Spojeným štátom hrozí už o mesiac bankrot
02 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Ministerka financií USA Janet Yellenová podľa rakúskeho verejnoprávneho webu orf.at varovala, že vláda USA by mohla v spore o dlhový strop čoskoro zlyhať a to by znamenalo štátny bankrot už po 1. júni. Finančné rezervy podľa nej v prípade zázraku vydržia o pár týždňov dlhšie a presný dátum bankrotu USA nie je možné s istotou stanoviť, napísala Yellenová v liste predsedovi Snemovne reprezentantov USA Kevinovi McCarthymu.

Odhad je založený na aktuálne dostupných údajoch. Ministerka varovala, že by čakanie na zvýšenie dlhového stropu mohlo vážne poškodiť americkú ekonomiku. Ak sa podľa nej dlhový strop čoskoro nezvýši, môže dôjsť k bezprecedentnému zlyhaniu americkej vlády. To by mohlo uvrhnúť globálnu ekonomiku do krízy.

Republikáni volajú po úsporách 

Republikáni sú proti zvýšeniu dlhu bez výrazných úspor. McCarthy chce dosiahnuť, aby "demokratický" americký prezident Joe Biden súhlasil so znížením niektorých vládnych výdavkov, ako sú investície do ochrany klímy. Biden však dal jasne najavo, že sa nenechá „vydierať“. Informuje orf.at.

Blíž k Tebe, USA...
Poľský prezident Duda: slogan poľského predsedníctva EÚ bude „viac USA v Európe“. "Posilnenie spolupráce so Spojenými štátmi a rozšírenie Európskej únie bude prioritou poľského predsedníctva EÚ", vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda v prejave,... Čítať ďalej
01 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme