Studená sprcha pre Zelenského
25 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Krajiny NATO sú podľa jeho šéfa Stoltenberga v ostrom spore o členstvo Ukrajiny v aliancii. Nevyzerá to, že by sa urovnal do začiatku konania samitu vo Vilniuse v polovici júla. Tak znie informácia rakúskeho spravodajského webu orf.at.

Ukrajina presadzuje rýchly vstup do NATO, ale členské krajiny aliancie sú názorovo rozdelené aj krátko pred summitom v Litve. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v Bruseli uviedol, že v rámci aliancie existujú na túto tému "rozdielne názory". Pripomenul, že rozhodnutie o prijatí by muselo byť jednomyseľné.

Zelenskyj "dúfa"

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol pozvaný na summit NATO, ktorý sa uskutoční 11. až 12. júla v litovskom hlavnom meste Vilnius. Dúfa tam „vo veľmi jasný odkaz, že po vojne budeme v NATO“, ako zdôraznil počas návštevy Holandska začiatkom mája.

Poľsko a pobaltské štáty

Stoltenberg však tieto očakávania utlmil. „Nikto momentálne nevie presne povedať, aké bude konečné rozhodnutie na summite vo Vilniuse v tejto otázke,“ zdôraznil Nór na podujatí organizovanom German Marshall Fund. Podľa diplomatov v Bruseli majú výhrady Spojené štáty a mnohé ďalšie členské štáty.

Hlavnými podporovateľmi inklúzie sú Poľsko a pobaltské štáty. Lotyšský premiér Krisjanis Karins povedal, že trvalý mier pre Ukrajinu možno dosiahnuť len ako súčasť NATO.

Angela to pribrzdila

Na summite v Bukurešti v apríli 2008 NATO prisľúbilo pristúpenie Ukrajiny. Okrem iných vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová z ohľaduplnosti k Rusku zabránila potrebnému harmonogramu členstva.

Tibor Gašpar: Dáma z paláca na niečo zabúda!
Keď je volebným programom KLAMSTVO. Pred viac ako troma rokmi sme boli svedkovia masívnej predvolebnej propagandy, ktorej jediným cieľom bolo odstaviť politickú stranu Smer, pripomína vo svojom statuse na sociálnej sieti bývalý prezident... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik