Už vieme, prečo chce Naď darovať Ukrajine tanky T-72!
28 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Bude to ako rekonštrukcia historických bitiek! Ukrajinská vláda tvrdí, že Rusko vytvára divíziu starých tankov T-34 ukradnutých z pamätníkov druhej svetovej vojny. Tak už teraz musí byť úplne jasné, prečo slovenský dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď zvažuje darovať Ukrajine naše 40-ročné tanky T-72. Tie sú totiž oproti T-34 úplným výkvetom modernej techniky.

Zelenskyj sa sťažuje na nedostatok techniky a Reznikov sa chváli západnými tankami. Tak ako?

„Po tom, čo Rusko začalo s dekonzerváciou svojich tankov T-54 vyrobených koncom 40. rokov 20. storočia, rozhodlo sa tiež vytvoriť divíziu T-34 z obdobia druhej svetovej vojny,“ uviedol na sociálnej sieti Oleksii Reznikov, minister obrany prezidenta Volodymyra Zelenského. Informuje o tom americký portál Breitbart.

„Plánom je zložiť ich z podstavcov v mestách po celej krajine,“ povedal s odkazom na mnohé staré tanky roztrúsené po Rusku a bývalom Sovietskom zväze ako pamätníky Veľkej vlasteneckej vojny, ako Rusi označujú Druhú svetovú vojnu.

„Abramsy, Leopardi a vyzývatelia sa teraz musia naozaj báť,“ posmieval sa Reznikov v narážke na oveľa modernejšie americké, nemecké a britské ťažké tanky, ktoré mnohé západné krajiny prisľúbili Ukrajine – aj keď vo všeobecnosti vo veľmi malom počte.

Tanky T-54 a T-55 Rusko oprášilo a použilo na Ukrajine, foto: Getty Images

Podpora sebavedomia Ukrajincov?

Ukrajinské štátne médiá tiež informovali o „pláne Ruska vytvoriť divíziu tankov T-34 z obdobia druhej svetovej vojny“. Citovali Reznikova, ktorý ako dôkaz svojho tvrdenia ponúkol klip z diskusie v ruskej televízii, v ktorej sa hosť moderátora Vladimira Solovjova sťažoval na „nevhodné vtipy o tom, že musíme čoskoro odstrániť tanky T-34 z podstavcov“ po tom, čo vyšlo najavo, že staré tanky T-54 a T-55 sa sťahujú zo skladu

"Ak to bude potrebné, urobíme to," vyhlásil Solovyovov partner. „Môžeme vybaviť obrnenú divíziu tankami z podstavcov. Keď sa všetkým ostatným minie všetko, stále budeme mať túto zásobu; do hry teraz vstupuje tá istá zásoba, ktorá patrila Sovietskemu zväzu, našim otcom. Nemá zmysel sa tomu vysmievať."

Či je tento rétorický rozmach v ruskej televíznej relácii skutočne dôkazom konkrétneho plánu na použitie starých a takmer určite nefunkčných tankov prerobených na vojnové pamätníky na pozdvihnutie obrnenej divízie, je však veľmi pochybné.

Zatiaľ čo T-62,  už reaktivované a nasadené na Ukrajine, prvýkrát vstúpili do služby začiatkom 60. rokov 20. storočia a T-54 a T-55, ktoré ich zrejme budú nasledovať, vstúpili do služby už dávno za vlády Josifa Stalina, obe boli uskladnené – ak nie vždy v najlepšom stave – v pomerne veľkom počte a majú ľahko dostupné zásoby inak nepotrebnej munície, z ktorej môžu Rusi čerpať vo vojne, ktorá znepokojivou rýchlosťou míňa muníciu.

Neostane len pri migoch? Naď si už brúsi zuby na ďalší "VOJENSKÝ ŠROT" pre Ukrajinu!
Prezidentka Zuzana Čaputová pred desiatimi dňami skonštatovala, že Slovensko darovaním stíhačiek MiG-29 nateraz vyčerpalo vojenskú pomoc, ktorú bolo schopné Ukrajine poskytnúť. Zdá sa, že sa poriadne zmýlila! Najnovšie sa totiž zvažuje, že načrieme... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Hoaxy a dezinformácie v priamom prenose

Predchádzajúce tvrdenia, že Rusko zhromažďuje T-34 na použitie na Ukrajine na základe videozáznamov starého obrneného vozidla prepravovaného po železnici, boli odhalené kontrolórmi faktov v agentúre Reuters a inde, ktorí zistili, že zábery pochádzajú z roku 2019 a predstavoval tanky, ktoré boli zakúpené z Laosu na použitie pri prehliadkach, výstavách a v múzeách na Deň víťazstva.

Skutočnosť, že T-34 museli byť dovezené z Laosu, naznačuje, že Rusko pravdepodobne nemá funkčné historické vozidlá v rovnakom počte ako T-62 alebo T-55/54 – najvyrábanejších tankov v histórii a s relatívne ľahko dostupnými súčiastkami a muníciou – alebo skutočne modernejšie tanky, ako sú T-64 a dokonca T-72, ktoré má Rusko tiež na sklade.

Napriek tomu technológia podstatne staršia ako T-34 bola v skutočnosti dobre využitá už vo vojne na Ukrajine, pričom pozorovateľov zaujalo najmä používanie guľometov Maxim M1910 zo strany ukrajinských síl – prvýkrát vyrobených v roku 1910 a založených na ešte staršom Model z 19. storočia – spolu s vybavením z 21. storočia, ako sú drony.

Naď sa pochlapil - budú ďalšie darčeky pre Ukrajinu

Minister Jaroslav Naď zvažuje, že Ukrajine najnovšie po MiG-och darujeme tanky T-72. Slovensko ich má dohromady 30. Stále sú však bojaschopné, čiže nie sú vyradené, ako boli stíhačky MiG-29. Ukrajinci bežne používajú tento typ tankov, a tak by podľa analytikov nemali problém s ich okamžitým využitím. 

Naď však podotkol, že k ich presunu dôjde len v prípade, že dostaneme rovnaký počet moderných strojov zo Západu. „Len za predpokladu, že dostaneme 30 tankov západnej výroby ako náhradu, kus za kus,“ povedal. 

Napísali o nás: Čaputová povedala pravdu o Ukrajine
Ria Novosti: Prezidentka Čaputová povedala, že vysychá morálna a materiálna podpora Kyjeva Ukrajinu na Slovensku podporuje stále menej ľudí, cituje slová prezidentky Zuzany Čaputovej ruská agentúra Ria Novosti. "Čo sa týka možnej vojenskej... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik