VIDEO TOTO NIE JE RUSKO, ALE PARÍŽ! Brutálne údery ťažkoodencov, zatknutí rakúski školáci, amputované semenníky...
25 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Vo Francúzsku pokračujú masívne protesty proti nepopulárnej dôchodkovej reforme. Bezpečnostné zložky čelia silnejúcej kritike ľudskoprávnych organizácií za brutálne zákroky proti vlastným občanom. Po internete kolujú videá zachytávajúce ťažkoodencov, ako obuškami mlátia demonštrantov. Jedného muža policajti zbili takým spôsobom, že mu následne museli byť amputované semenníky. V uliciach sú svojvoľne zatýkaní náhodní okoloidúci, vrátane pätnásťročných rakúskych žiakov na školskom výlete, ktorí tento týždeň strávili noc vo vyšetrovacej cele. Reportéri bez hraníc hovoria o zámerných útokoch na novinárov. Prezident Macron medzitým policajtov pochválil za to, že postupujú "príkladným spôsobom."

Generálny štrajk

Viac ako milión Francúzov vo štvrtok demonštrovalo proti nepopulárnej dôchodkovej reforme, ktorá má okrem iného zvýšiť vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. Vláda prezidenta Emmanuela Macrona napriek masovým protestom návrh pretlačila bez toho, aby o ňom prebehlo hlasovanie v Národnom zhromaždení. 

Odbory v krajine vyhlásili generálny štrajk , na ktorom sa zúčastňujú zamestnanci škôl, letísk a ropných rafinérií. Podľa informácií americkej stanice CNN bolo štrajkom okrem iného paralyzované parížske metro a výrazne obmedzená letecká prevádzka. Kvôli štrajku zberačov odpadkov sa na uliciach Paríža už niekoľko dní povaľujú páchnuce smeti, ktoré sa podľa medzinárodnej tlače stali symbolom protestov. 

Na niektorých miestach dochádzalo k násilným stretom nespokojných občanov s políciou, niektorí demonštranti podľa tvrdení tamojších orgánov zapaľovali ohne, hádzali dymovnice a ničili majetok. Anglický kráľ Karol III. musel kvôli nepokojom zrušiť svoju plánovanú cestu do Paríža.

Zelenskyj Európe: Vojenská pomoc je POMALÁ, vojna bude DLHÁ!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nalieha na Európu, aby zvýšila a urýchlila dodávky moderných zbraní a uvalila prísnejšie sankcie na Rusko. Inak by sa podľa neho vojna mohla ťahať roky. Podľa Reuters boli Zelenského slová na adresu lídrov... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Vlna kritiky na políciu

Na francúzsku políciu sa zniesla vlna kritiky od rôznych ľudskoprávnych organizácií po tom, čo internetom začali kolovať videá ukazujúce brutálne zákroky ťažkoodencov, ktorí na mnohých záberoch mlátia demonštrantov obuškami a hádžu nimi o zem. "Posun francúzskeho štátu k autoritárstvu, brutalizácia sociálnych vzťahov prostredníctvom polície, násilie všetkého druhu a beztrestnosť takéhoto konania sú veľkým škandálom,uviedol v piatok predseda francúzskej Ligy ľudských práv Patrick Baudouin.

Ľudskoprávni aktivisti tiež kritizujú francúzske bezpečnostné zložky za svojvoľné zatýkanie náhodných ľudí idúcich po ulici. Polícia vraj používa taktiku v Amerike nazývanú ako „kettling“, kedy uzavrie celú ulicu a pozatýka všetky osoby, ktoré sa na nej práve vyskytujú bez ohľadu na to, či sa dopustili nejakého trestného činu alebo nie. 

Týmto spôsobom boli tento týždeň neoprávnene zatknutí napr. pätnásťroční školáci z Rakúska, ktorí boli vo Francúzsku na školskom výlete. Rakúske deti strávili noc vo vyšetrovacej cele, potom musela zasiahnuť rakúska ambasáda. Len vo štvrtok bolo v krajine galského kohúta zadržaných 450 ľudí. Prezident Macron následne bezpečnostné zložky pochválil za to, že postupovali „príkladným spôsobom“.

Podľa denníka Le Monde jeden muž, ktorý v januári fotografoval protestné zhromaždenie v Paríži, bol francúzskou policou zmlátený takým spôsobom, že mu následne museli byť amputované semenníky. Brutálny zákrok, počas ktorého policajt bil muža obuškom do rozkroku, bol zachytený na urobených video záberoch.

Svojvoľné zatýkanie, násilie a zastrašovanie

Mimovládne organizácie Reportéri bez hraníc upozorňuje na svojvoľné zatýkanie, násilie a zastrašovanie, ktorému vraj v uliciach francúzskych miest čelia novinári informujúci o protestoch. "Reportéri bez hraníc (RSF) žiadajú ministra vnútra (Geralda Darmanina), aby pripomenul bezpečnostným zložkám povinnosť chrániť novinárov a ich práva počas verejných akcií," píše sa vo vyhlásení tejto organizácie. 

Ďalej sú v ňom detailne popísané konkrétne prípady, keď francúzski policajti zámerne útočili na novinárov. „RSF dôrazne odsudzuje túto novú sériu násilia a zneužitia policajných opatrení,“ uviedol generálny tajomník Reportérov bez hraníc Christophe Deloire.

Macronovo Francúzsko už kritizuje aj Rada Európy, ktorá dohliada na dodržiavanie ľudských práv na celom kontinente. „Ojedinelé násilné činy niektorých demonštrantov alebo iné zavrhnutiahodné činy iných osôb počas protestu nemôžu ospravedlniť nadmerné použitie sily zo strany zástupcov štátu. Tieto činy tiež nestačia na to, aby pokojní protestujúci boli zbavení svojho práva na slobodu zhromažďovania," vyhlásila komisárka pre ľudské práva Rady Európy Dunja Mijatovičová.

"Je povinnosťou úradov, aby umožnili skutočný výkon týchto slobôd tým, že budú chrániť pokojných demonštrantov a novinárov, ktorí o týchto protestoch informujú, pred policajnou brutalitou a pred násilníkmi, ktorí rokujú v rámci pochodov alebo na ich okraji," dodala.

Maďarsko varuje Britániu: Munícia s ochudobneným uránom? Sebapoškodzujúca politika!
Člen NATO, Maďarsko, povedalo, že nepodporuje Britániu v rozhodnutí posielať muníciu s ochudobneným uránom na Ukrajinu. Varuje, že ​​by to mohlo spôsobiť nechcenú „eskaláciu“, informuje Breitbart. Ostrá reakcia Kremľa Britská vláda pod vedením... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Západný mainstream mlčí

Videá vyobrazujúce policajnú brutalitu francúzskych bezpečnostných zložiek kolujú po sociálnych sieťach. Mnoho komentátorov kritizuje dvojaký meter západných médií, ktoré vraj nevenujú policajnej brutalite vo Francúzsku takú pozornosť, akú venovali podobným javom v nezápadných krajinách. 

Masívne protesty proti Putinovi v Rusku. Ruské policajné gorily útočia na pokojných demonštrantov obuškami a bijú ich do hlavy a do chrbta. Tomuto režimu sa rozpletajú nitky. Počkať, povedal som Rusko? Myslel som Francúzsko. Povedal som protiputinovské? Myslel som protineoliberálne," napísal na Twitter profesor Anthony Zenkus z Kolumbijskej univerzity v New Yorku.

Popularita prezidenta Macrona sa podľa prieskumu agentúry Ifop medzitým prepadla na rekordne nízkych 28 %. Tak nespokojní boli Francúzi so svojou hlavou štátu naposledy počas protestov žltých viest pred štyrmi rokmi. Dôvodom masových protestov vo Francúzsku je pretlačenie zákona, ktorý má zvýšiť vek odchodu do penzie z existujúcich 62 na 64 rokov.

Kyjev padne a Rusko potiahne na Európu? Český generál skočil do reči Zelenskému: TO NIE!
Podľa niekdajšieho náčelníka Generálneho štábu Armády ČR Jiřího Šedivého je potrebné pozerať sa na rusko-ukrajinský konflikt objektívne, nie ideologicky. Slová ukrajinského prezidenta Zelenského o hrozbe ruskej invázie do Európy v prípade porážky... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik