ZÁPADU SA NEDARÍ! Európa chce Latinskú Ameriku obrátiť proti Putinovi
24 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

VEĽA ŠŤASTIA, odkazuje globálny Juh. V boji za srdcia a mysle proti Rusku sa Európa zameriava na nový cieľ. Latinská Amerika však nepočúva. Diplomatické snahy o získanie podpory pre Ukrajinu boli doteraz väčšinou odmietnuté, informuje POLITICO.

Ofenzíva vedúcich diplomatov z veľkých európskych krajín a inštitúcií sa snažila získať neutrálne zmýšľajúce latinskoamerické národy pre svoju vec ako súčasť širšieho geopolitického boja s Ruskom a Čínou.

Posledným, ktorý to vyskúšal, bol minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva James Cleverly. V stredu navštívil Brazíliu. V posledný deň týždňového turné po Latinskej Amerike, ktoré už zahŕňalo rozhovory na vysokej úrovni v Kolumbii a Čile.

POLOVICA SVETA DRŽÍ S RUSKOM! Afrika i Latinská Amerika odmietajú odsúdiť inváziu
GLOBÁLNY JUH DRŽÍ S RUSKOM! Národy Latinskej Ameriky a Afriky vytvorili vo štvrtok počas hlasovania na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov podporu proti odsúdeniu Ruska na výročie jeho „špeciálnej operácie“ proti Ukrajine, informuje... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Západ robí možné i nemožné, aby globálny Juh presvedčil

Cesta bola súčasťou širšieho diplomatického tlaku, čo Cleverly výslovne uviedol vo svojom prejave v decembri minulého roka, s cieľom získať národy, ktoré sa „často označujú za nezapojené“ a „obávajú sa zaviazať sa akýmkoľvek smerom, len preto, že to chcú iné krajiny“.

Južná Amerika pritiahla v posledných mesiacoch mimoriadnu pozornosť západných lídrov, keď sa ukrajinskí spojenci túlali po svete a hľadali kritické nerasty pre high-tech dodávateľské reťazce, ako aj muníciu a zbrane, ktoré by pomohli Kyjevu obnoviť okupované územia.

Čile aj Brazília majú stovky tankov Leopard nemeckej výroby, ktorý Západ v posledných mesiacoch daroval Ukrajine. Kolumbia a Brazília majú vojenskú techniku ​​ruskej výroby vrátane transportných vrtuľníkov MiG a protitankových rakiet, ktoré by ukrajinská armáda mohla ľahko ovládať.

Zdroj: Getty Images | Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa nedeľným prejavom na summite G7, čiastočne namiereným proti brazílskemu prezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi, snažil povzbudiť Brazíliu k podpore svojej krajiny. Ale bilaterálne stretnutie medzi Zelenským a Lulom bolo zrušené z dôvodov plánovania, povedal Zelenskyj novinárom.

Žiadna podpora pre Kyjev! To sa nestane

A v rozhovore pre POLITICO pred návštevou Cleverlyho, brazílsky predstaviteľ vylúčil akékoľvek zvýšenie podpory pre Kyjev. Brazília doteraz odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu, ale odmietla poskytnúť vojenskú pomoc alebo sankcionovať Moskvu.

„V ideálnom svete by Briti chceli, aby sa Brazília pripojila k sankciám. Ale sú dosť bystrí na to, aby pochopili, že nič také ako ideálny svet neexistuje a veci sú také, aké sú,“ povedal predstaviteľ.

Na otázku, či by Británia mohla presvedčiť Čile, aby dodala Ukrajine vojenskú pomoc, čilský predstaviteľ odpovedal: „To sa nestane, vôbec nie... Je to téma, ktorú musia vyriešiť veľké mocnosti, nie niečo, čo môžeme urobiť z druhého konca sveta.”

Koho treba ešte zlákať do vojny?
Zelenskyj chce samit Latinskej Ameriky a Ukrajiny. "Išiel by som na toto stretnutie osobne". Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že by veľmi rád usporiadal samit medzi Ukrajinou a krajinami Latinskej Ameriky. Je pripravený tam fyzicky ísť, aby... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Milan Laca

Západné návnady na globálny Juh nezaberajú

V pondelok v čilskom hlavnom meste Santiago sa Cleverly snažil prilákať vlády Latinskej Ameriky bližšie k Západu argumentom, že región si zaslúži väčšie slovo na medzinárodnej scéne, a podporou Brazílie získať stále kreslo v Bezpečnostnej rade OSN. "Naše svetové multilaterálne inštitúcie potrebujú reformu," povedal, "najmä preto, aby dali viac hlasu a vplyvu Latinskej Amerike."

Európska únia robí v posledných mesiacoch podobné tančeky, pričom Latinskú Ameriku navštívili vysoké osobnosti ako predseda Európskej rady Charles Michel a nemecký kancelár Olaf Scholz. Najmä Michel naliehal na krajiny takzvaného globálneho juhu, aby podporili postoj EÚ a USA k Ukrajine, pretože sa obával, že niektoré budú s Ruskom príliš sympatizovať.

Scholz pri svojej januárovej návšteve Brazílie zlyhal, čo viedlo k napätej tlačovej konferencii, na ktorej Lula uviedol, že jeho krajina „nemá záujem odovzdať muníciu, ktorú možno použiť vo vojne medzi Ukrajinou a Ruskom“.

Ďalšou v poradí pri presviedčaní bude nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbock. Začiatkom budúceho mesiaca zamieri do Brazílie, aby propagovala záverečné práce na obchodnej dohode medzi EÚ a Latinskou Amerikou a zároveň vyzvala Lulu, aby odsúdil ruskú agresiu a podporil Ukrajinu.

Lula da Silva, foto: Getty Images

Pomôže vydieranie? Ak pomôžete Kyjevu, pohnú sa 25 rokov neriešené dohody

Jedným z hlavných ťahúňov tlaku na užšie vzťahy s Latinskou Amerikou zostáva teda Nemecko. Scholz v pondelok označil „krajiny na americkom juhu“ za prvé, s ktorými chce, aby EÚ zabezpečila nové významné obchodné dohody. 

O návrhu dohody EÚ s blokom Mercosur v Argentíne, Brazílii, Paraguaji a Uruguaji sa rokuje takmer 25 rokov a pre Nemecko je najvyššou prioritou, pričom Berlín chce otvoriť mimoriadne chránený juhoamerický trh. "Som veľmi za to, aby sme konečne rýchlo dosiahli to, čo trvalo tak dlho, kým sa dosiahol pokrok," povedal tento týždeň Scholz.

Za týmto účelom zamieri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v druhom júnovom týždni do Čile, Brazílie a Argentíny. Jej turné – pôvodne plánované na apríl – sa zameria aj na hroziacu obchodnú dohodu a geobezpečnosť.

Indický premiér z G20: Globálne riadenie zlyhalo! Východoeurópska územná šarvátka nie je náš konflikt!
Indický premiér Narendra Modi vo štvrtok na zhromaždení najvyšších diplomatov z členských krajín G20 povedal, že „globálna správa vecí verejných zlyhala“ vo svojich misiách zabrániť budúcim vojnám a prinútiť krajiny, aby spolupracovali na... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Ak chcete obchod, zmeňte prístup k Rusku a Číne!

Bilaterálny obchod, ako aj rozvoj spolupráce medzi Britániou a Latinskou Amerikou v oblasti energetiky a životného prostredia, je oficiálne aj stredobodom súčasnej týždňovej návštevy Jamesa Cleverlyho. Predstavitelia dvoch krajín, ktoré navštívil, však uviedli, že Cleverly chcel radšej diskutovať o ich prístupe k Rusku a Číne a nie o obchodnej spolupráci.

Ako sa priblížiť k Číne zostáva azda najpálčivejšou otázkou zo všetkých, pričom Peking je stále najväčším obchodným partnerom Brazílie aj Čile. Žiadna vláda si nechce znepriateliť Peking, ani byť nútená vybrať si medzi obchodovaním s Čínou alebo USA. Predchádzajúce ľavicové režimy v regióne mali s Washingtonom hlboko narušené vzťahy.

Samit BRICS 2023, foto: Getty Images
Brazílsky predstaviteľ uviedol, že Brasília si chce zachovať „vlastný priestor autonómie“ a že očakáva, že Cleverly bude diplomatický pri výmene názorov s jeho brazílskym náprotivkom Maurom Vieirom, s ktorým sa má stretnúť v stredu. "Briti sa snažia nájsť správnu rovnováhu vo svojich vzťahoch s Čínou vo svetle ich záujmov, a tak je to aj s Brazíliou," uviedol predstaviteľ. „Pre ministra zahraničia by bolo smiešne ísť do Brazílie a žiadať Brazíliu, aby menej obchodovala s Čínou. Vie, že by to bol neúspech."

Čilský predstaviteľ dokonca povedal, že sú "sklamaní". "Cleverly neponúkol nič, aby si nás naklonil. Ak chcete konkurovať Číne, musíte zaplatiť. Musíte priniesť niečo na výmenu," povedal úradník. "Očakával by som konkrétnejšie záväzky - ale to som nevidel."

Zdá sa, že Európa bude musieť ešte riadne zabojovať. Ale je pravdepodobné, že globálny Juh sa pre podporu Ukrajiny presvedčiť nepodarí.

TAK TOTO ZÁPAD UŽ NEROZDÝCHA!
Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Alžírsko, Egypt, Bahrajn a Irán oficiálne požiadali o vstup do skupiny krajín BRICS, ktorá sa pripravuje na svoj výročný samit v Južnej Afrike. Nakoľko krajiny globálneho Juhu sa naďalej vzdávajú amerického... Čítať ďalej
04 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik