotenie úverovej spoľahlivosti USA. Tento krok už rovno urobila čínska agentúra, ktorá znížila rating USA aj kvôli vysokej inflácii. "Nachádzame sa v hodine dvanástej," znie z Medzinárodného menového fondu (MMF), informujú české Parlamentní Listy.

Hrozí platobná neschopnosť USA

Vlečúce sa vyjednávanie medzi Bielym domom a republikánmi o zvýšení dlhového stropu vo výške 31,4 bilióna dolárov zatiaľ nedošlo k cieľu, čas sa pritom popredným predstaviteľom Spojených štátov na vyriešenie sporov dosť kráti. Americkej vláde dôjdu peniaze na zaplatenie účtov už okolo 1. júna, a pokiaľ rokovania o zvýšení dlhového stropu stroskotajú, čaká podľa tamojšej ministerky financií Janet Yellenovej Ameriku aj globálnu ekonomiku „ekonomická a finančná katastrofa“, ktorej hrozbu už odmietajú prehliadať svetové ratingové agentúry, pokiaľ nebude čoskoro dosiahnutá dohoda.

Agentúra Moody's, ktorá v súčasnosti udeľuje vláde USA rating so stabilným výhľadom jej najvyššieho hodnotenia úverovej spoľahlivosti, podľa Reuters uviedla, očakáva, že americká vláda bude aj naďalej splácať svoje dlhy včas, ale verejné vyhlásenia zákonodarcov počas rokovaní by ju mohla prinútiť k zmene hodnotenia úverového výhľadu USA pred prípadnou platobnou neschopnosťou.

Zatiaľ čo S&P Global, ktorá roku 2011 pred vtedajším odvrátením platobnej neschopnosti znížila rating USA, tentoraz zatiaľ Spojené štáty nezaradila do režimu sledovania, agentúra DBRS Morningstar tak už urobila vo štvrtok a varovala, že pokiaľ sa čoskoro nedosiahne dohoda, bude to mať dôsledky. 

Z dôvodu možného zníženia kvôli dlhodobejším rizikám spojeným s dlhovým stropom už začala rating Washingtonu prehodnocovať aj agentúra Scope Ratings a trojnásobný rating USA do režimu pozorovania pred jeho možným znížením zaradila aj ratingová agentúra Fitch.

Je takmer isté, že Amerika zbankrotuje, píše Index
Americká ministerka financií Janet Yellenová zopakovala stredajšie varovanie, že ak zákonodarcovia čoskoro nezvýšia dlhový strop, USA nebudú mať dostatok peňazí a 1. júna budú mať problémy. Medzitým medzinárodná ratingová agentúra Fitch zvýšila... Čítať ďalej
25 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Politická zaujatosť

Vo vyhlásení zo stredajšieho večera agentúra Fitch podľa Financial Times uviedla , že tento krok odráža "zvýšenú politickú zaujatosť, ktorá bráni dosiahnutiu riešenia" ohľadom dlhového stropu.

Agentúra Fitch totiž síce stále očakáva, že dohoda sa dosiahne, ale uviedla, že sa zvýšilo riziko, že vláda nebude schopná splácať niektoré svoje záväzky. „Hádky o dlhový strop, neschopnosť amerických úradov zmysluplne riešiť strednodobé fiškálne problémy, ktoré povedú k rastu rozpočtových deficitov a rastúcemu dlhovému zaťaženiu, signalizujú riziká pre úverovú spoľahlivosť USA,“ uviedla.

Čína ako prvá

Zatiaľ čo hlavné svetové ratingové agentúry ešte vyčkávajú, ale upozorňujú, že Amerike zostáva len niekoľko posledných dní na nájdenie zhody, čínska agentúra China Chengxin International Credit Rating už prikročila ako prvá k zníženiu ratingu USA.

Zníženie ratingu Spojených štátov agentúra China Chengxin International Credit Rating na AAg+ z AAAg podľa South China Morning Post urobila kvôli sporu o dlhový strop aj kvôli vysokej inflácii, ktorá v USA v apríli poklesla na 4,9 percenta. Na porovnanie, v Česku sa v apríli spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 12,7 percenta, na Slovensku je to až 15,2 percenta.

„Zintenzívnenie politických rozporov medzi oboma stranami v Spojených štátoch zvýšilo obtiažnosť riešenia otázky dlhového stropu,“ uviedla čínska agentúra vo vyhlásení, kde tvrdí, že sa častým prekračovaním dlhového stropu „naďalej oslabuje úverová základňa amerického dolára“.
Server poznamenal, že zatiaľ čo táto čínska agentúra vyjadrila obavy ohľadom dlhových problémov USA, oficiálna reakcia Pekingu zatiaľ neprišla. Upozorňuje však, že je Čína aktuálne druhým najväčším držiteľom amerických pokladničných poukážok.

Nielen agenti Ruska behajú po svete
Ruská Štátna duma oznámila, koľko stojí USA financovanie zahraničných agentov v Rusku. Informáciu priniesol web eadaily.com. Spojené štáty minuli v roku 2022 oficiálne približne 270 miliónov rubľov na financovanie činnosti zahraničných agentov v... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Krízová situácia

Tlačová agentúra Bloomberg tiež upozorňuje, že sa blíži splátka úrokov z amerických štátnych dlhopisov, ktorá nastane už v polovici júna. Práve tá má byť rozhodujúca pre ratingovú agentúru Moody's. Ak by bola včasná splátka úrokov zmeškaná, znamenalo by to zlyhanie, ktoré by u Moody's viedlo k zníženiu ratingu o jeden stupeň z AAA na AA1.

Navyše by – v prípade júnového nezaplatenia úrokov alebo istiny – agentúra zvážila aj ďalšie znižovanie ratingu Spojených štátov, kým by nedošlo „k náprave zlyhania“.

Spravodajská agentúra AP uvádza, že sa republikánski vyjednávači a predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy snažia počas piatku v Kapitole o uzavretie dohody s prezidentom Joeom Bidenom, ktorá by priniesla obmedzenie federálnych výdavkov. „Vieme, že ide o krízovú situáciu,“ uviedol pred konaním McCarthy.

Svet sa pozerá. A veľmi sa mu to nepáči

Zatiaľ čo sa podľa AP rysujú obrysy dohody, ktorá má znížiť výdavky na rok 2024 a zaviesť jednopercentný strop pre rast výdavkov na rok 2025, obe strany sa stále zasekávajú na rôznych ustanoveniach. Dlhový strop, ktorý teraz činí 31 biliónov dolárov, by bol podľa návrhov na dva roky zrušený, aby bolo možné zaplatiť vzniknuté účty.

"Svet sa pozerá," komentovala rokovanie šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová po piatkovom stretnutí s americkou ministerkou financií Janet Yellenovou. „Nezabúdajme, že sa teraz nachádzame na hodine dvanástej,“ dodala.

Keby ho zvolili, čo by urobil nový prezident USA?
Trumpov hlavný konkurent povedal, čo by urobil s vojnou na Ukrajine ako prezident Spojených štátov. Guvernér Floridy Ron Desantis, ktorého považujú za hlavného republikánskeho konkurenta exprezidenta Donalda Trumpa v amerických voľbách sa... Čítať ďalej
25 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik