Je tu čas (nerovného) boja s komármi
26 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Leto máme ešte len pred sebou, no samosprávy na celom juhozápadnom Slovensku už musia riešiť každoročný problém – premnožené komáre. Na Záhorí sa dokonca hovorí o kalamite. Tú rok čo rok vo väčšej či menšej miere riešia samosprávy nie len na Záhorí, ale aj na Podunajskej nížine, či Zemplíne.

Na sociálnych sieťach v týchto dňoch o boji s otravným hmyzom hovorí takmer každá obec na Záhorí. Kostolište, Stupava, Sekule, Čáry, Borský Svätý Jur a mnohé ďalšie svojich obyvateľov žiadajú o spoluprácu pri prevencií množenia komárov. Tým stačí aj malá vodná plôška, ale aj nepokosený trávnik. Problémy s komármi má aj mesto, ktoré ich má v názve. Miestni sa pri svojich aktivitách rozhodujú medzi pobytom na ostrom slnku, alebo stretom s obrovskými rojmi komárov.

Záhorie

 „Obec Kostolište v súčasnej dobe monitoruje plochy ako potencionálne liahniská tohto hmyzu v blízkom okolí zastavaného územia obce a vo vhodnom čase by chcela použiť aplikáciu s prípravkom BTI, ktorá výlučne ničí len larvy komárov v stojatej vode,“informuje obec Kostolište na Záhorí, ktorá vidí pôvod problému v zaplavení alúvia (nánosov, pozn. red.) rieky Moravy. V minulých obdobiach používali iný chemický prípravok, ktorý bol škodlivý nie len pre iný, užitočný hmyz, ale aj pre ľudské zdravie.

"Dankovci" v ťažení za záchranu urgentu v Malackách
"V mene Slovenskej národnej strany žiadam odborníka na poste ministra zdravotníctva - pána ministra Palkoviča, aby sa bezodkladne zaoberal medializovanými informáciami o ukončení fungovania urgentného príjmu v Malackách." Píše sa v otvorenom liste,... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Rady obyvateľom

Aby sa obec vyhla zbytočnému množeniu hmyzu, vydali pre svojich obyvateľov niekoľko rád, ktoré by mali tomuto javu zabrániť.

„Pravidelne vylievajte všetku vodu zo sudov v záhradke. V najteplejších dňoch komárom stačí na vyliahnutie len pár dní, preto použite všetku vodu zo sudov na polievanie minimálne raz týždenne. Dôležité je zužitkovať všetku vodu na týždennej báze. Ak vám v sude ostane čo i len trochu vody, tá sa môže rýchlo zohriať a larvy sa o to rýchlejšie vyvinú na komáre,“odporúča Kostolište.

Takisto je dôležité pred dažďom ukryť staré pneumatiky, malé nádobky pod kvetináčmi či krhly. Ak to samozrejme nejde, je dôležité povylievať z nich všetku vodu.

Ilustračné foto - TASR

Pokoste si pozemok

„Menšie vodné plôšky sa tiež rýchlejšie zohrejú, vďaka čomu sa v nich larvy komárov vyvíjajú ešte rýchlejšie. Tým, ktorí majú jazierka, odporúčajú jeho zarybnenie, keďže ryby sú prirodzenými predátormi lariev komárov,“upozorňujú odborníci. Ak dažďovú vodu vylievať nechcete, lebo ju využívate na polievanie záhrad, sud zakryte – komáre tam nebudú môcť naklásť vajíčka.

Obec tiež apeluje na ľudí, aby pokosili svoje trávnaté pozemky. Vysoká tráva je výborným útočiskom pre komáre pred priamym slnkom.

Koordinujú sa, aby ušetrili

Keďže komáre nie sú len problémom istej malej lokality, aj riešenie by malo byť plošné. Vedia to aj na Záhorí a tak sa niekoľko obcí rozhodlo bojovať proti ich premnoženiu spoločnými silami a koordinovane.

„Tento prístup nám umožňuje aj úsporu finančných prostriedkov obcí. Vďaka spoločnej spolupráci obcí Sekule, Kúty, Borský Svätý Jur, Čáry, Brodské a Kuklov dokážeme optimalizovať náklady na postrek a minimalizovať mrhanie prostriedkov. Týmto spôsobom zabezpečujeme efektívne využitie zdrojov obcí a zároveň dosahujeme požadovaný výsledok v boji proti komárom,“ informuje obec Sekule na svojej facebookovej stránke.

V Senici je mimoriadna situácia
Po silnej búrke s krúpami, ktorá bola sprevádzaná prívalovým dažďom, museli v mestskej časti Senice Kunov zasahovať viaceré zložky. Búrka zasiahla časť mesta v utorok (23. 5.) približne o 16.30 h a od 17.30 h bol mestom vyhlásený mimoriadny stav... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

V Komárne s komármi bojujú tiež

Problém s komármi rieši celé Záhorie, tradične ho má aj Bratislava, či mesto, ktoré ho má doslova v názve. „Inváziu“ bodavého hmyzu očakávajú aj tu a preto je jedným z opatrení aj kosenie verejných priestranstiev. Ich problémom je tiež množstvo lužných lesov v okolí, ktoré vodou zásobuje vážsko-dunajská delta.

Facebook / Mesto Komárno | V Komárne sa v meste osvedčilo kosenie verejných plôch

„V záhrade vieme byť, len kým nezapadne slnko. Akonáhle nepáli, zo záhradiek nás vyháňajú komáre. Milujem nording walking (chôdzu za pomoci „lyžiarskych palíc“, pozn. red.) a denne riešim dilemu – nechám sa na svojej „obchôdzke okolo Pevnosti“ doštípať doslova agresívnymi komármi, alebo sa nechám ugrilovať slnkom,“ hovorí Anna Greššová,“ seniorka z Komárna.