TAK TOTO ZÁPAD UŽ NEROZDÝCHA!
04 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Alžírsko, Egypt, Bahrajn a Irán oficiálne požiadali o vstup do skupiny krajín BRICS, ktorá sa pripravuje na svoj výročný samit v Južnej Afrike. Nakoľko krajiny globálneho Juhu sa naďalej vzdávajú amerického dolára, predstavitelia BRICS uviedli, že tento blok pracuje na vývoji novej meny, informuje Bloomberg.

Globálny Juh verzus Západ

Ropná šestka ide do BRICS a podľa Anila Sooklala, veľvyslanca Juhoafrickej republiky pri tejto skupine, celkovo 19 krajín prejavilo záujem o vstup do bloku rozvíjajúcich sa trhov Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky (BRICS).

„Bude sa diskutovať o rozšírení BRICS a o spôsobe, akým sa to stane… Trinásť krajín oficiálne požiadalo o vstup a ďalších šesť požiadalo neformálne. Žiadosti o vstup dostávame každý deň,“ povedal juhoafrický predstaviteľ koncom apríla pre agentúru Bloomberg.

Výročný samit BRICS sa uskutoční v Kapskom Meste počas prvého júnového týždňa. Svoju účasť na ňom potvrdili ministri zahraničných vecí všetkých piatich členských štátov.

Preteky sa začali

Začiatkom tohto mesiaca agentúra Bloomberg odhalila, že BRICS by mal v očakávaniach hospodárskeho rastu čoskoro prekonať štáty G7 pod vedením USA.

Podľa ich analýzy, zatiaľ čo krajiny G7 a BRICS prispeli v roku 2020 k celosvetovému hospodárskemu rastu rovnakým dielom, výkonnosť bloku vedeného Západom v poslednom čase klesá. Očakáva sa, že do roku 2028 bude G7 tvoriť len 27,8 % svetového hospodárstva, zatiaľ čo BRICS bude tvoriť 35 %.

Spojeným štátom hrozí už o mesiac bankrot
Ministerka financií USA Janet Yellenová podľa rakúskeho verejnoprávneho webu orf.at varovala, že vláda USA by mohla v spore o dlhový strop čoskoro zlyhať a to by znamenalo štátny bankrot už po 1. júni. Finančné rezervy podľa nej v prípade zázraku... Čítať ďalej
02 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Umieračik pre dolár?

Odhady prišli len niekoľko týždňov po tom, ako podpredseda ruskej Štátnej dumy Alexander Babakov prezradil, že BRICS pracuje na vývoji „novej meny“, ktorá bude predstavená na nadchádzajúcom samite organizácie.

Členské štáty BRICS predstavujú viac ako 40 % svetovej populácie a približne štvrtinu svetového HDP.

Záujem krajín globálneho Juhu o vstup do bloku prichádza v čase, keď sa čoraz viac vlád odkláňa od amerického dolára. Zelená bankovka sa stala pre dolárové ekonomiky nedôveryhodnou v dôsledku rastúcich úrokových sadzieb regulovaných americkým Federálnym rezervným systémom (FED) a posilňovaním dolára zo strany banky prostredníctvom finančných sankcií.

Západ – najmä Európa – navyše čelí rastúcej energetickej kríze, ktorá je dôsledkom sankcií zameraných na ruské energetické trhy v dôsledku ruskej  invázie na Ukrajinu a sabotáže plynovodu Nordstream.

Panika v USA: Za posledné dva mesiace SKRACHOVALA už tretia veľká banka
Americké finančné úrady zatvorili v pondelok problémovú kalifornskú banku First Republic Bank. A dohodli sa na predaji jej aktív banke JPMorgan Chase. Informuje o tom TASR First Republic je tak treťou veľkou americkou bankou, ktorá zlyhala za... Čítať ďalej
01 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik