Eurokomisia šokuje! Slovensko je na POKRAJI BANKROTU
06 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Slovensko sa ocitlo na pokraji bankrotu! Slovensko v posledných dňoch zápasí s mimoriadne vážnou situáciou. Padá vláda, zúri ústavná kríza, prezidentka je v zahraničí. A aby toho nebolo málo, podľa portálu Trend nám hrozí ďalší závažný problém. Ak sa Slovensko nespamätá a nezačne okamžite s úspornými opatreniami, hrozí nám kolaps dôchodkového systému ale aj starostlivosti o seniorov, pričom kolaps zdravotníctva už pociťujeme. O bankrote celkom vážne hovorí aj Európska komisia.

Hoci si to politici veľmi neradi priznávajú, analýzy hovoria o tom, že v priebehu niekoľkých desaťročí sa verejný dlh Slovenska zvýši tak, že nás to doženie do bankrotu. Len teraz príde realita prázdnej špajzy, o ktorej tak rád hovoril Igor Matovič počas svojho pôsobenia v premiérskom kresle.

Šetriť však veľmi neplánuje ani opozícia, hoci aktuálna analýza Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) hovorí, že aby nám ekonomika ako-tak fungovala, potrebovali by sme opatrenia za niekoľko miliárd. O bankrote hovoria aj analýzy Európskej komisie. Aj v reakcii na menšie dopady energokrízy sa bude škrtať v pomoci pre podniky.

Šialený verejný dlh

Kým v minulom roku sa záväzky Slovenska vyšplhali na 57,8 desatín percenta HDP, v nasledujúcich dekádach príde k extrémnemu nárastu výdavkov v súvislosti so starnúcou populáciou a faktom, že mnoho mladých ľudí Slovensko opúšťa.

V preklade to znamená, že na dôchodky Slovákov nebude mať kto robiť. Rada pre rozpočtovú zodpovednosti očakáva, že o 50 rokov pri takomto vývoji situácie sa slovenský verejný dlh vyšplhá na 360 percent hrubého domáceho produktu.

Bájka o prázdnej špajze

Pri prevzatí vlády sme od Igora Matoviča často počúvali slová o tom, že po vládach Smeru zostala „prázdna špajza“. To celkom pravda nebola, pretože dodnes vidíme, že rozdávať bolo z čoho – „legendárne“ celoplošné testovanie, nákupy množstva vakcín, ale aj dotácie kolegom však špajzu reálne vyprázdnili.

Heredoš: Mám toho už PLNÉ ZUBY! Pravda o ovplyvňovaní verejnej mienky (VIDEO)
Miroslav Heredoš, ktorého si pamätáme počas covidu-19 ako aktivistu a iniciátora Voľnej zóny rozbehol „pátranie“ po pozadí agentúry Focus. S jej prieskumami preferencií politických strán sa stretávame vo vysielaní televízií či na stránkach novín... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

"Atomofka“ rodičovský dôchodok

„Zavedenie rodičovského dôchodku a vznik nároku na predčasný dôchodok po štyridsiatich odpracovaných rokoch zvýši výdavky Sociálnej poisťovne a zhoršuje dlhodobú udržateľnosť okamžite,“ dodáva RRZ, ktorá varuje, že sa môže stať, že v platnosti ostanú len opatrenia zvyšujúce výdavky.

„V prípade účasti v nasledujúcej vláde zrušíme postupné zvyšovanie veku odchodu do penzie a opäť zavedieme dôchodkový strop,“sľubuje predseda Smeru-SD Robert Fico v rámci predvolebnej kampane. Ako však tento výpadok mieni vykryť, nevedno.

O šetrení však nehovorí ani Eduard Heger, ktorý len konštatoval, že „vláda musí v kríze pomáhať a v dobrých časoch šetriť“ hoci vie, že aby sa slovenské financie ozdravili, musí Slovensko v najbližších troch rokoch prijať opatrenia za štyri miliardy eur.

Miernejšia energetická kríza

V apríli aj Euroópska komisia zverejnila informáciu, že Slovensko je v rámci eurozóny najviac ohrozené bankrotom. Štátny tajomník ministerstva financií preto hovorí o nutnosti šetrenia.

„Mali sme na tento rok pripravenú v rozpočte trištvrte miliardu eur na finančnú injekciu pre štátne podniky v súvislosti s energokrízou. Keďže priebeh tej energokrízy je omnoho miernejší, nebudeme musieť túto injekciu využiť a budeme môcť tento výdavok viazať pre účely tri percentá,“ vysvetlil  Marcel Klimek.

Finančná injekcia pre podniky sa škrtá
Vlčanov škandál je vlastne genilány marketing. Prekryl skutočnosť, že odvolanej vláde Slovenskej republiky sa dnes skončila výnimka z dlhovej brzdy. A to je v ekonomike štátu veľmi výrazná udalosť. Vláda už nesmie rozhadzovať, naopak, musí viazať... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Bloomberg: Východná Európa si požičiava ako nikdy predtým! Aj dlh Slovenska rastie rekordným tempom

A aby toho nebolo málo, do bankrotu nás vedú aj pôžičky za posledný rok. Vojnové finančné mýto sa totiž hromadí! Vlády východnej Európy si už tento rok požičali takmer 32 miliárd dolárov! To je trikrát viac ako v rovnakom období minulého roka, informuje agentúra Bloomberg.

Prvýkrát za desať rokov je medzi desiatimi najväčšími dlžníkmi z rozvojových krajín na zahraničných trhoch päť východoeurópskych krajín – Poľsko (9 miliárd USD), Rumunsko (6 miliárd USD), Maďarsko (5 miliárd USD), Slovensko (4 miliardy USD) a Slovinsko (3 miliardy USD)

"Východná Európa zažíva obrovské finančné straty, keďže vládne výdavky výrazne vzrástli kvôli potrebe kompenzovať vojenské náklady a náklady na pobyt ukrajinských utečencov," píše agentúra.

Matovič: Káčer povalil vládu vďaka STRAŠNÉMU BABRÁCTVU EDA HEGERA
Ak by prezidentka Zuzana Čaputová chcela podporu pre úradnícku vládu, mala by rokovať s OĽANO, zatiaľ s hnutím nekomunikuje. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal líder hnutia Igor Matovič. Strana SaS si podľa poslanca Mariána... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik