EÚ - ako dobre využiť mierový fond - kúpime náboje pre Kyjev
24 | 03 | 2023 I Milan Laca

Summit EÚ prisľúbil Ukrajine 1 milión nábojov a rakiet zem-zem.

Lídri EÚ vyhlásili, že budú naďalej poskytovať Kyjevu všetky druhy pomoci.

Dáme radi

Summit EÚ potvrdil prísľub poskytnúť Ukrajine 1 milión nábojov, ako aj rakety zem-zem, ak o to požiada. Uvádza sa vo vyhlásení, ktoré 23. marca 2023 prijali hlavy štátov a vlád spoločenstva v Bruseli. Európska rada víta dohodu v Rade EÚ o urgentnom pridelení munície zem-zem a delostreleckých granátov Ukrajine, ako aj rakiet, ak o to požiada. Získajú ich aj prostredníctvom spoločných objednávok a mobilizáciou príslušných finančných prostriedkov z Európskeho mierového fondu, s cieľom spoločne dodať 1 milión nábojov v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov,“ uvádza sa v dokumente. Typ rakiet nie je špecifikovaný.

Chceli dostať Rusko na kolená a sami padajú na hubu
Táto chyba vyjde USA veľmi draho. Rusko sa im nepodarilo dostať do sankčnej izolácie. Pritom, vedľajším, no veľmi vážnym efektom tejto úpornej snahy Washingtonu je, že USA si pod sebou samé rúcajú piedestál svetového hegemóna. Všíma si to srbský... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Pomôžeme vo všetkom

Lídri EÚ sľúbili, že Ukrajine budú naďalej poskytovať všetky druhy pomoci, vrátane politickej, ekonomickej, humanitárnej a vojenskej, „podľa potreby“. EÚ sa tiež zaviazala podporiť ukrajinský reformný proces, potrebný na vstup do spoločenstva.

Odsudzujú tých druhých

Lídri EÚ zároveň „odsúdili pokračujúcu vojenskú podporu“ Ruska zo strany Iránu a Bieloruska. Vyzvali všetky krajiny, aby „neposkytovali Rusku materiálnu, ani žiadnu inú formu pomoci“. Vo vyhlásení sa nezmieňujú o Číne, v kontexte vzťahov s Ruskom . Komisár pre zahraničnú politiku EÚ Josep Borrell pred summitom v odpovedi na otázky novinárov povedal, že podľa EÚ „Čína zatiaľ nepomáha Rusku zbraňami“.

Zelenskyj rečnil tiež

Pred začiatkom summitu sa  prihovoril lídrom EÚ online ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Šéf Európskej rady Charles Michel zverejnil na Twitteri svoju fotografiu zo zasadacej miestnosti so Zelenským v pozadí na obrazovke, ako sa prihovára lídrom EÚ. 

Napätie sa STUPŇUJE! Čína vyzvala USA
Čínske ministerstvo zahraničných vecí: USA musia zastaviť provokácie v Juhočínskom mori Spojené štáty americké musia zastaviť svoje provokatívne akcie v Juhočínskom mori a Čína bude rozhodne brániť národnú suverenitu, uviedol vo štvrtok na... Čítať ďalej
23 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik