Je takmer isté, že Amerika zbankrotuje, píše Index
25 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Americká ministerka financií Janet Yellenová zopakovala stredajšie varovanie, že ak zákonodarcovia čoskoro nezvýšia dlhový strop, USA nebudú mať dostatok peňazí a 1. júna budú mať problémy. Medzitým medzinárodná ratingová agentúra Fitch zvýšila rating dlhodobého zlyhania emitenta v USA (IDR) na "AAA" na "negatívny" výhľad v dôsledku zdĺhavých rokovaní o zvýšení stropu štátneho dlhu, čo ohrozuje platobnú neschopnosť.

Zdá sa byť "takmer isté", že Spojené štáty nebudú mať dostatok hotovosti na splatenie všetkých splatných dlhov do 1. júna, ak zákonodarcovia nezvýšia dlhový strop, varuje ministerka financií Janet Yellenová, píše maďarský Index.

"Zdá sa byť takmer isté, že sa nedostaneme ďalej ako do začiatku júna," povedala Yellenová pre The Wall Street Journal na stredajšom summite Rady generálnych riaditeľov.

Yellenová dodala: "Ak Kongres nebude konať tak, aby zvýšil dlhový strop, a ak dosiahneme to, čo nazývame dátumom X bez toho, aby sa to stalo, budú existovať záväzky, ktoré nebudeme schopní splatiť."

Prezident Joe Biden a predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy sa však stále nezhodujú na podmienkach zvýšenia limitu vládneho dlhu. Ak strany nedosiahnu dohodu do začiatku júna, ministerstvo financií riskuje, že nesplní záväzky, ako je splácanie dlhov alebo vyplácanie miezd vládnych zamestnancov.

"Zaviazali sme sa zabezpečiť, aby nedošlo k žiadnym zmeškaným platbám a aby sme zvýšili dlhový strop," povedala Yellenová. "Nie sme zapojení do plánovania toho, čo sa stane, ak nebudeme môcť zaplatiť."

Napriek alarmom zostáva Yellenová optimistická, že tvorcovia politík budú čoskoro schopní nájsť riešenie.

"Dohoda je možná. Pracujú na dohode, ktorá by mohla mať podporu oboch politických strán," povedala.

Negatívny výhľad

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch vo štvrtok ráno stredoerópskeho času vo vyhlásení poukázala na to, že stále očakáva dosiahnutie dohody o tejto otázke pred konečným termínom.

Existuje riziko, že strop verejného dlhu sa včas nezvýši.

V dôsledku toho Spojené štáty nemusia splniť niektoré zo svojich záväzkov. Hrozba platobnej neschopnosti vznikla, pretože štátny dlh USA dosiahol súčasný zákonný strop, takže jeho zvýšenie si bude vyžadovať, aby vláda dostala zelenú od Kongresu, ktorého republikánska väčšina ho spája s rozhodujúcimi škrtmi v rozpočtových výdavkoch a požaduje disciplinované riadenie verejných financií.

Zvýšením dlhového stropu vo výške 31 biliónov dolárov schválila Snemovňa reprezentantov koncom apríla návrh zákona, ktorý by umožnil štátu požičať si ďalších 1500 miliárd dolárov. Vyžaduje si to však aj to, aby vláda urobila konkrétne škrty vo výdavkoch v oblastiach, ktoré sú kľúčové pre politiku Bidenovej administratívy, ako je klimatická politika a zvyšovanie veľkosti daňovej správy.

Po štvorhodinovom stretnutí medzi zástupcami Bieleho domu a republikánmi v stredu vyjadril americký Kongres Kevin McCarthy optimizmus, že dohoda o otázke štátneho dlhového limitu by mohla byť dosiahnutá pred 1. júnom.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik