Matovič: Káčer povalil vládu vďaka STRAŠNÉMU BABRÁCTVU EDA HEGERA
06 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Ak by prezidentka Zuzana Čaputová chcela podporu pre úradnícku vládu, mala by rokovať s OĽANO, zatiaľ s hnutím nekomunikuje. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal líder hnutia Igor Matovič. Strana SaS si podľa poslanca Mariána Viskupiča vie predstaviť podporu úradníckej vlády v parlamente. Dodal, že prezidentka nemá inú možnosť, ako ju vymenovať.

Strašné babráctvo Eda Hegera

Matovič vyhlásil, že poslednú ranu dočasne poverenej vláde Eduarda Hegera uštedril šéf diplomacie Rastislav Káčer, keď sa rozhodol odísť z funkcie. "Káčer - vlastný človek Eduarda Hegera uštedril poslednú ranu vláde Eda Hegera. Povalil vládu," skonštatoval Matovič.

"Rozhodol sa aj kvôli kauze ministra Vlčana ale rozhodol sa večer po vystúpení Hegera v RTVS. On to nazval strašným babráctvom. A v podstate začal bojovať proti vlastnému predsedovi strany. Potom ráno im poslal, ževraj, vystúpenie zo strany Demokrati a nakoniec podal demisiu," zhrnul postup povereného ministra zahraničia Káčera expremiér.

Líder OĽANO si myslí, že nastane úradnícka vláda a budúci týždeň už Heger nebude premiérom. Viskupič uviedol, že prezidentka nemá na výber a najlepšie je vymenovať úradnícku vládu, ktorá by relatívne pokojne doviedla krajinu do volieb.

Smer navrhuje cestu von z HEGERO-ČAPUTOVSKÉHO CHAOSU
Požadujeme predčasné voľby 1. alebo 8. júla! Slovensko sa kvôli Hegerovi a Čaputovej ocitlo v takom chaose, že iná možnosť neexistuje. Skonštatoval to na sociálnej sieti podpredseda Smeru - SSD Ľuboš Blaha. OĽaNO sú zlodeji, Demokrati sú mŕtvoly,... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Nástup progresívnej vlády?

Prípadnú úradnícku vládu označil Matovič za progresívnu. "Nenazval by som to vládou odborníkov, skôr si myslím, že to bude progresívna vláda Zuzany Čaputovej. Progresívne Slovensko - materská strana pani prezidentky sa do parlamentu nedostala, a takýmto spôsobom si to vlastne užijú, že možno pol roka tú progresívnu vládu tu nakoniec cez pani prezidentku budú mať," zamyslel sa Matovič.

"Ak chce mať podporu, chce pristúpiť k tomu zodpovedne, musí predtým rokovať s naším hnutím. Ak nebude, nemusí počítať s podporou pre svoju úradnícku progresívnu vládu," povedal o prezidentke líder OĽaNO. Debatu s prezidentkou považuje za prejav úcty voči ľuďom, ktorí volili OĽANO a to dostalo mandát na vymenovanie ministrov. Nevylučujú podporu úradníckej vlády, ak by mali možnosť nominovať do nej ľudí mimo politiky.

Nominácie ľudí do úradníckej vlády sú podľa Viskupiča zodpovednosťou prezidentky. Nechcel špekulovať o menách. SaS si vie predstaviť podporu úradníckej vlády, no nečaká, že by získala podporu v parlamente. Považuje to však za lepšie riešenie než súčasný stav sprevádzaný chaosom a chýbajúcimi ministrami.

Igor Matovič a Marián Viskupič, foto: TASR

Skorší termín volieb neprichádza do úvahy

Skorší termín volieb začiatkom júla, ako to presadzuje Smer-SD, by bol podľa Viskupiča len ďalším vnášaním chaosu. Dodal, že SaS iný termín volieb nepodporí.

Matovič uviedol, že v tomto prípade by nebol žiaden priestor na kampaň, čo je podľa neho v rozpore s demokratickými pravidlami, a navyše je v tom čase veľa voličov v zahraničí na dovolenkách.

Kauza Samuela Vlčana

Téma, ktorá diskusiu o vymenovaní úradníckej vlády opäť spustila, je kauza ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. Jeho rodinná firma dostala v apríli od ministerstva životného prostredia nenávratný príspevok približne 1,4 milión eur. Po medializovaní týchto informácií vo štvrtok (4. 5.) ponúkol svoju funkciu k dispozícii.

Igor Matovič odmieta, že by bol zodpovedný za vzniknutú situáciu. Obvinil Eduarda Hegera, že zvaľuje na OĽANO svoju zodpovednosť za ministra, ktorého sám nominoval. „Vlčan nebol nominantom OĽANO, ale Eduarda Hegera,“ uviedol Matovič.

Viskupič ocenil politické gesto dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, ktorý sa rozhodol odísť z funkcie. Mal by podľa neho odmietnuť dotáciu. Časť politickej zodpovednosti leží podľa Viskupiča aj na Hegerovi, ako aj dočasne poverenom šéfovi envirorezortu Jánovi Budajovi.

Úradnícka vláda NA SPADNUTIE! Kto vymení Hegera?
Vo štvrtok odstúpil minister pôdohospodárstva Vlčan (OĽaNO), v piatok požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí Rastislav Káčer (Demokrati) a opozícia žiada odstúpenie ministra životného prostredia... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik