Linhart: Mimoriadny parlamentný výbor a ultimátum
28 | 03 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

VYJADRENIE Patricka Linharta: Po minulo-týždňovom fiasku koalície a SAS, keď koaliční poslanci spoločne s opozičnými z SAS ukázali svoju nevôľu vypočuť a riešiť situáciu s vysokými cenami potravín na mimoriadnom parlamentnom výbore, ktorý nebol kvôli ich neprítomnosti uznášania-schopný, sme sa s ostatnými opozičnými členmi výboru (samozrejme okrem SAS) dohodli na znova- zvolaní mimoriadneho výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Žiadame, aby bol tento mimoriadny výbor zvolaný čo najskôr a to na zajtra, alebo na Štvrtok.

Zároveň požadujeme, aby na tento mimoriadny výbor boli pozvaní ako zástupcovia veľkých reťazcov, tak aj malých maloobchodných sietí, ktoré boli v minulosti ignorované. Takisto žiadame o predvolanie predsedu vlády v poverení a očakávame, že ako premiér aj minister financií, predloží konkrétne opatrenia pre zníženie cien potravín. Keďže volíme celkové riešenie problému, ktoré si vyžaduje aj ministerstvo hospodárstva a pôdohospodárstva, riešenia očakávame aj od pozvaného ministra hospodárstva a ministra pôdohospodárstva.

Ja osobne dávam časové ultimátum pre vznik dohody o riešení, a to do konca tohto týždňa. Poverenému premiérovi a dvom ministrom zároveň odkazujem, nech za seba neposielajú spojky, ale nech sa dostavia osobne a predložia návrhy riešení, na ktoré mali čas celý predošlý rok.

Aby sa z tohto všetkého nestal iba akýsi predvolebný politický boj, navrhujem, aby sme ako zákonodarná iniciatíva, predložili riešenia spoločne, teda ako parlamentný výbor spoločne s vládou. Tieto riešenia vieme predložiť so súhlasom parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní, keďže ľudia si už nedokážu kúpiť ani tie základné potraviny a situácia je naozaj veľmi vypätá.

Pokiaľ do konca vypršania tohto ultimáta nedokážeme spoločne nájsť riešenie, predložím svoje riešenie, ktorým je zníženie DPH u základných potravín na 5% a regulácia obchodných marží reťazcov u týchto základných potravín.

Ozývajú sa ohlasy amatérov, ktorí tvrdia, že zníženie DPH nepomôže a takzvané „stropovanie marží“ je cesta Maďarska.

Ako profesionál týmto amatérom veľmi rád vysvetlím, že navrhujem 5% DPH dočasne na tri mesiace s tým, že vláda bude kedykoľvek v budúcnosti môcť znížiť DPH na túto hranicu, ako aj zvýšiť na pôvodnú sadzbu, a to v prípade naliehavých situácií, akou je aj tá dnešná.

Samozrejme, navrhujem aj systém, aby si obchodné reťazce nemohli premietnuť znížené 5%tné DPH neskôr do cien (riziko je v pohltnutí DPH v navýšených cenách), pretože im to nedovolí maximálna možná regulovaná marža.

A tu upozorňujem, že nechcem reguláciu cien, ale marží a to je základným rozdielom medzi mojim návrhom a tým maďarským.

Ako sa vyjadrila strana Hlas SD, s ktorou mám o chvíľu rokovanie, ako aj Smer SSD, takýto návrh by podporili. Sme rodina zasa podporí podľa posledných slov Borisa Kolára 5% DPH, ktoré som navrhoval už pred rokom a pol.

Každopádne verím, že do konca vypršania ultimáta, čiže do konca týždňa nájdeme spoločné riešenie, ktoré bude mať v parlamente plnú podporu.

Už vieme, prečo chce Naď darovať Ukrajine tanky T-72!
Bude to ako rekonštrukcia historických bitiek! Ukrajinská vláda tvrdí, že Rusko vytvára divíziu starých tankov T-34 ukradnutých z pamätníkov druhej svetovej vojny. Tak už teraz musí byť úplne jasné, prečo slovenský dočasne poverený minister obrany... Čítať ďalej
28 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik