Blíž k Tebe, USA...
01 | 05 | 2023 I Milan Laca

Poľský prezident Duda: slogan poľského predsedníctva EÚ bude „viac USA v Európe“.

"Posilnenie spolupráce so Spojenými štátmi a rozšírenie Európskej únie bude prioritou poľského predsedníctva EÚ", vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda v prejave, venovanom výročiu vstupu Poľska do EÚ. Varšava bude predsedať Európskej únii v prvej polovici roka 2025.

Dlho dumali

Duda povedal, že spolu s premiérom Mateuszom Morawieckim dlho uvažovali o prioritách počas poľského predsedníctva v EÚ.

"Je potrebné posilniť euroatlantické väzby. Jednou z našich najdôležitejších priorít počas predsedníctva v Európskej únii pre Európu, bude slogan posilnenia spolupráce s USA, posilnenia euroatlantických väzieb. Viac USA v Európe, viac Európskej únie v USA,“ povedal Duda.

Panika v USA: Za posledné dva mesiace SKRACHOVALA už tretia veľká banka
Americké finančné úrady zatvorili v pondelok problémovú kalifornskú banku First Republic Bank. A dohodli sa na predaji jej aktív banke JPMorgan Chase. Informuje o tom TASR First Republic je tak treťou veľkou americkou bankou, ktorá zlyhala za... Čítať ďalej
01 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Už im dali vedieť!

Duda povedal, že spolu s premiérom informovali o tejto priorite amerického prezidenta Joea Bidena, keď bol na návšteve vo Varšave. "Interakcia so Spojenými štátmi má pre nás zásadný význam a to aj pre budovanie našej bezpečnosti". Poľský prezident tiež povedal, že jednou z priorít predsedníctva jeho krajiny v EÚ bude práca na rozšírení tejto organizácie.

Majú aj iné priority

„Jednou z našich hlavných priorít počas poľského predsedníctva bude členstvo Ukrajiny a Moldavska v EÚ,“ povedal Duda.

"Sme zástancami politiky otvorených dverí, preto sa pozerám aj na krajiny západného Balkánu. Sú to krajiny, sú to spoločnosti, ktoré už niekoľko rokov čakajú na to, aby sa stali súčasťou európskeho spoločenstva. Toto treba napraviť, preto si myslím, že nikto iný, len my - Poľsko, musíme pevne a veľmi rozhodne povedať: musíme ich konečne prijať do EÚ. Musíme prijať krajiny západného Balkánu," uzavrel poľský prezident.

Poľsko zabavilo budovu ruského gymnázia vo Varšave! Rusi sľubujú odplatu!
Poľsko zabavilo budovu ruského gymnázia vo Varšave a teraz bude vo vlastníctve varšavskej mestskej správy, oznámilo v sobotu poľské ministerstvo zahraničných vecí. Rusko proti tomuto kroku okamžite protestovalo a prisľúbilo, že vydá formálny... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme