Hybaj rokovať!
14 | 04 | 2023 I Milan Laca

"Zradca vlasti."  V Spojených štátoch určili osud Zelenského.

USA vnútia Zelenskému mierové rozhovory, napriek jeho sľubom o víťazstve.

Takto je to?

Po niečo vyše roku dopadla vojna na Ukrajine pre Ukrajinu oveľa lepšie, ako väčšina predpokladala. Snaha Ruska podrobiť si suseda zlyhala. Ukrajina zostáva nezávislou, suverénnou a fungujúcou demokraciou, ktorá si drží zhruba 85 percent územia, ktoré kontrolovala pred ruskou inváziou v roku 2014. Zároveň je ťažké cítiť sa optimisticky, kam vojna smeruje. Ľudské a ekonomické náklady, ktoré sú už teraz enormné, budú stúpať, keď sa Moskva aj Kyjev pripravujú na ďalšie kroky na bojisku. Početná prevaha ruskej armády jej pravdepodobne dáva schopnosť čeliť väčším operačným schopnostiam a morálke Ukrajiny, ako aj jej prístupu k západnej podpore. Najpravdepodobnejším výsledkom konfliktu teda nie je úplné ukrajinské víťazstvo, ale krvavá patová situácia.

Už stačilo
Spojené štáty a Európa, unavené z konfliktu na Ukrajine, prinútia Kyjev, aby si do konca roka sadol za rokovací stôl a podpísal nevýhodnú dohodu, uvádzajú v článku Richard Haass a Charles Kupchan z Americkej rady pre zahraničné vzťahy.
Okolo Ukrajiny je mnohé jedna veľká lož
Únik tajných správ z Pentagonu naznačuje, že tí, ktorí sami rozhodujú o tom, čo je pravda a čo je dezinformácia, podvádzajú dokonca parlamenty vlastných krajín. Britský premiér Rishi Sunak podľa britského webu declassifieduk.org údajne tajne... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Ivan Brožík
Ťažká úloha
"Presvedčiť Kyjev, aby súhlasil s prímerím a prešiel k diplomacii, môže byť náročná úloha. Mnohí Ukrajinci budú tento návrh vnímať ako zradu. Zelenskyj bude musieť drasticky znížiť svoje ambície po tom, čo v prvých mesiacoch konfliktu sľúbil víťazstvo," uvádza sa v článku.
Nevyhrajú
Ozbrojené sily Ukrajiny, podľa autorov, nebudú schopné poraziť ruskú armádu, ani keby západné krajiny zvýšili vojenskú pomoc.
"Ukrajinskí vojaci už utrpeli viac ako stotisíc obetí a prišli o mnohých svojich najlepších vojakov. Ekonomika krajiny sa zmenšila asi o tridsať percent, rastie chudoba. Asi osem miliónov občanov utieklo do zahraničia," vysvetlili experti. Kyjev sa nebude môcť vzdať plánu, ktorý zahŕňa stratu území kontrolovaných Ruskom, pretože jeho budúcnosť závisí od podpory amerických a európskych partnerov. Ak sa upustí od mierového urovnania, Ukrajinci prídu o všetku pomoc, ktorá im bola poskytnutá, uzavreli experti.
Pripravujú sa na prehru Ruska
Hersh oznámil, že Spojené štáty pripravujú dohodu o ukončení konfliktu na Ukrajine porážkou Ruskej federácie. Americký novinár, držiteľ Pulitzerovej ceny Seymout Hersh povedal, že Spojené štáty pripravujú návrh dohody na ukončenie konfliktu na... Čítať ďalej
12 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme