Washington posiela ZÚRIVÝ ODKAZ KYJEVU: Vyjadrili sme sa sakramentsky jasne!
25 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Washington vyšetruje správy, že americká vojenská technika bola použitá pri nájazdoch na Rusko, uviedol v stredu predstaviteľ Bieleho domu a varoval Ukrajinu a proukrajinské sily pred použitím americkej techniky na útoky vo vnútri Ruska. Téme sa venuje POLITICO.

Dve proukrajinské ruské polovojenské skupiny sa prihlásili k zodpovednosti za pondelňajšiu inváziu z Ukrajiny do ruskej oblasti Belgorod, pri ktorej obsadili niekoľko malých dedín. Moskva v stredu uviedla, že skupiny porazila, pričom zabila viac ako 70 ľudí a zničila vojenské vozidlá americkej výroby.

Obavy USA rastú

Hovorca Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby v stredu povedal, že Biely dom „skúma správy, že do toho mohlo byť zapojené americké vybavenie a vozidlá“, čo naznačuje frustráciu vo Washingtone.

"Vyjadrili sme sa sakramentsky jasne: Nepodporujeme použitie vybavenia vyrobeného v USA na útoky v Rusku... v prípade Ukrajincov v tom máme jasno," povedal Kirby. "Nebudem sa púšťať do súkromných diskusií, ktoré s nimi vedieme. Ale myslím si, že sme boli dôslední, pokiaľ ide o naše obavy v tomto smere."

Hovorca Pentagonu brig. Generál Patrick Ryder v utorok uviedol, že USA neschválili ani nedostali ukrajinské žiadosti o presun vybavenia polovojenským skupinám. 

Zdroj: Facebook | ukrajinské tanky
Ukrajina sa bráni - to my nie

Ukrajina účasť na útoku poprela a uviedla, že dve skupiny – Légia slobodného Ruska a Ruský dobrovoľnícky zbor – pozostávajú iba z ruských občanov, ktorí bojujú na strane Kyjeva s cieľom vytvoriť demilitarizovanú zónu na hraniciach s Ukrajinou.

Andrij Cherniak, predstaviteľ ukrajinského vojenského spravodajstva alebo HUR, pre POLITICO povedal, že vojenská pomoc poskytovaná USA a ďalšími západnými spojencami je prísne obmedzená na použitie ukrajinskou armádou.

Studená sprcha pre Zelenského
Krajiny NATO sú podľa jeho šéfa Stoltenberga v ostrom spore o členstvo Ukrajiny v aliancii. Nevyzerá to, že by sa urovnal do začiatku konania samitu vo Vilniuse v polovici júla. Tak znie informácia rakúskeho spravodajského webu orf.at. Ukrajina... Čítať ďalej
25 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Kde vzali partizáni americkú techniku?

"Každá guľka je sledovaná nielen nami, ale aj našimi západními spojencami," povedal Cherniak a dodal, že nevie, odkiaľ polovojenské skupiny získali vozidlá vyrobené v USA. Aj keď trval na tom, že skupiny konali na vlastnú päsť, Cherniak povedal, že HUR bol s nimi v kontakte a medzi Rusmi zaznamenal zvýšené protiputinovské nálady.

„Naším hlavným cieľom je chrániť Ukrajinu. Pre nás sú to ruskí občania, ktorí sú proti Putinovi a chcú otriasť jeho režimom. Takže spolupracujeme s kýmkoľvek, aby sme dosiahli náš hlavný cieľ,“ povedal Cherniak. "Čoraz viac ľudí v Rusku chápe, že nechcú zomrieť za Putina vo vojne."

Zdroj: reprofoto YouTube @SŠ | Sergej Šojgu, minister obrany Ruskej federácie

Ruský minister obrany Sergej Šojgu počas televízneho stretnutia s ruskými vojenskými predstaviteľmi označil tieto skupiny za ukrajinských „nacionalistov“ a ukázal zábery dvoch vážne poškodených obrnených vozidiel, ktoré vyzerajú podobne ako tie, ktoré USA poskytli Ukrajine v rámci vojenskej pomoci.

„Počas protiteroristických operácií boli jednotky nacionalistických formácií blokované a porazené leteckými útokmi a delostreleckou paľbou a aktívnymi akciami. Zvyšky nacionalistov boli uvrhnuté na územie Ukrajiny, kde boj pokračoval, až kým neboli úplne zlikvidované,“ povedal Šojgu.

Kúpili od Putina

Samotné dve skupiny však tvrdili, že sa dokázali vrátiť na Ukrajinu len s dvoma zabitými a 10 zranenými z Légie slobodného Ruska, ako aj s dvoma zranenými z Ruského dobrovoľníckeho zboru.

Na otázku, ako získali vozidlá vyrobené v USA, Denis Kapustin z Ruského dobrovoľníckeho zboru, známy ako „White Rex“ (rovnaké meno ako jeho biela nacionalistická línia oblečenia), žartoval, že jeho bojovníci si ich mohli kúpiť v akomkoľvek vojenskom obchode od Vladimira Putina. 

Kapustin tiež tvrdil, že jeho skupina vrátila späť vojenské vozidlá ukradnuté z Ukrajiny.

Šojgu sľubuje tvrdú odpoveď na útoky na Rusko
Šojgu prisľúbil rýchlu a tvrdú reakciu na prielomy ukrajinských sabotérov. Ruský minister obrany Sergej Šojgu prisľúbil rýchlu a mimoriadne tvrdú reakciu na pokusy ukrajinských síl preniknúť do Ruska. Minister tvrdí, že bolo zabitých viac ako 70... Čítať ďalej
25 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik