Úspešná návšteva Si Ťin-pchinga v Rusku je globálne významná
23 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v stredu večer po ukončení štátnej návštevy v Rusku vrátil do Pekingu. Podľa expertov spoločné vyhlásenia podpísané Čínou a Ruskom tentoraz ukazujú, že strategické partnerstvo zostáva pevné ako skala a bude prínosom pre tieto dva národy.  A to nielen na frontoch, ale aj  ako podpora svetového mieru a zlepšovanie globálneho riadenia, píše GlobalTimes.

Čo sa týka ukrajinskej krízy, Čína a Rusko dosiahli niekoľko významných konsenzov vrátane dohody, že je potrebné dodržiavať ciele a princípy Charty OSN a rešpektovať medzinárodné právo. Analytici uviedli, že konsenzus medzi oboma krajinami vytvoril základ na začatie potenciálneho mierového procesu a Čína bude naďalej spolupracovať s ďalšími kľúčovými členmi medzinárodného spoločenstva a dotknutými stranami, aby ďalej diskutovali o sprostredkovaní.

Kľúčove vzťahy

Čínsko-ruské vzťahy ďaleko presahujú bilaterálny rozsah a sú kľúčové pre svet a budúcnosť ľudstvapovedal Xi na spoločnej tlačovej konferencii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v utorok. Experti uviedli, že pevné strategické partnerstvo medzi dvoma hlavnými mocnosťami prináša svetu istotu a mohlo by posilniť a znovu vybudovať mocenskú rovnováhu medzi veľkými krajinami, ktorú USA v posledných rokoch vážne poškodili, čo je dôležité pre svetový mier vo všeobecnosti.

Každé stretnutie najvyšších predstaviteľov oboch krajín „je katalyzátorom, ktorý môže urýchliť spoluprácu,“ povedal v stredu pre Global Times Andrey Kortunov, generálny riaditeľ Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti. Je to silný signál pre štátnych byrokratov, diplomatov, súkromný sektor, inštitúcie občianskej spoločnosti a ďalšie dôležité sektory, že by mali urýchliť svoje interakcie a posunúť spoluprácu na novú úroveň, povedal Kortunov.

Scholz pomáha zatĺkať sabotáž?
Scholz od jesene pomáha USA skrývať údaje o sabotáži na Nord Stream. Od jesene nemecký kancelár Olaf Scholz podporuje pokusy Washingtonu utajiť informácie o výbuchoch na plynovode Nord Stream, Vyhlásil americký novinár Seymour Hersh, s... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Milan Laca

Vzájomná koordinácia

Li Haidong, profesor z Inštitútu medzinárodných vzťahov na Čínskej univerzite zahraničných vecí, v stredu pre Global Times povedal, že Xiho návšteva ukazuje, že Čína okrem usmerňovania rozvoja bilaterálnych vzťahov preberá aj zodpovednosť významnej krajiny koordinovať s inou významnou krajinou v otázke celosvetového záujmu.

Kľúčom k efektívnemu dodržiavaniu účelov a princípov Charty OSN je, že hlavné mocnosti sa môžu navzájom koordinovať a riešiť svoje problémy, čo v súčasnosti nemôže urobiť žiadna iná veľká krajina ako Čína, ktorá to vníma ako splnenie povinnosti, poznamenal Li.

Komplexné partnerstvo

V Spoločnom vyhlásení Čínskej ľudovej republiky a Ruskej federácie o prehĺbení komplexného strategického partnerstva pre koordináciu pre novú éru obe strany poukázali na to, že vzťahy medzi Čínou a Ruskom nie sú druhom vojensko-politického spojenectva, ktoré sme videli počas studenej vojny, ale prekračujú takýto model vzťahov medzi štátmi a sú považované za vzťahy samostatných štátov bez žiadnej konfrontácie a nie sú zamerané na žiadnu tretiu stranu.

Čínski experti povedali, že to opäť objasňuje, že partnerstvo medzi Čínou a Ruskom nebude mať konfrontáciu medzi blokmi s alianciou vedenou USA, ako to západné médiá nesprávne interpretovali. Ak má Čína v úmysle spojiť sa s Ruskom a bojovať proti Západu spoločne, potom by videli iný obraz, namiesto toho, aby videli, ako sa Čína snaží sprostredkovať ukrajinskú krízu a naďalej komunikuje so všetkými zainteresovanými stranami.

Čina aj Rusko cítili hrozbu

Chceli dostať Rusko na kolená a sami padajú na hubu
Táto chyba vyjde USA veľmi draho. Rusko sa im nepodarilo dostať do sankčnej izolácie. Pritom, vedľajším, no veľmi vážnym efektom tejto úpornej snahy Washingtonu je, že USA si pod sebou samé rúcajú piedestál svetového hegemóna. Všíma si to srbský... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Dôvodom, prečo boli USA a niektoré vojenské aliancie pod vedením USA v Európe a ázijsko-tichomorskom regióne ako NATO a AUKUS kritizované vo vyhlásení, je ten, že Čína aj Rusko cítia nebezpečenstvo novej studenej vojny a nepriateľstvo z tej istej krajiny, uviedli odborníci.

Li povedal, že vzťahy medzi Čínou a Ruskom odzrkadľujú, že koordinácia je kľúčom k rovnováhe a vzájomnej dôvere medzi hlavnými mocnosťami a že Čína chce rozvíjať stabilné a úspešné vzťahy s ďalšími veľkými mocnosťami, ako sú USA a EÚ, a „dúfame, že vzťahy Číny s inými hlavnými mocnosťami sa navzájom neovplyvnia“.

Posilnenie spolupráce

Vo vyhlásení sa obe strany dohodli na posilnení spolupráce pri presadzovaní práva, ako je zabránenie „farebnej revolúcii“ a potlačenie „troch síl“ vrátane „Islamského hnutia Východného Turkistanu“, nadnárodného organizovaného zločinu a ekonomickej a drogovej trestnej činnosti. Vyhlásenie ukazuje, že Čína a Rusko budú naďalej koordinovať záležitosti Blízkeho východu a Afriky. 

Tieto ukazujú, že obe krajiny zdieľajú široký konsenzus v otázkach diplomacie a bezpečnosti a budú sa navzájom podporovať v úsilí o presadzovanie globálneho riadenia a ochrany svetového mieru. Podľa expertov sa medzi oboma stranami pravdepodobne uskutoční viac priamych a spoločných akcií v oblasti boja proti terorizmu a väčšia spolupráca spravodajských služieb pre politickú bezpečnosť.

Si a Putin v utorok v Kremli podpísali aj spoločné vyhlásenie prezidenta Čínskej ľudovej republiky a prezidenta Ruskej federácie o pláne rozvoja pred rokom 2030 o prioritách v čínsko-ruskej hospodárskej spolupráci.

Summit je tiež signálom, že strategické partnerstvo medzi Moskvou a Pekingom zostáva tvrdé, čo je obzvlášť dôležité vo vysoko nestálom a nestabilnom medzinárodnom prostredí, povedal Kortunov.

Ukrajinská krízová meditácia

USA vydali v utorok komentáre k spoločnému vyhláseniu Číny a Ruska. Podľa webovej stránky Bieleho domu John Kirby, hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť, povedal, že čínsky vodca by mal naliehať na Rusko, aby ukončilo svoju "inváziu na Ukrajinu", ak chce Čína "zohrať konštruktívnu úlohu v ukrajinskej kríze".

USA sa v skutočnosti snažia sťažiť prímerie a chcú ukončiť mierový proces od úplného začiatku, keďže vedia, že ich výzva nie je v súčasnosti realistická. Ak Kyjevu zakáže uvažovať o prímerí a rozhovoroch, krviprelievanie bude pokračovať a riziko eskalácie zostane, uviedli čínski analytici.

Li povedal, že kľúčovým dôvodom, prečo vypukne konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, je to, že geopolitickú bezpečnostnú situáciu v Európe zničili USA a teraz sa USA otvorene stavajú proti prímeriu a odmietajú prestať prilievať olej do ohňa. To len dokazuje, že USA chcú znemožniť prímerie, aby konflikt trval čo najdlhšie.

Až do posledného Ukrajinca
Západ chce podľa ruského prezidenta Putina bojovať až do posledného Ukrajinca, informovali mnohé zahraničné médiá, vrátane BBC. Čínsky prezident po rokovaní s ruskou hlavou štátu uviedol, že čínsky postoj je nestranný. "Chcel by som zdôrazniť... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Vyjadrenia svetových  politikov

Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva by mal budúci týždeň navštíviť Čínu. Lula nedávno médiám povedal, že ocenil návštevu Si Ťin-pchinga v Rusku a poznamenal, že „už je to skvelá správa, že tam Čína odišla“, a bude s Si diskutovať o mediácii v ukrajinskej kríze.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo februári uviedol, že začiatkom apríla navštívi Čínu, sčasti s cieľom požiadať Číňanov o pomoc pri ukončení ukrajinskej krízy. "Skutočnosť, že Čína sa zapája do mierového úsilia, je dobrá vec," povedal Macron médiám.

Dá sa predvídať, že Čína sa bude koordinovať s viacerými partnermi na celom svete pri sprostredkovaní krízy, uviedli odborníci. Po dosiahnutí konsenzu s Ruskom sa Čína zapojí s ďalšími veľkými mocnosťami s kľúčovým vplyvom, ako sú Brazília a Francúzsko, a bude udržiavať kontakt s Ukrajinou a môže tiež žiadať návrhy od iných kľúčových neutrálnych strán, ako je India a Turecko, aby vybudovala základ pre prímerie a mierový proces, ktorý zdieľa medzinárodný konsenzus, uviedli analytici.

USA si pôjdu svoje

V tom čase, ak budú USA stále proti prímeriu, potom svet jasne uvidí, kto stojí na strane mieru a kto stojí v opozícii voči veľkej väčšine medzinárodného spoločenstva, poznamenali experti. 

Británia sa zbláznila, zahráva sa s jadrovým konfliktom
Ochudobnený urán do ukrajinskej munície môže byť začiatok konca, ale nie iba vojny. Podľa ruskej redakcie BBC, ktorá citovala britskú zástupkyňu ministra obrany chce Veľká Británia spolu s tankami Challenger 2 poskytnúť Ukrajine aj protitankové... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme