Zelenskyj Európe: Vojenská pomoc je POMALÁ, vojna bude DLHÁ!
25 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nalieha na Európu, aby zvýšila a urýchlila dodávky moderných zbraní a uvalila prísnejšie sankcie na Rusko. Inak by sa podľa neho vojna mohla ťahať roky.

Podľa Reuters boli Zelenského slová na adresu lídrov EÚ ostré a svedčia o jeho frustrácii. V rozhovore s lídrami tlačil na rýchlejšie dodávky zbraní pre Ukrajinu a vyčítal EÚ, že len sľubuje. Naopak pochválil Slovensko a Poľsko. Lídri EÚ pomoc prisľúbili a zároveň odsúdili tých, čo pomáhajú Rusku.

Frustrovaný Zelenskyj

V dlhom a ostro formulovanom videoprejave k lídrom EÚ z vlaku Zelenskij povedal, že je na 27-člennom bloku, aby podnikol kroky na zadržanie Ruska viac ako rok od jeho invázie na Ukrajinu. Hoci ukrajinskí predstavitelia opakovane naliehali na partnerov, aby zvýšili dodávky zbraní, Zelenského vyjadrenia predstavovali nezvyčajne otvorený prejav frustrácie, informuje agentúra Reuters.

"Ak Európa počká, zlo môže mať čas na preskupenie a prípravu na roky vojny. Je vo vašej moci tomu zabrániť,"povedal na adresu lídrov EÚ, ktorí rokovali so šéfom OSN Antóniom Guterresom.

Pochválil Slovensko

Zelenskyj EÚ vyčíta rozhodnutie o odložení poskytnutia zbraní s dlhým doletom, moderných stíhačiek, no hlavne mu ide o prijatie Ukrajiny do EÚ.

"Vážení kolegovia, nemáte pocit, že sme dosiahli menej úspechov ako prieťahov v spoločných akciách? Žiaľ, je to tak. A Kremeľ to vidí," povedal.

"Nemôžeme stále odkladať presun zbraní našim vojakom... potrebujeme moderné lietadlá. Hovorili sme o tom. Existuje skutočne nejaká racionálna motivácia v oneskoreniach týkajúcich sa moderných lietadiel?" vytkol Zelenskyj lídrom EÚ, pričom poďakoval Poľsku a Slovensku za súhlas s dodávkou lietadiel MIG sovietskej výroby, s ktorými môžu ukrajinskí piloti lietať bez ďalšieho výcviku.

Americké cúvanie
Minister zahraničných vecí USA nevylučuje rokovania o budúcich hraniciach Ukrajiny. Túto prekvapivú informáciu priniesol web spiegel.de. Ukrajina však trvá na dobytí všetkých okupovaných území – no nezdá sa, že by si tým USA boli celkom... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Zdráhajú sa

Západní spojenci vyjadrili vážne výhrady voči vyslaniu západných stíhačiek na Ukrajinu. Zelenskyj si tiež sťažoval, že sa zdá, že EÚ sa neponáhľa so zavedením ďalších sankcií proti Rusku, čo podľa neho predĺži vojnu.

Pomoc prisľúbili

Lídri EÚ sľúbili, že Ukrajine budú naďalej poskytovať všetky druhy pomoci, vrátane politickej, ekonomickej, humanitárnej a vojenskej, „podľa potreby“. EÚ sa tiež zaviazala podporiť ukrajinský reformný proces, potrebný na vstup do spoločenstva.

Lídri EÚ zároveň „odsúdili pokračujúcu vojenskú podporu“ Ruska zo strany Iránu a Bieloruska. Vyzvali všetky krajiny, aby „neposkytovali Rusku materiálnu, ani žiadnu inú formu pomoci“. Vo vyhlásení sa nezmieňujú o Číne v kontexte vzťahov s Ruskom. Komisár pre zahraničnú politiku EÚ Josep Borrell pred summitom v odpovedi na otázky novinárov povedal, že podľa EÚ „Čína zatiaľ nepomáha Rusku zbraňami“.

EÚ - ako dobre využiť mierový fond - kúpime náboje pre Kyjev
Summit EÚ prisľúbil Ukrajine 1 milión nábojov a rakiet zem-zem. Lídri EÚ vyhlásili, že budú naďalej poskytovať Kyjevu všetky druhy pomoci. Dáme radi Summit EÚ potvrdil prísľub poskytnúť Ukrajine 1 milión nábojov, ako aj rakety zem-zem, ak o to... Čítať ďalej
24 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik